Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Komu bije dzwon ostatni,
komu bije dzwon?
Komu dzisiaj księżyc świeci,
komu świeci on?
Komu dziś fortuna sprzyja,
z kiesy sypie swej?
Komu ciężko jak po grudzie,
Komu ciężko jest?

Refren;
Ludzi tyle jest na świecie, swe problemy każdy ma.
Ludzi tyle jest na świecie, między nimi ty i ja.
Lecz nie dajmy się zwariować, nie dajmy ogłupić się.
Lepiej rękę mi swą podaj i uśmiechnij się,
i uśmiechnij się.

Kto nie zgubi dzisiaj drogi,
ostatniej drogi swej?
Kto na pewno dziś zabłądzi,
pośród dróg co życie śle?
Komu życie dużo dało,
temu ciężko odejść stąd.
Kto nie zaznał szczęścia tutaj,
tam nadzieja niesie go.

Refren;
Lepiej rękę mi swą podaj i uśmiechnij się,
i uśmiechnij się.

A gdy będziesz z tamtej strony,
to wszystkiego dowiesz się,
Warto było, czy nie warto,
czekać na nagrody te.
Lecz nie po to tu żyjemy,
by nagrody za to brać,
Ale po to uwierz proszę,
aby innym szczęście dać.

Refren;
Lepiej rękę mi swą  podaj i uśmiechnij się,
i uśmiechnij się.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

@Bożena De-Tre

A co pani myślała? Wszystko opisałem w wierszu pod tytułem - "Duch", także: w rodzinnym eseju - "Saga", a w czwartek kupię sobie trzy Trzy Czwarte Żubrówki i będę odpoczywał - odbierał drgania wojskowych piosenek - nie będę walczył z piąta kolumną pod nazwą - Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych - zdrajcami - jest to poniżej mojej godności - prezydent Andrzej Duda otrzymał pozew za słowa: "Tylko świnie siedzą w kinie!" Dodam: premier Donald Tusk też jest na cenzurowanym u żydówki - Agnieszki Holland i to ona ma tupet rządzić Polską!? Polska jej dosadnie odpowiedziała: persona non grata!!! Jestem po stronie prezydenta Andrzeja Dudy, premiera Donalda Tuska, ministra spraw zagranicznych Radosława Sikorskiego i prezydenta Warszawy - Rafała Trzaskowskiego - oni otworzyli wreszcie oczy, jasne: jak zwykle - od kilku dni była próba zablokowania mi tutaj konta - "Zielona Granica" jest propagandowym gniotem politycznym - do kosza i czekam na Marsz Niepodległości w listopadzie, patrz: mój wiersz - "Niepodległość".

Łukasz Jasiński 

@Bożena De-Tre

Jestem również po stronie Wojska Polskiego, Straży Granicznej, Polskiej Policji i Służb Specjalnych.

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Bożena De-Tre

Konsekwencją mowy nienawiści ze strony Agnieszki Holland jest morderstwo młodego żołnierza - Mateusza Sitko, otóż to: nie ma przyczyny bez skutku i skutku bez przyczyny, oczywiście: oglądałem jej polityczny gniot - nic nie ma wspólnego z artystycznym warsztatem sztuki filmowej, tak: istnieją filmy, które mają krytyczny punkt widzenia na pewne sprawy społeczne - merytoryczny - używają logicznych argumentów, serdecznie zapraszam na wiersz poświęcony morderstwie polskiego żołnierza - "In agment silentium...", także: na esej - "Filmotekę Kultury Narodowej".

Jako szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego zlikwidowałbym natychmiast piątą kolumnę - Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych, a powołałbym Specjalny Departament - Szwadrony Śmierci pod nazwą: Ośrodek Monitorowania Zachowań Antypolskich, proste i logiczne, proszę łaskawej pani? Ludzie, którzy mają czyste sumienie - nie mają powodu cenzurować innych i donosić na ludzi niepoprawnych politycznie, de facto: mądrych...

