Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Filmoteka Kultury Narodowej

Rekomendowane odpowiedzi

@Somalija

Zacznijmy od od tego: mam średnie zawodowe wykształcenie - jestem komputerowym składaczem tekstu - poligrafem, mam również egzamin dojrzałości - maturę i zostałem wychowany w sposób iście patriotyczny - w konkursie o wiedzy - o symbolach narodowych zająłem drugie miejsce w Liceum Zawodowym, tak: nikomu nic a nic nie zawdzięczam, pracę zaczynałem jako pomocnik u ojca - pomagałem mu na przedmieściach u nowobogackiej elicie intelektualnej - poza miastem w układaniu kostki brukowej na podwórku, oczywiście: była to praca na trzy dni na czarno - zarobiłem dwieście złotych, także: roznosiłem gazety i reklamówki, poważną pracę znalazłem dzięki ukończeniu kursu o samodzielnym poszukiwaniu pracy - było to jednocześnie Biuro Pracy - znalazłem pracę w Zakładzie Pracy Chronionej (samodzielnie i bez żadnych znajomości), potem: pracę w Archiwum Akt Nowych zaproponował mi kierownik działu gospodarczego - Bogdan Latarski - pracowałem jako pomocnik gospodarza i zostałem przeniesiony do biura jako pomocnik archiwisty, dyrektorem wtedy był Tadeusz Krawczak, oczywiście: znałem jego syna - Michała Krawczaka, znałem również Krzysztofa Naimskiego i Miłosza Grabowskiego - teraz z nimi nie mam żadnego kontaktu - wina nie leży po mojej stronie, proszę mi wskazać: gdzie tutaj jest nepotyzm? Nepotyzm: to - wszystko robienie po znajomości, dalej: również sam znalazłem pracę w Narodowym Klubie Libertyńskim - bez niczyjej pomocy, kiedy jeszcze mieszkałem na Czerniakowskiej z nudów zacząłem szukać pracy - już nie znalazłem, nawet: w Urzędzie Pracy...

- Po co panu praca? Przecież pan ma rentę socjalną!

Według mojej interpretacji: otrzymuję dożywotnie odszkodowanie za utratę słuchu z winy państwowego szpitala, miałem operację na nosie - prawdopodobnie przez źle użytą narkozę, dalej: kiedy zostałem bezprawnie wyrzucony na warszawską kostkę brukową przez Hannę Gronkiewicz-Waltz - przeżyłem piekło zgotowane mi przez dwunożnych ssaków agresywnych, otóż to: pracę w Polsce, także: w Europie - można znaleźć po znajomości lub z nadania politycznego - to też jest nepotyzm, niestety, współczesne pokolenie to kompletne nieroby, uważa, że im się wszystko za darmo należy, a to gówno prawda!

Mogę iść do Opieki Pomocy Społecznej i złożyć wniosek, że potrzebuję opiekuna socjalnego i teraz pomyśl, pani Agnieszko, co mi zaproponuje opiekun socjalny? To samo - co teraz robi twoja najdroższa przyjaciółka - Wioletta i wtedy jaka będzie moja reakcja? A ja już nie mam siły to samo w koło powtarzać, więc: zdenerwowany - powiem prawdę w oczy.

- Gdzie panie były, kiedy potrzebowałem pomocy? Odesłały mnie panie do noclegowni! A teraz, kiedy mam mieszkanie, to: nagle chcą panie mi pomóc? Nie! Zależy paniom tylko i wyłącznie na moim mieszkaniu i pieniądzach - decydowaniu o moim życiu!

I kulturalnie wskażę im drzwi! A na odchodne dodam: wszystko opublikowałem na Polskim Portalu Literackim - proszę czytać i myśleć! Dlatego też, pani Agnieszko, nie zrezygnuję z trzech kont: tego, Datezone i Facebooku, nie mając kontaktu ze światem: zniszczą mnie, wykorzystają mnie i zabiją mnie, pani Agnieszko, przecież pani używa dwóch telefonów - służbowego i prywatnego, pierwszego w pracy do podwładnych, drugiego: do znajomych, nieprawdaż?

Łukasz Jasiński 

Edytowane przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)

@violetta

Praca musi być w Warszawie, muszę mieć samodzielny pokój - jako osoba niesłysząca polegam tylko i wyłącznie na wzroku, siedem godzin pracy od poniedziałku do piątku, pensja: minimalna, najpierw umowa na trzymiesięczny okres próbny, potem: na nieokreślony czas, bez żadnych limitów - zrobię tyle ile będę chciał i jestem zdrowym hormonalnie kawalerem - żadnych dziewczyn w moim otoczeniu, dodam jeszcze: możliwość wyjścia na świeże powietrze na papierosa, ubezpieczenie - też, higiena - też, uniform - też i bezpieczeństwo - też, godziny pracy: od 11 00 do 17 00, przypomnę jeszcze o: przestrzeganiu Kodeksu Pracy, Karty Praw Osób Niepełnosprawnych i Kodeksu Cywilnego - nie należę do żadnego związku zawodowego, jeśli nie, to: idź do Urzędu Pracy i wywieść informację: "rzetelny, uczciwy i miły pracodawca potrzebuje paru lutowników".

