Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie dziwne, że być uczciwym to żadna norma.

Nie ma ludzi całkowicie uczciwych, może są aspirujący.

Uczciwość to jest coś, co ma wynikać z pewnych faktów, co konkretnie należy zrobić w danych okolicznościach.

Jak przeżyć z uczciwością - oto są pytania.

Opublikowano (edytowane)

czy ktoś zazdrości

tobie uczciwości

chociaż to nie jest

dzisiaj w zwyczajności

wyłuszczyć sprawę

kawa na ławę

niespotykane

trza mieć odwagę

chociaż człek straci

haracz zapłaci

ale się nigdy

nie wzbogaci 

łeb ma otwarty 

na wszelkie żarty

i się uśmiechnie

miast grywać w karty

nie szukaj mnie na żadnej stronie

Edytowane przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@agfka

Uczciwy względem siebie, oto wyzwanie :)

@Jacek_Suchowicz

Bo dla uśmiechu, na głowie stoi

Bo przez uśmiechy, już się nie boi :)

@Waldemar_Talar_Talar

Dzięki wielkie Waldemarze

@Nata_Kruk

Tak, jest coś magicznego w tym co zwykłe

Bo zwykłe

Oby się nie przyzwyczajać

@Natuskaa

Dla serialu, co wymaga

I naucza, co znaczy rozwaga

Miło mi :) Dzięki

@Rafael Marius

Podpisuję się!

Trzeba umieć patrzeć

Aby widzieć

@andrew

Bo pamięci, co wyznanie

Przytaknięci, poczekanie

@Andrzej P. Zajączkowski

Bo dla gości, to zasada

Jak jest zwada, w tych okładach

Dzięki wszystkim za czytanie

Miłego weekendu!

M.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @violetta Viola, jaki szok? :) Tak zawsze było :) Chyba wszystkich moich wierszyków nie czytałaś ;)  
    • @piąteprzezdziesiąte - po prostu należy stosować się do jakichś, przez stulecia ustalonych zasad, a nie iść na skróty, sądząc że tak też można :-(((
    • @Łukasz Jasiński  ciekawe, jednak nie za bardzo wierzę w "takie" rzeczy odnośnie Słowian pamiętając, że Kościół przez setki lat robił wszystko, aby ośmieszyć i zohydzić nam wierzenia naszych przodków, co byśmy uznawali jedynie Kościół,  jego nauki i zwierzchnictwo. Mi np. jeszcze w szkole mówiono, że Słowianie mieli taki barbarzyński zwyczaj - wraz ze zmarłym mężem palono na stosie żonę - żywą, oczywiście. Nie wiem, czy to prawda, może, choć szczerze w to wątpię. Szkoda natomiast, że nikt nie mówi nam -  Kościół i nie tylko, to ukrywa -  że biblijnemu Bogu składano kiedyś w ofierze dzieci, czego echa do dzisiaj przetrwały w ocenzurowanej Biblii chociażby. Abraham i jego syn Izaak, Jefte i jego córka, którą złożył w ofierze biblijnemu Bogu. Nikt nie protestował, szokiem wielkim to nie było dla nikogo - zabicie przez Jeftego własnej córki i spalenie jej dla Boga - bo takie rzeczy robiono i ludzie zwyczajnie byli do tego przyzwyczajeni. Do takich, składanych biblijnemu Bogu, ofiar.  A wie pan, panie Łukaszu, co teraz przyszło mi do głowy? A jeżeli ortodoksi nadal dzisiaj to robią...? Składają takie ofiary? I tutaj przerwę może swoje dywagacje, bo mogłabym napisać o kilka słów za dużo.    Agnieszka - Jagna, Jagusia. ;) 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Czarne SłońceTakie po prostu od serca proste pytania.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Poezja to życieCzyżby Bóg umarł, a z nim Nadzieja? Powiem tak, to nie szyderstwo skierowane do Boga, jakby nie było stworzyciele zawsze zasługują na dozę szacunku, zwłaszcza, gdy stowrzenie jest bliskie perfekcji. Czytałem kiedyś, że bogowie też nie są nieśmiertelni, żyją długo, bardzo długo, ale nie wiecznie. Wszechświat jest wieczny, tak myślę, gdyż pojąć to wszystko ludzki umysł nie potrafi.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...