Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Zołza hipokrytka

Rekomendowane odpowiedzi

@Sylwester_Lasota Tja, popisać wiersze można, owszem, ale tak szczerze - nie lubię zołz. Lubię delikatne i szczere kobiety.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Absolutnie, no coś Ty, natomiast teatralność to trafne określenie. Rzeczywiście wiersz Tuwima taki jest. Chce się więcej.

@Wędrowiec.1984 podoba mi się budowa wiersza - pomijając lekko żartobliwą (ale czy na pewno?) treść, jest tu dopracowana i na moje mało profesjonalne oko, ale jednak czytające dużo, zdecydowanie "podnosi" tekst.  Dialog między bohaterami bardzo zgrabny, bez zbędnych banałów - pisząc w postaci "rozmowy" jest ciekawie i oryginalnie, ale też trudno - odbiorca musi zrozumieć o co chodzi, ale też i nie zgubić się. Tu się wszystko udało. Zawsze dobrze "złożony" wiersz będzie się bronił - niezależnie od tematu. A i tu nie ma do czego się przyczepić. Pozdrawiam jaki kobieta, ale  absolutnie nie-zołza;)) 

Piszesz świetnie te sonety, a ten z dystansem i humorem, jeden z Twoich najlepszych. Co do zołz to Szekspir dał (seksistowską, wg dzisiejszych standardów) odpowiedź, jak sobie radzić i od tego czasu nie widziałem, ani czytałem niczego nowego. Przytoczonej książki o zołzach nie czytałem, a i tak prawo dżungli brzmi: jesteś traktowany, jak dajesz się traktować. 

Pozdrawiam. 

Edytowane przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji)