Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bezmyślnie bawię się pilotem,

z sufitu spadają pióra, niezbyt gęsto, 

ale za oknem skłębione czarne chmury

zwiastują rychłą zmianę.

Może pór roku, nie mogę oderwać oczu

od ekranu by zerknąć na kalendarz.

Jednak dręczy mnie przeczucie 

– nadchodzi jesień spowita w szarość.

Ostateczną barwę tęczy, a te szkarłaty

i burgundy rozlane w gęstym powietrzu

wcale temu nie przeczą. W końcu barwy

milkną, mimo wszystko nie zamykam oczu.

Czekam aż ptaki zerwą się do lotu,

te jednak leżą tępo wpatrzone w punkty

na odległym suficie. Deszcz się wzmaga,

cały pokryty aksamitem jestem jak one.

Martwy, chociaż wciąż oddycham.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @Bożena De-Tre Bożeno, ciekawy baśniowy świat stworzyłaś w tym wierszu. Pajęczyna na wietrze w tytule zachęca od samego początku w zagłębienie się w treść wiersza. Pozdrawiam!
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

W sumie jest w tym dużo racji, że każde zachowanie, które trudno komuś wybaczyć jest wynikiem jakieś jego/jej zdrady, bo jednak ten ktoś wybrał komputer, alkohol i inne "niezbędniejsze" zachowania lub osoby, w przeciwieństwie do tego, co gdzieś tam deklarował. Zmienił plan, albo tak naprawdę nigdy planu nie miał/miała... tylko słowa żeby sobie kupić czyjeś zachowanie. I zostają te suche kwiaty, podobne do zdjęć w albumie.    Dziękuję za wierszyk i "śliczny" opis małżeństwa.   Pozdrawiam :)   
    • @Leszczym Za pierwszym razem przypadło do gustu
    • Życzę wszystkim dużo zdrowia !   *** Jakie straszne są zawsze stycznie bo wszystko boli mnie ustawicznie a kiedy przychodzi krótki luty u znachora igłami jestem kłuty a potem kiedy już jest marzec zdrowie mam jak chory starzec nie lepsze są nawet i kwietnie bo się czuję nadal nieświetnie wreszcie nadszedł cudny maj doktorze antybiotyk choć mi daj okropny jest też czerwiec i lipiec bo słońce może zbytnio przypiec zaś kiedy nastanie ciepły sierpień mam mnóstwo bóli oraz cierpień jakie okropne są potem te wrześnie bo skurcz odczuwam tak boleśnie która potem trwa i trwa i nie znika aż do końca co najmniej października albo nawet do końca listopada a lekarz tylko coś tam gada i gada tak docieram ledwo do grudnia i z głęboką depresją jak studnia Calutki rok tak się zaczyna i zamyka jestem na pewno na wszystko chory lekarze patrzą na mnie niczym upiory do kitu jest ta medyczna… diagnostyka

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• @Gosława to były ciężkie czasy  Babcia mi o nich opowiadała  Przeżyła 94lata i do ostatniej chwili była niezwykle świadoma   Tak, to były okropne czasy dla tych co zostali pomordowani przez braci Rosjan (Katyń) i braci Ukraińców (Wołyń). Nigdy o tym nie zapomnijmy!

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Waldemar_Talar_Talar Prawda Waldemarze, boli i to mocno. Filmy o tych wydarzeniach mocno poruszają uczucia, można tylko sobie wyobrazić jak było w rzeczywistości.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...