Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Ewelina Opublikowano 1 Października 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 1 Października 2023 (edytowane) dojrzewałam na jasnobarwnej tęczy pozornie z dala od lęków na kwiecistej polanie co koi i leczy zanim ból silny powstanie dojrzewałam... a może to nie było dojrzewanie może tylko asekuracyjnie przez młodość stąpałam - tak by się nie pokaleczyć dojrzewałam... postarzałam się w końcu - trudno zaprzeczyć Edytowane 1 Października 2023 przez Ewelina (wyświetl historię edycji) 9
Rafael Marius Opublikowano 1 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gdy ma się dobre dzieciństwo to jak profilaktyka przed późniejszymi zranieniami wieku dorosłego. Powoduje, że rany szybciej się goją. A przede wszystkim, że się je czuje. Złe dzieciństwo jest jak znieczulenie. Dojrzewałam w nieskończoność i nigdy nie dojrzałam, bywa i tak całkiem często. Nie było okazji z powodu unikania.
duszka Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 @Ewelina Być może "starzenie się" jest najbardziej efektywnym dojrzewaniem.., i dlatego ma taką szczególną wartość. Ciekawy, w "zadumany" sposób ujęty temat. Pozdrawiam :) 1
Tectosmith Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 @Ewelina Bardzo ciekawe rozważania. Mój umysł już nie sięga tamtego czasu, ale podobnie jak Peelka na pewno się zestrzałem choć nie wiem czy dojrzałem. Pozdrawiam serdecznie :-) 1
Ewelina Opublikowano 2 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 @duszka wszyscy się starzejemy ale czy wszyscy dojrzewamy? Oto jest pytanie :) Dziękuję za czytanie i miły komentarz. Pozdrawiam :) @Tectosmith dziękuję:) Z tym dojrzewaniem to różnie bywa a starzenie... Cóż niezawodnie każdemu w gnaty zajrzy :) Mnie już czasem stawy bolą, to pewnie biurowa praca we znaki się daje. Pozdrawiam serdecznie :) 1
viola arvensis Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 @Ewelina bardzo dojrzały utwór Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo ładny!
Ewelina Opublikowano 2 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 @viola arvensis dziękuję serdecznie, bo ja stara jestem :) 1
viola arvensis Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 @Ewelina e tam , młoda i dojrzała jak winigronko w październiku Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Ewelina Opublikowano 2 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 @viola arvensis no podoba mi się po porównanie :)) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 2 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2023 (edytowane) @Ewelina W sumie wiersz ten może być komentarzem sam dla siebie, ale przyszedł mi na myśl jeden z Liryków lozańskich: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja wiem, że Mickiewicz pisał nie o tym, co teraz chcę tu napisać (no, może nie bezpośrednio o tym, bo pośrednio to jednak tak), niemniej jednak uwielbiam ten wiersz za to, że mówi wprost: Jeśli twa młodość będzie górna i durna, to później nastanie wiek męski, wiek klęski. To zaledwie pięć linijek, a nauka wręcz niesamowita. No i można uczyć się na błędach jednak nie byle kogo. :-) Czuję podobne przesłanie w Twoim wierszu i dlatego mi się podoba. Edytowane 2 Października 2023 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji) 1
Ewelina Opublikowano 3 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2023 @Wędrowiec.1984 dziękuję :) To zacne skojarzenie. Mój wiersz jest faktycznie o błędach młodości. Jest jednak także o tym, że unikanie/asekuracja nie zawsze się w życiu sprawdzają. Trzeba znaleźć balans między rozwagą a odwagą, a to prawdziwa sztuka :)
staszeko Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2023 Odbieram to jako odwieczny dramat: życie wyprzedza nas zawsze o pół kroku i zmusza do podejmowania trudnych decyzji, ale wiedza i doświadczenie przychodzą poniewczasie, dlatego dojrzewamy popełniając błędy. Jak natura: mało słońca, za dużo deszczu, niszczący wiatr; rzadko komu przynosi idealne warunki, lecz stwarza wystarczająco dużo okazji, żeby doczekać spokojnej starości. Co do asekuracji: najlepiej chyba zachować równowagę i umieć podjąć rozsądne ryzyko, bo żaden królewicz na bułanym rumaku nie przybędzie, chyba że jesteś księżniczką z bajki. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam. 1
Ewelina Opublikowano 3 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2023 @staszeko dziękuję za piękny komentarz. Ciężko cokolwiek pod nim dodać, co mogłoby być równie piękne. W temacie księżniczki. Cóż, każda kobieta coś z niej ma Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam serdecznie :)
Bożena De-Tre Opublikowano 3 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2023 @Ewelina Dojrzałaś mądrze cokolwiek to znaczy.Wrażliwością umajona ..poetycko upiększona .Cokolwiek to znaczy Ewelino -:)Ładny delikatny z podtekstem kolorowy wiersz..
Ewelina Opublikowano 3 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Października 2023 @Bożena De-Tre dziękuję bardzo
staszeko Opublikowano 4 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2023 @Ewelina Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A facet coś z królewicza… Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Ewelina Opublikowano 4 Października 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2023 @staszeko zdecydowanie :) 1
Rekomendowane odpowiedzi