andreas Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2024 1.Egzamin na ornitologię już od dzieciństwa Czesiek z Wrocławia do ptaków wielką miłość przejawia wszak frrr studia koło nosa ściągał wprawdzie lecz z ukosa a mógł zapuścić przecież żurawia 2.Polska cecha narodowa z wrzodem żołądka malarz z Wrocławia wreszcie talentem miasto rozsławia gdy mu wielka cudza chwała trzewia żółcią wprost zalała puścił na płótno cudnego pawia 3.Bratnie dusze wprost się zakochał wędkarz z Wrocławia gdy mu nad Odrą rzekła Oktawia czyż poeta tu nie duma ani płotki ani suma pan tylko z wody szmer fal wyławia 4.Słodki biznes zgorzkniały cukiernik z Wrocławia wypieki wciąż żółcią zaprawia z goryczką łakocie przyniosły mu krocie odbiorcą jest ponoć Mołdawia 5.Nauka odmawiania zawsze się zgadza Ewka z Wrocławia gdy ją do grzechu facet namawia chce choć raz powiedzieć nie więc codziennie wprawia się i przed zaśnięciem pacierz odmawia 6.Bezowocna tresura siadać na zadku pchełkę z Wrocławia chciała nauczyć w cyrku Oktawia choć ćwiczyły przez rok cały to treningi nic nie dały bo i tak wszędzie się usadawia 7.Antypody i wredna żona chcąc życie zmienić z żoną z Wrocławia Piotr do Australii bilet zamawia bo gdzie dół to u nich góra a choć wredna jej natura niech znów tam wszystko na głowie stawia 8.Ta śmierdząca polityka nie metalowe rzeźbiarz z Wrocławia ale kamienne pomniki stawia bo stop miedzi oraz cyny Bóg wie z jakiej to przyczyny wcale nierzadko ktoś odbrązawia 9.Odrzańscy flisacy na pniach sosnowych flisa z Wrocławia siedzi śliczniutka z Greenpeace Oktawia te zerżnięte ciężkie kłody wrzuca w fale siłacz młody ale panienki jakoś nie spławia 10.Plany młodej urbanistki znów urbanistka rajcom Wrocławia wraz z Przemysławem plany przedstawia domy sklepy i fabryki nie powstaną w sposób dziki i sama też się uprzemysławia 7
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2024 A co o Warszawie? Jak w "Zakazanych Piosenkach" i "Sen o Warszawie"? Wiem, iż moje miasto jest znienawidzone przez niemal całą Polskę, dlaczego? Skąd jesteś? Za kim jesteś? Lubię lub nie lubię - dziecinada u dorosłych dzieci... A on ma to, a ja nie mam - też chcę mieć to samo - co on! Ojej, ręce opadają... Tego nie wolno i tamtego nie wolno, a to wolno - decydowanie o cudzym życiu, zamiast: zająć się własnym życiem, natomiast: Wrocław jest pięknym miastem piastowskim i posiada duszę średniowieczną w sensie architektonicznym (zamkniętą, sztywną i dyplomatyczną) - jest drugi po Krakowie, który posiada duszę renesansową (jest pełen zieleni, słowiańskiej otwartości i barwny), jeśli chudzi o moje miasto - Warszawę - jest ona miastem okaleczonym i posiada duszę uniwersalną - jest jednocześnie Słońcem i Księżycem, jest miastem wolnomyślicielskim i archaicznym, mrocznym i kolorowym i tajemniczym... Łukasz Jasiński
andreas Opublikowano 18 Marca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2024 @Łukasz Jasiński O Warszawie mam ponad 160 limeryków. W Warszawie studiowałem na AWF-ie sto lat temu; a jestem rodem z Torunia, lecz mieszkam już kilka dekad w Częstochowie. 1
jan_komułzykant Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2024 są perełki Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2024 (edytowane) pewien gostek z Częstochowy trzepie rymy lecz czy z głowy w klasztorze zamawiał na temat Wrocławia i rozbawił dobrym słowem :) jak każde swoje spotkanie autorskie zaczynam od słów; Piszę wiersze rymowane a rymy do nich zbieram wiosną każdego roku na błoniach przed klasztorem w Częstochowie - nieliczni wychodzą Edytowane 18 Marca 2024 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji)
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 18 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2024 (edytowane) @andreas Jestem rodowitym warszawiakiem z Dolnego Mokotowa, a na świat przyszedłem na Górnym Mokotowie - Madalińskiego, od urodzenia mieszkałem na Czerniakowskiej, teraz: na Konduktorskiej, natomiast: mam pochodzenie szlacheckie, moim przodkiem jest niejaki Jakub Krzysztof Ignacy Jasiński herbu Rawicz, mason, poeta i jakobin - jego grób jest na warszawskiej Pradze, mam list z podziękowaniem od Muzeum Powstania Warszawskiego za wiersz pod tytułem - "Czterysta Czterdzieści Cztery", mówiąc pół żartem i pół serio - wyżej wymienione muzeum jest pazerne i nic dziwnego - jest to bardzo ubogie muzeum we zbiorach, dlatego też: warto pisać wiersze o Powstaniu Warszawskim - biorą i dziękują, teraz: nic nie piszę - zrobiłem sobie przerwę, poza tym: nie jestem grafomanem, miłego dnia. Łukasz Jasiński Edytowane 18 Marca 2024 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
andreas Opublikowano 19 Marca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2024 @Jacek_Suchowicz A ja biedny, mimo iż mieszkam w Częstochowie, nie posiadam łaski wiary. Kombinuję jak koń pod górę, żeby uwierzyć w Pana Boga, ale nic z tego nie wychodzi.
andreas Opublikowano 19 Marca 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2024 @Łukasz Jasiński Miło mi poznać prawdziwego warszawiaka, bo przecież "najpiękniejsze warszawianki są przyjezdne". A o Jakubie Jasińskim uczyłem się w szkole. Z pisaniny najlepiej wychodzą mi ironiczne, z kalamburem limeryki oraz wiersze liryczne. Nad tym Powstaniem Warszawskim musiałbym się zastanowić, znaleźć jakąś świetną początkową metaforę, trochę sobie przypomnieć z różnych źródeł. Pozdro. @Rolek Wizerunek tego wilka jest mi jakoś znajomy... @Rolek Wizerunek tego wilka jest mi jakoś znajomy...
Jacek_Suchowicz Opublikowano 20 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2024 @andreas Tu idzie o rymy częstochowskie a łaska wiary to temat na innypost lub dyskusję a póki co polecam
Rekomendowane odpowiedzi