Ten utwór został doceniony przez użytkowników. iwonaroma Opublikowano 25 Czerwca 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2024 (edytowane) żeby nienawidzić? mieć żal i złorzeczyć? daj sobie spokój cierpieniom nie będzie końca po co masz pamięć? żeby zazdrościć i tęsknić kiedy było dobrze? daj sobie spokój próżna to pamięć, pusta bez przyszłości po co masz pamięć? żeby hołubić? wciąż tkwić w przeszłości? jak zardzewiały gwóźdź w martwym drewnie? daj sobie spokój to całkiem daremne po co masz pamięć? żeby pamiętać żeby pamiętać siebie zawsze i bez pamięci Edytowane 25 Czerwca 2024 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji) 8
andrew Opublikowano 26 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2024 @iwonaroma .. wczoraj poszło w niepamięć już go nie ma nie pamiętam pochmurne niebo poranki bez słońca... dziś dziś budzą radosne myśli śpiew ptaków pokój pełen blasku nie tylko słonecznego ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 26 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2024 Bez pamięci nie można by było niczego się nauczyć :) 1
corival Opublikowano 26 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2024 @iwonaroma Jakoś tak jednostronnie działa ta konkretna pamięć. Zapisuje i roztrząsa tylko złe... a gdzie się zapodziało dobro i piękno? Jak rozumiem jest to pamięć marudnego czarnowidza ;) Pozdrawiam :) 1
iwonaroma Opublikowano 26 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @andrew ... Dzięki:) również pozdrawiam serdecznie i miłego @Dagmara Gądek :) dokładnie w połowie jest skupiony na negatywach bo hołubienie to przecież swoista afirmacja a tęsknota też ma w sobie piękno... Chodziło mi (może w radykalny sposób, ale tak mam ;)) o zwrócenie uwagi na to, że zbytnie przywiązanie do pamięci (nawet to ożywcze:)) może spowodować, że to co mamy przed oczami TERAZ może zostać po prostu niezauważone... Dzięki za kmnt, również pozdrawiam @Alicja_Wysocka no jasne :) bez pamięci nie da się żyć w społeczeństwie... Jednak jej nadmiar może stać się wielkim i ciężkim bagażem, który nie pozwoli nam iść swobodnie, nie mówiąc już o tańcach :)
iwonaroma Opublikowano 26 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @corival ;) marudny, bo chce widzieć TERAZ i być tej teraźniejszości w pełni świadomy :) Ale masz rację, dobro i piękno trzeba pamiętać zwłaszcza wtedy gdy przeżywamy aktualnie nienajlepszy czas, być świadomym, że to minie, bo dobro i piękno jest pierwotne :) Dzięki i pozdrawiam również:) @Andrzej P. Zajączkowski Dziękuję:) 1
iwonaroma Opublikowano 26 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2024 @Monia @Andrzej_Wojnowski Podziękowania
Rafael Marius Opublikowano 26 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2024 @iwonaroma Przeszłe zdarzenia są filtrem przez który postrzega się teraz. Od tego się nie ucieknie, tak pracuje nasz mózg, choć w różnym nasileniu w zależności od osobowości. U mnie akurat te okulary są dość silne, ale za to różowe, czyli dokładnie odwrotnie niż w Twoim wierszu. Choć znam też ludzi bardzo obciążonych przeszłością, którzy widzą wszystko w czarnych barwach tak jak przedstawiłaś. 1
iwonaroma Opublikowano 27 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Rafael Marius :) dokładnie, filtr. Ani czarne ani różowe okulary nie oddają tego, co się aktualnie wydarza. Zresztą... i bez okularów oczy ludzkie widzą to, co każe im ich mózg... Inaczej widzi człowiek, inaczej pies, inaczej pszczoła... Stąd warto ćwiczyć trzecie oko ;) Dzięki 1
iwonaroma Opublikowano 28 Czerwca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2024 @MIROSŁAW C. dzięki:)
Nata_Kruk Opublikowano 1 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2024 @iwonaroma ... sprytne... pomyślałam o drewnie, czy to ścięte naprawdę jest.. martwe (?) Dla mnie chyba nie. Pozdrawiam, jakem żywa... :)) 1
iwonaroma Opublikowano 1 Lipca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Nata_Kruk no tak, można rozważać, co i kiedy staje się martwe... Ukochane przedmioty dla nas - żyją, choć się nie ruszają:) Pozdrawiam i ja, z kolei ledwo żywa ;)(przez ten upał) Dzięki:) 1
Rekomendowane odpowiedzi