janofor Opublikowano 24 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2025 Dzisiaj z świątyni gołąb przyniósł mi klucz, którym to drzwi otworzyłem - za nimi nic nie zastałem tylko gołą pierś łagodną i karmiącą. Bił od niej blask niepomierny, padłem i stałem się wierny Jej. Raz jeszcze cześć swym ojcom oddałem, potem jak dziecko zacząłem z tych piersi ssać miłości matczynej mleko. W tej chwili opuściłem brać, nie powiem było mi ciężko, lecz zawierzyłem w boską mać. 4
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 24 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2025 Czytam tak: Dzisiaj z świątyni gołąb przyniósł mi klucz, którym drzwi otworzyłem - za nimi nic nie zastałem, tylko: gołą pierś - łagodną i karmiącą, bił od niej blask niepomierny, padłem i zostałem wierny jej i raz jeszcze cześć swym ojcom oddałem, potem: jak dziecko zacząłem z tych piersi ssać mistyczną miłość - mleko i w tej chwili opuściłem brać, nie powiem - było mi ciężko, lecz zawierzyłem w boską mać. I tu by było na tyle... Łukasz Jasiński 3
janofor Opublikowano 24 Stycznia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2025 @Łukasz Jasiński @Łukasz Jasiński Mistyczna miłość mi się podoba, faktycznie brzmi lepiej. Z "i" w 12 wersie się nie zgodzę, psuje liczbę sylab ;) Poza tym dzięki! Pozdrawiam J 1
Nata_Kruk Opublikowano 24 Stycznia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2025 (edytowane) Dzisiaj gołąb ze świątyni przyniósł mi klucz, którym /to/ drzwi otworzyłem - za nimi nic nie zastałem tylko gołą (...) nietypowa forma sonetu, z uwagi na pewne przerzutnie, trzeba było wolno czytać. wg mnie.. ze.. świątyni. Pozdrawiam. Edytowane 24 Stycznia 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Rekomendowane odpowiedzi