Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Listopada 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 (edytowane) Szedłem w pole przed świtaniem, rozmyślałem o przyszłości, co się zaraz "teraz" stanie, z rozrzuconych losu kości. Ale ona się rozmyła w mgły i kurze na bezdrożach, ciągle się na dystans trzyma i przybliżyć się nie może. Szedłem w pole raz o zmroku, rozważałem naszą przeszłość, lecz z wolnego myśli toku nic nowego mi nie wyszło. Ona tutaj mnie przywiodła lecz odchodzi w zapomnienie, więcej nigdy jej nie spotkam, noc przemija, świt znów blednie. Jestem w polu też i teraz, przyszłość tli się jednostajnie, przeszłość w dali się zaciera, teraźniejszość się odtajnia. Może zechcesz tutaj spytać: Jaki wniosek jest z utworu? Często bywa w naszym życiu, co nie zrobisz, jesteś w polu. Edytowane 15 Czerwca przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 23
obywatel Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w tym miejscu niewygodnie mi się czytało, przez co o dalsze potykam, proponuje malutką wymianę; Tutaj ona mnie przywiodła Pozdrawiam.
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ok. Możesz wyjaśnić mi co to zmienia. Bo przyznam szczerze, że nie rozumiem. Taka sama ilość sylab, tak samo rozmieszczone akcenty... może się mylę, ale nie nie widzę różnicy, jeśli chodzi o rytmikę. Dziękuję za czytanie :) Pozdrawiam
Marek.zak1 Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Fajnie to napisałeś, a tak właśnie jest. Pozdrawiam 1
obywatel Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 @Sylwester_Lasota w drugiej zwrotce masz "Ale ona... czyli konsekwentny zapis taki jak podałem i trzecia kończy się na o , to stwarza że czytając wymawiamy podwójne o - znasz taki zapis w języku?
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyznam szczerze, że nie wiem co to. Zaraz spróbuję wygooglować :) Przeczytałem te dwie zwrotki na głos i pomiędzy nimi czytający musi zaczerpnąć oddech i zrobić dłuższą przerwę, przez co, wydaje mi się, "podwójne o" nie sprawia jakiegoś większego problemu. Oczywiście mogę zmienić tę inwersję, na proponowaną przez Ciebie (nie mam z tym najmniejszego problemu), ale chcę poczekać na innych czytelników i ich opinie. Żeby być poprawnym do bólu, to to zdanie powinno wyglądać tak: Ona mnie tutaj przywiodła. Niestety, w takiej formie nijak rytmicznie nie pasuje do reszty wiersza, dlatego pojawia się w nim inwersja, która również zachodzi w proponowanej przez Ciebie wersji, dlatego pytałem o celowość takiej zmiany. P.S.: @sam_i_swoi , guru wszechwiedzy nic na ten temat (podwójnego o) nic nie wie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Marku. Cieszę się, że się odnalazłeś w tym wierszu... bez większych potknięć, mam nadzieję :) Również pozdrawiam Edytowane 25 Listopada 2023 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
obywatel Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 @Sylwester_Lasota Piszę o swoim czytaniu, bez okularów :), wiesz zauważyłem też, że zyskasz coś w rodzaju przerzutni. Mnie też guru nic w temacie oo :) poza słowem dookoła :)
Kamil Olszówka Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Jakże błyskotliwy wiersz! Szacun! 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki :))))) Właśnie zamierzałem coś poprawić :))))))))))))))))))))))) Serdeczności :) 1
W_ita_M. Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 @Sylwester_Lasota "nic nowego mi nie wyszło" lub nic nowego nie nadeszło I tak też może być.
Dared Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 @Sylwester_Lasota W sumie zmieniłbym tylko świtaniem na śniadaniem, dobrze napisane
Gość Franek K Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Ja tu nie widzę żadnego problemu z podwójnym „o”. Bardziej mnie zastanawia jednostajne mglenie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Albo: W życiu znowu mi nie wyszło :))) Dzięki za czytanie i ślad :) Przemyślę :) Pozdrawiam. W związku z tym bardzo się cieszę :) Pozdrawiam :) Ach! Głodnemu zawsze chleb na myśli... ;) Dziękuję serdecznie. Pozdrawiam. Tak, zgadzam się. Zaraz postaram się tę mgłę nieco rozwiać. Pozdrawiam.
obywatel Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 @porankitu mógłby pomóc prosty zabieg, ona to przeszłość i z powodzeniem obie one można zastąpić jutrem...
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Trafiłaś mnie w dziesiątkę! :D Skąd taka pewność!
obywatel Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To kim jest ona?
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W dzieciństwie odpowiadaliśmy na takie pytania: A co, książkę piszesz? :), ale Ci odpowiem, tą, która zwodzi i wywodzi w pole. Kiedyś, teraz i kiedyś. Czytaj jak chcesz.
obywatel Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. U nas na takie pytanie odpowiadało się " z doświadczenia", ale odpowiedziałem pytaniem i dziękuję za grzeczną odpowiedź.
Sylwester_Lasota Opublikowano 25 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety, nie wszystko jest takie, na jakie wygląda, ale powiem szczerze, że w tym przypadku chciałem, żeby to tak wyglądało i Twoja interpretacja, jest dla mnie jak najbardziej poprawna i narzuca się jako pierwsza i oczywista. Tak miało być i jak widać, tak jest. Dzięki serdeczne za poświęcony czas. Twoją uwagę jeszcze sobie przemyślę. Spokojnej nocy :)
obywatel Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 @Sylwester_Lasota Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak to bywa z interpretacjami, i cieszę się, że się zgadzamy w tym przypadku, dziękuję też za przecinkowe dygresje :) I tobie spokojnej :)
Rekomendowane odpowiedzi