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Berenika97   Bereniko. Ton ciężki, niemal apokaliptyczny a jednak osobisty. W świecie, który miele wszystko w masę, ocala nas uparte trwanie w rytmie własnego kroku.   Twoja poezja. Już mi się do niej tęskniło :)
    • Polityk wchodzi do swojego mieszkania jak huragan w brylantowym smokingu, z kieszeni wysypują się złote monety jak deszcz meteorytów, z teczki wylewają się banknoty jak zielona powódź papieru, a złote sztabki uderzają o podłogę jak kły mamuta, rytmicznie, w takt jego serca – serca pompowanego łapówkami. Pudełka po butach trzeszczą jak trumny przepełnione banknotami, mikser wiruje w szaleństwie i pluje monetami, kaloryfer jęczy, dusząc w sobie koperty gorące jak węgiel z piekła, a szuflady wybuchają jak armaty absurdu, plując na podłogę kolejne łapówki, które wiją się jak robaki karmione podatkami narodu. Banknoty tańczą w powietrzu niczym skrzydła szarańczy, opadają na stoły, krzesła, rośliny, na kota mdlejącego w kącie, szeleścią chórem za oknem: – Idioci, głupcy, płaćcie, płaćcie dalej, bo każda wasza złotówka jest jego świętem. W szafie – sejf, w sejfie sejf, w sejfie kolejny sejf, a każdy mdleje od ciężaru złotych sztabek i banknotów, trzęsie się jak pacjent w gorączce, ale polityk otwiera je z czułością, jakby były matrioszkami chciwości, i śmieje się, że nigdy nie będzie ostatniego dna, bo chciwość nie zna spodu. Złote sztabki układają się w piramidy, monety stukają jak werble koronacji, a polityk klęka przy tym skarbcu jak kapłan pychy, całuje banknoty, tuli złoto, wdycha je jak kadzidło, i szepcze: – Jeszcze… jeszcze… naród niech kona, a ja będę królem złotego świata! Dywan próbuje go udusić ze wstydu, kanapa wyje jak pies skatowany podatkiem, lustro pęka i krzyczy: „Patrzcie na monstrum, co żywi się waszym chlebem!” Ale polityk śmieje się, śmieje tak, że ściany pękają, śmieje się banknotami, śmieje się sztabkami, śmieje się narodem za oknem, który stoi w kolejce do życia – z pustymi kieszeniami i pełnym rachunkiem sumienia. Aż wreszcie staje sąd, w progu, z uśmiechem jak bankomat, i mówi jak wyrocznia absurdu: – Te złote monety? Nie jego. Te banknoty w pudłach po butach? Nie jego. Te sztabki pod dywanem, te koperty w kaloryferze? Nie jego, nie jego, nie jego. I polityk wychodzi wolny, czysty jak kryształ w kieliszku szampana, śmiejąc się w złocie i papierze. A naród za oknem, głupi, naiwny, wyzuty – bije mu brawo i płaci dalej, bo wierzy, że ten skarbiec wypełniony łapówkami zbudowany jest dla niego, choć naprawdę zbudowany jest na nim.      
    • @Alicja_Wysocka  Podskakuję z radości i wiwatuję :) Dzięki :) Troszkę poważniej, najpierw AI wygenerowałem sam dźwięk, później potrzebowałem podpiąć pod klip, za poradą copilota tu uwaga nieby się nie komunikują ze sobą, a zainstalowany program wykonał proponowane zalecenia co do videodysku odnośnie do orginalnego pliku mp3, edytując wgrałem dwa pliki dźwiękowe i jeden przesunąłem na osi czasu, chcąc uzyskać odpowiednią głębię, najdłużej walczyłem z z obrazem, dałem sobie spokój z ruchomym, skorzystałem z propozycji pierwszego AI copilota (z którym początkowo nie szło się dogadać, bo wstawiał mi obrazki z tekstem) gdzie była ta grafika, kolejny schodek to export gotowego pliku, premium, pro i płać, to mnie wkurzyło cała praca na marne, więc go nagrałem bezpośrednio z ekranu, ach wspomnę dlatego premium bo te efekty gwiazdek, i przyciemniania to płatna opcja. Na koniec powiem, że opłaciło - dostałem super komentarz :) Oczywiście wywaliłem programy z kompa, mam wątpliwości czy przy moich zasobach sprzętowo-finansowych jest sens na kolejny klip. Zważając że Ai dokonało tu przełomu, oczywiście wiem o tym że tylko dlatego, bo wydałem odpowiednie polecenia. Tylko dlaczego czuję że to proteza?
    • @Sylwester_Lasota Sylwestrze, to musi być pasjonujące zajęcie. Już sobie wyobrażam te nasz wiersze napisane, które nam zilustruje i zaśpiewa AI - życzę powodzenia! 
    • @sam_i_swoi  Nie mam pojęcia jak się to robi, ale słucha mi się i ogląda, tak, że przestać nie mogę. Śpiew i wizualizacja jednocześnie,  przechodzą przez dwa zmysły - a więc podwójne działanie. Na mnie robi duże wrażenie - zostaje w pamięci i przed oczami. Ponadto, AI ma czysty dźwięk, trzyma tonację, można dobrać głos, obrazy, które opowiadają tak, że  bardziej rozumiesz i zapamiętujesz. Jeśli to Twoje pierwsze dzieło, duma może Ci towarzyszyć :)                  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...