Rafael Marius Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Odpowiada, za tą nadwyżkę, która się w ostatnich latach pojawiła. Teraz jest taki poziom spożycia jaki był za Gierka, ale wtedy można było pić w pracy ile się chciało. Wszystkie imieniny, urodziny były obchodzone w godzinach urzędowania. A przyczyna picia są stare jak ludzkość i jest ich wiele. To prawda jeden z czynników sprzyjających piciu, bo alkohol daje poczucie luzu i dystansu. Niestety tylko na kilka godzin, a potem jest jeszcze gorzej i powstaje błędne koło, z którego trudno się wymknąć. 2
Leszczym Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 @Rafael Marius Ja na swoje 8 - 10 piw w tygodniu naprawdę nie narzekam. Akurat na to nie. No ale co człowiek to opinia. 2
Rafael Marius Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja jak pewnie wiesz jestem abstynentem od 30 lat, zatem nie hipokrytą. Mam prawo do krytyki i nie boję się tego robić. I nie jeden alkoholik też się ze mną zgodził.
Wiechu J. K. Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Ewelinaa może odwrotnie...raczej nie ma recepty na czas...pozdrawiam serdecznie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Ewelina Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2023 @Wiesław J.K. no fakt, recepty nie ma... Cóż zrobić :)
Wiechu J. K. Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2023 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @EwelinaPo prostu jak to napisał niegdyś nasz sławetny wieszcz w swoim wierszu Daremne Żale: trzeba z żywymi naprzód iść (Adam Asnyk). Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. _______________________________________ Edytowane 5 Listopada 2023 przez Wiesław J.K. (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2023 Dobry tytuł... ludzie są zatopieni w nim, oczywiście nie wszyscy. Treść można dwutorowo rozumieć i to jest z korzyścią dla wiersza, jak i delikatne rymy. Pozdrawiam. 1
Ewelina Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2023 @Nata_Kruk bardzo dziękuję za czytanie i za komentarz :) Zazwyczaj się staram żeby wiersz nie był jednoznaczny. Cieszę się, że się udało :) Pozdrawiam :) 1
Corleone 11 Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2023 @Ewelina Na rozpoczynające wiersz pytanie odpowiem, że owszem: "(...) dzwony (...) biją (...)". Ekologiczny, ekonomiczny i społeczny, a najgłośniej duchowy. Ty, jak rozumiem, je slyszysz. Ale wiele osób, w tym wielu polityków - nie. Lub po prostu je lekceważy z wiadomych względów. Ale na szczęście jeszcze mamy spore szanse Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Serdeczne pozdrowienia. 1
Ewelina Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2023 @Corleone 11 tak, szanse są nie byle jakie, warto je wykorzystać. Pozdrawiam :) 1
Corleone 11 Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2023 @Ewelina Wspaniale Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. , że owo wykorzystanie już się zaczęło . Serdeczne pozdrowienia. 1
staszeko Opublikowano 27 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2023 Dwa razy musiałem przeczytać nazwisko autorki, ale nie może być pomyłki, bo stoi czarno na białym: Ewelina. Hmm… Jeśli to jest faktycznie Ewelina, to inna niż znałem, pokazująca odmienne oblicze, ale tak jest dobrze, bo odmienność pobudza do życia. Jeden drobiazg: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zmieniłbym szyk na: dlaczego na alarm dzwony nie biją? czy tutaj czas niechybnie stracony - czy starania nie wart już ? gdyż czytając za pierwszym razem pomyślałem, że wyraz „wart” odnosi się do wyrazu „starania” i jest w niewłaściwej odmianie. Ale może to ze mną jest coś nie tak. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Ewelina Opublikowano 28 Listopada 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 @staszeko kobieta wiele ma oblicz :) Dziękuję za uwagę techniczną, czasem z rozpędu coś źle napiszę. 1
Rekomendowane odpowiedzi