Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Stycznia 2024 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 (edytowane) Idzie bieda, idzie bieda idzie wielki głód. Nic już bestii nie powstrzyma, może tylko cud. Tak powtarzał obszarpany, brudny, stary dziad. Kończył się trzydziesty ósmy, nikt nie słuchał rad. We wsi naszej się pojawił nie wiadomo skąd, o kawałek żebrząc chleba, mruczał mantrę swą: Idzie bieda, idzie bieda, idzie wielki głód. Nic już bestii nie powstrzyma. Umiesz? To się módl! Dzisiaj złoty masz zegarek, jesteś wielki pan, jutro za kawałek chleba ten zegarek dasz. Dzisiaj jesteś pewny siebie, bo masz własny kąt, jutro z niego cię wygonią, nic nie weźmiesz stąd. Nikt mu wtedy nie dowierzał, gdy powtarzał wciąż: Idzie bieda, idzie bieda, idzie wielki głód, Nic potwora nie powstrzyma, nie pomoże cud. Jednak sens słów dotarł do nas nim przeminął rok. I choć dziad się gdzieś rozpłynął pośród pól i łąk, znów z daleka dziś dobiega cichy jego głos: Idzie bieda, idzie bieda, idzie wielki głód. Nic już bestii nie powstrzyma. Umiesz? To się módl! Edytowane 17 Stycznia 2024 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 16
Bożena De-Tre Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 @Sylwester_Lasota I tylko nie wiem czy to ballada czy tylko manifest starca, który nudzi się i czas swój zaznacza ?Nie będę robić z siebie Pajaca i wstaję do pracy!!!Hej ho…do pracy by się szło skoro bieda nic nam nie da-:)Dziękuję za przypomnienie o niebezpieczeństwie-:)Dobrej niedzieli „ leniuszkom” życzę.
Moona Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 Rytmicznie. Ja bym wyrzuciła /pomóc, Jeśli, wam już, Jeśli/ Pozdrawiam :) 1
wierszyki Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zrozumiale, do ludzi niekoniecznie poetów. :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Próbowałem dokładnie w taki sposób wyrównać te odstatające wersy (z pierwszej usuwałem tylko), ale zwyciężyła treść nad formą. Niemniej dzięki za tę uwagę. Kiedyś wrócę do tego tekstu i zobaczymy, może znów pozmieniam. Również pozdrawiam :) Dziękuję Pozdrawiam :) @Moona ech... wyrównałem :). Dziękuję A ja leniuchuję :). Wzajemnie. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 chyba że się opamiętasz zaczniesz myśleć dziś idzie bieda, idzie bieda, idzie wielki głód, stara mantra z ust wyjęta nie oznacza nic ale szanse na to marne - zlasowany mózg siedemdziesiąt lat spokoju w dobrobycie lud stworzył człowiek setkę bożków w namiętnościach tkwi idzie bieda, idzie bieda, idzie wielki głód, zaś dekalog w szambie leży w głupocie nam żyć :) 1
Rolek Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 Dziady zawsze przepowiadały trafnie przyszłość... Pozdrawiam
beta_b Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 (edytowane) Jeśli to przepowiednie profetyczne, to co da myślenie o tragedii? Jeśli jej nie będzie- zmarnowana energia. Jeśli przyjdzie - nie zatrzymasz. Przeżyłam końce świata i nowotwory. Życie nie jest za karę, jest darem. Czy warto je marnować na poczucie zagrożenia? Jak przyjdzie to trzeba będzie sobie radzić. Ale wiersz ładny, równy, ma klimat. bb Edytowane 14 Stycznia 2024 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 I do Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I do tego, tak jak wtedy, choć dziad śpiewa znów, oczy mają zawiązane i nie wierzą mu. Trwałość chwili, trwałość świata wielką złudą jest, gdy się budzi głodna bestia, jeden burzy gest. Na ugorze jest mrowisko, mrowia mrówek dom, kiedy wjeżdża tam buldożer, nie uchronią go. Żadna maszyn nie powstrzyma, nie obroni się. Jest za późno! Wszystkie czeka beznadziejna śmierć.
Bożena De-Tre Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 @Sylwester_Lasota Jeżeli świadomie sobie na to pozwalamy to wolni jesteśmy-:) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oby tym razem się mylili. Dzięki za czytanie. Również pozdrawiam. @beta_b Masz rację. Miałem kolegę, który mawiał: Choćbyś wiedział, że jutro będzie koniec świata, to jeszcze dzisiaj posadź drzewo. I obsadzał drzewami co się dało, ale teraz już ani jego, ani większości tych drzew nie ma. Samo życie. Za komplementy dziękuję. :) Serdeczności dla Ciebie. Pozdrawiam. Życie jest sztuką wyboru, dopóki możemy wybierać, jesteśmy wolni. Pozdrawiam Edytowane 14 Stycznia 2024 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 1
Bożena De-Tre Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 @Sylwester_Lasota A ta wolność zaczyna nam doskwierać z czasem….to nie czasy Krasickiego „ lepszy na wolności kęsek byle jaki..niżli w niewoli przysmaki „ Dlatego jest jak jest…Wolność poza ogrodzeniem mnie interesuje.
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mnie też, tylko, że te płoty coraz mniej widoczne.
Bożena De-Tre Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 @Sylwester_Lasota Sylwestrze widoczne tylko nie dla wszystkich.One są w głowach naszych..i tych drugich-:) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dokładnie!
Wiechu J. K. Opublikowano 15 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2024 @Sylwester_Lasota Taka historyczna bieda....pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 15 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bo historia kołem się toczy. Wzajemnie :)
jan_komułzykant Opublikowano 15 Stycznia 2024 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2024 @Sylwester_Lasota straszą straszą a tu z kaszą dziś zajechał wóz, a na wozie w dziwnej pozie zagulgotał Tu sk Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jeść ludzie bo w trudzie zdobyłem, więc już kończcie i w kasze lasst uns blasen, besonders die deutschen* * dmuchać dajcie zwłaszcza w poniemieckie. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 16 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2024 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @jan_komułzykant Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi