Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

W przeciwieństwie rozumiem jeden i drugi
1- znaczenie pierwszego za cenę ciszy mamy święty spokój
2- znaczenie drugiego za cenę świętego spokoju mamy ciszę

drugi jest prawdziwszy, można określić życiowy na zasadzie "zostawcie mnie w spokoju" :)))) Natomiast pierwszy to retoryka oznaczająca, że wystarczy zażądać ciszy i będzie święty spokój - nic bardziej mylnego :)))))) 

Opublikowano

Ciekawa interpretacja. Natomiast, jeśli pozwolisz, zniuansowałbym przekaz. Otóż cisza potrafi być wymagająca i w jej "objęciu" wychodzą na powierzchnię trudne doświadczenia z przeszłości, do głosu dochodzą przykre uczucie itd. W tym sensie za tytułowy święty spokój płacimy tym co nam oznajmi cisza i co z tym zrobimy.     

Opublikowano

Święty spokój 

jest w cenie ciszy

To ja przepraszam  - ta fraza jest tak niedookreśłona i wionie tandetą, że każdy wyniesie z niej swoją treść , a przecież nie o to do końca chodzi. 

Opublikowano

@Radosław doskonały tytuł! :))) nic dodać nic ująć,

a tu popatrzmy zamiast samemu przyznać - dobra tak też może być, toczysz walkę o coś czego w ogóle na początku nie podważałem, co teraz? zrozum ja rozumiem Twoje i ten koszt, to ty sprowokowałeś mnie

:)))

Opublikowano

@sam_i_swoi

O przepraszam. To Ty dałeś się sprowokować ;) Ale to dobrze, że tak niewiele słów jest przyczynkiem do dyskusji. 

Choć tak jak już wczesnej wspomniałem, oceniam swoją miniaturę na 1 +, więc myślę że szkoda ąz tylu wiadomości na forum publicznym na "utwór" składający sę z trzech słów. 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @MIROSŁAW C. Ideologia jak każda terminologia nie opisuje człowieka w sposób całkowity. Wyczerpujący. Zupełny. Odpowiedni. To są wszystko zbiory najróżniejszych postulatów, bardzo często sobie sprzecznych. Wiersze też nie pasują, niestety. Może ciut bardziej, ale i one nie wysławiają tego co chciałoby się powiedzieć. Proza również. I szereg innych rzeczy tak samo. A jeszcze mnóstwo spraw rozbija się o technikalia. Można zwyczajnie nie umieć czegoś powiedzieć, napisać, namalować, wygłosić, wymodlić etc. Po prostu nie umie się. A z wiekiem i doświadczeniem nawet dodatkowo na ogół nie umie się coraz bardziej, a nie coraz mniej, wbrew obiegowej może opinii... @Łukasz Jasiński Prawdę mówiąc Konstytucji prawie nie ma, bo broni jej organ mocno już niekostytucyjny i sprzeczny z prawem. Każdy wyrok jest dyskusyjny i podważalny jako coś co zapadło w niewłaściwym składzie osobowym. To jedno, a drugie, że konstytucje konstytucjami, a pan tak jak ja i tak 70 % wszystkiego musi sam. Ktoś pomoże, ktoś przeszkodzi, więcej lub mniej wygody ale 70 % trzeba i tak samemu. I do seksu 3 dziewczyny też trzeba przekonać, a one głupie nie są... Na ogół wiedzą co robią... Zresztą może i pan je kiedyś do tego przekona, czemu kibicuję, dla mnie to jest niewykonalne... Właściwie niewykonalne coraz bardziej ://
    • Zabija się i wskrzesza, z nim idzie rzesza.  
    • Dama w czerwieni napisała wiersz Słucha także swojej ulubionej melodii Melodia prosto z serca, dedykowana Twojemu sercu proszę spójrz na moje serce Niech się stanie miłość Będziemy dwoje w gorącej miłości przez życie szli Miłość jest piękną rzeczą, gdy otwieramy nasze serca Dama w czerwieni  napisała wiersz o miłości i życiu Ja i dama w czerwieni  jesteśmy teraz zakochani Napisany wiersz staje się rzeczywistością Przeczytaliśmy wiersz i przytuliliśmy się                                                                                                                     Lovej . 2025-02-27                Inspiracje .Czy ubiór ma jakiekolwiek znaczenie .
    • @ViennaP   Droga pani Agnieszko, więcej informacji znajdzie pani w moim eseju rodzinnym pod tytułem: "Saga" i w jakże wyjątkowej rymowance - "Szczodre Gody" - nie mam już siły o tym samym w koło gadać, a zresztą: może pani sama sprawdzić - kiedy powstał Biskupin (Polskie Pompeje) i Świątynia Jerozolimska, wbrew powszechnej opinii: Pogańscy Słowianie umieli pisać - używali znaków - run słowiańskich i można je znaleźć na głazach w Górach Świętokrzyskich, nomen omen: dziś znaki są używane przez ludy japońskie, chińskie i hebrajskie - piszą oni od góry w dół lub od lewej do prawej, proste i logiczne?   Łukasz Jasiński 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...