Ten utwór został doceniony przez użytkowników. wolnosc_mojej_duszy Opublikowano 30 Listopada 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 Pragnąć cię to mało rozumieć, Niepewną ręką odkrywać przypadkowe karty. Znów zacząć pisanie poza granicami linii, Za daleko, by złożyć cię w całość słowami. Świece dogasną, ale noc nas nie wybierze, Tak jasno będziesz czytał spomiędzy wersów. W oknie, gdzie kiedyś czekałam na ciebie, Posiedzę jeszcze chwilę - tak na parę wierszy. Tęsknić za tobą, to mało wykreślać, Gdy każda z liter układa się w imię, Osadza wśród rzęs spływając nieśpiesznie, Tylko dłoń ukradkiem wyciera kropla po kropli, Miłość. 10
error_erros Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 @wolnosc_mojej_duszy Gadaj mi tu szybko, kto Ci to napisał i za ile xD Ten wiersz jest tak cudowny, a zarazem tak nie w Twoim stylu, że zgłupiałem do reszty. Serio. 1
wolnosc_mojej_duszy Opublikowano 30 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 @error_erros Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Widocznie jestem eklektyczną mieszanką ;) Czasem też biorę pod uwagę istnienie interpunkcji - szorstka moja miłość do przecinków i kropek, ale czasem się poddaję. A co do wiersza - tak mi jakoś się słowa poukładały - ktoś mi kiedyś napisał, żeby nie cenzurować myśli, więc trudno - niech PL cierpi ;) Dziekuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
error_erros Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie powiem, że to Twój najlepszy wiersz, bo jest różny od tego, co zwykle piszesz i dając mu taką pozycję, obraziłbym Twój "codzienny" styl, który bardzo cenię. Ale ma ode mnie "nagrodę publiczności" ;> Jestem zachwycony, serio. 1
Tectosmith Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 @wolnosc_mojej_duszy Bardzo ładny wiersz. Pozdrawiam serdecznie. 1
wolnosc_mojej_duszy Opublikowano 30 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję - wiesz, że bardzo cenię Twoje zdanie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Tectosmith Bardzo dziękuję! Pozdrawiam również!
kwintesencja Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 @wolnosc_mojej_duszy zgadzam się z przedmówcą, jest tutaj powiew inności, ale jak najbardziej dorównuje innym Twoim wierszom, a mi się bardzo podoba, ściskam i całuję 1
iwonaroma Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 W tym stylu też Ci bardzo ładnie :) Nie znam się na formalnej budowie wierszy, ale przy tym wersie 'Tylko dłoń ...' gdzieś potykam się przy czytaniu - deczko za długi? A może to kwestia słownictwa... Albo marudzę ;) 1
wolnosc_mojej_duszy Opublikowano 30 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 @iwonaroma Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję - wciąż się szukam w pisaniu;) Tak - nie umiałam zrezygnować z żadnego słowa w ostatnim wersie - i tak zostawiłam. Nie jest to idealny wiersz biały. Pisałam sobie to, co mi podpowiadał ten głos, co pisze we mnie wiersze ;) I nie - nie marudzisz. Ja uwielbiam gadać o pisaniu - każda uwaga jest dla mnie cenna. Dziękuję, że zaglądasz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @kwintesencja Dziękuję - czasem trzeba inaczej - sama wiesz ;)) Ściskam 2
kwintesencja Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, ja to bardzo rozumiem:) 1
emwoo Opublikowano 30 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 @wolnosc_mojej_duszy bardzo mi się podobasz w takiej nieco ckliwej i łagodnej odsłonie :) w moim skromnym odczuciu w zdaniu --> Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. coś jest nie tak z rytmiką, o dwie sylaby jakby za dużo :) gdyby zmienić "tylko" i "wyciera" na krótsze słowa to od razu będzie lepsza melodyka zdania. Ja bym zrobiła np. Gdy dłoń ukradkiem rwie kroplę po kropli. Prosiłaś mnie kilka dni temu by dawać konkretne rady jeśli będą jakieś wątpliwości i tylko dlatego się ośmielam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. buziaki 1
wolnosc_mojej_duszy Opublikowano 30 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2023 @emwoo Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak - prosiłam i nie żałuję Dziękuję, chyba będę liczyć sylaby, mimo że powiedziałam kiedyś, że to zniszczy moją poetycką prawdę Ale prawda jest taka - że miałam mniejszy zasób słownictwa wtedy. Nie przykładałam uwagi do formy, liczyła się dla mnie tylko i wyłącznie treść. Ale wciąż zapominam, że ktoś mnie chce czytać i to dobrze mieć motywację, by robić to mądrzej. Piękniej. Lepiej. Dzięki, że zaglądasz Pani Jedi 1
Monia Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2023 @wolnosc_mojej_duszy Wyczekiwanie i tęsknota biją z twojego wiersza.Bardzo przyjemny w odbiorze pozdrawiam ;) 1
wolnosc_mojej_duszy Opublikowano 1 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2023 @Monia a tak właśnie:) Dziękuję i pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Tectosmith Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bo treść jest najważniejsza, ważniejsza niż forma. Oczywiście są i tacy, którzy uważają odwrotnie. Rzecz w tym, że poezja daje bardzo dużo możliwości i trzeba z nich korzystać. Ja w ostatnim wierszu nie liczyłem sylab i wyszła mi rozpiętość od 12tu do 10ciu jeśli się nie pomyliłem. Rzecz jednak polega na tym, że nawet przy różnej ilości sylab wiersz wydaje mi się rytmiczny. I właśnie ten wewnętrzny rytm jest dla mnie najważniejszy. Nie wiem jeszcze na czym to polega, ale postaram się odkryć. Jeśli idzie o mój proces twórczy to daję się ponieść myślom. Umysł sam sobie wybiera formę jeśli idzie o sylaby, wersy, strofy i rymy. Nic na siłę. Czy to dobra droga to nie wiem, ale będę się jej trzymał. Pozdrawiam.
Nata_Kruk Opublikowano 1 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2023 Podoba mi się wiersz, jedynie w ostatnim wersie, gdzieś mi się "łamało" czytanie.. pozdrowię i zmykam. 1
wolnosc_mojej_duszy Opublikowano 1 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2023 @Nata_Kruk dziękuję za komentarz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ostatnia strofa nieco połamana, ale zostawiam jak jest :)) Ściskam również
Rekomendowane odpowiedzi