Łukasz Jasiński 

@violetta

Wiem, praca praktyczna i rutynowa, która ludzi takich jak ja doprowadza do szaleństwa - likwiduje możliwość podejmowania samodzielnych decyzji, samodzielnego myślenia, rozwoju intelektualnego i bezsensownie zajmuje i marnuje czas, acha, dodam jeszcze: pracodawca na własny koszt będzie musiał zatrudnić sprzątaczkę, kucharkę i pannę lekkich obyczajów, bo: nie będę miał wtedy czasu na sprzątanie mieszkania, gotowanie i uprawianie seksu - będę miał w mieszkaniu syf, będę chodził głodny i agresywny - brak seksu wywołuje agresję, poza tym: praca powinna dawać przyjemność, niestety, przykro mi... Zrozum, to ja mam przewagę pod każdym względem: mogę iść do prokuratury lub machnąć na to ręką - złożyć wniosek, aby cudzy dług został rozłożony na raty lub odpracować na własnym podwórku wśród zieleni - kosić trawkę, grabić liście i rozmawiać z miłymi sąsiadami, jednakże: robiąc coś wbrew własnej woli - będąc niewolnikiem - jestem zamknięty w sobie, szorstki, niemiły - niedostępny - to już wszystko przerabiałem - to już było.

A teraz idę jeść obiad...

Łukasz Jasiński 

@violetta

Acha, zapomniałem, pracodawcę będę mógł poddawać badaniom na wykrywanie alkoholu - alkomatem, wzywać policję, kiedy będę miał podejrzenia, iż pracodawca jest pod wpływem narkotyków - policja wtedy pobiera krew do badania lub wzywa lekarza specjalistę - po oczach można rozpoznać osoby biorące zabronione prawem środki odurzające, może jeszcze dodam wykrywacz kłamstw?

Łukasz Jasiński 

@violetta

Nie! Absolutnie nie! Aby konkurencja na wolnym rynku w ciągu trzech dni zniszczyła mi firmę i zostawiła mnie na lodzie - z długami, które de facto będą pułapką zadłużeniową - będę wtedy miał do spłacenia miliony? Mówiłem już: w Polsce i w Europie nie ma możliwości znalezienia dobrej pracy i założyć firmę na wolnym rynku bez znajomości i wsparcia politycznego - to jest właśnie nepotyzm, frajerów szukaj gdzie indziej lub zacznij czytać i myśleć. Nie, nie będę powtarzał po raz kolejny tego samego i zaczynał wszystko od samego początku - proszę mi oddać legalną lożę masońską - Świątynię Wiedzy.

Łukasz Jasiński 

@violetta

Tak? Wszystkie polecenia będą musiały być wydawane na piśmie - czarno na białym i każdy pracownik przed wejściem - będzie musiał oddać do przechowania telefon komórkowy lub smartfon - w ten sposób zlikwiduję nepotyzm, oczywiście: na miejscu musi być zatrudniony ratownik, psychiatra i tłumacz języka migowego, także: biegły od prawa karnego.

Łukasz Jasiński 

@violetta

Proszę wskazać polskie produkty - podać konkretne marki, acha, zapomniałem dodać: niech pracodawca zatrudni na własny koszt trzech ochroniarzy, jeden: będzie pilnował moich pieniędzy w mieszkaniu - nie mam zamiaru wydawać pieniędzy po to, aby ktoś inny zarabiał moim kosztem, a dwóch ochroniarzy będzie pilnowało mnie przed złodziejami, wbrew pozorom: informacje też są na sprzedaż i wszyscy będą wiedzieli ile zarabiam.

Łukasz Jasiński 

@violetta

Nie, podaję konkrety, acha, niech pracodawca zatrudni na własny koszt stado prawników, bo: nie mam zamiaru czytać małych liter pod umową o pracę - robić interpretację, nadinterpretację i reinterpretację - nie będę miał przecież na to czasu, a poza tym: nie znam ciebie - nie znam twojej godności - imienia i nazwiska i twojej firmy.

Łukasz Jasiński 

@violetta

I niech pracodawca złoży wniosek do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, aby moje konto - środki rentowe, ubezpieczeniowe, emerytalne i składki zdrowotne były pod wyjątkowo specjalnym nadzorem - nie mam zamiaru utrzymywać osoby z wrodzoną niepełnosprawnością, nigdy niepracujące, bezrobotnych, narkomanów i alkoholików.

Łukasz Jasiński 

@violetta

A co mi daje Mateusz Morawiecki? Bezpieczeństwo, stabilność, wolność i poczucie własnej wartości, twój ukochany ulubieniec? Nic a nic: intrygi, podrzucanie świń, kreowanie negatywnej opinii, wyłudzanie kasy, gdybym był frajerem - zapłaciłbym te dwa tysiące i jego podwładni na poziomie samorządu warszawskiego wzięliby sobie do kieszeni moją kasę, potocznie mówiąc: próbuje mnie udupić - zniewolić - stara i znana metoda głęboko zakonspirowanych tchórzy i nie wmawiaj mi, że sam sobie przeczę, powtarzam: szanuję konkretnych ludzi z imieniem i nazwiskiem, wiesz, jak bardzo trudno jest zdobyć mieszkanie socjalne? W Warszawie jest blisko siedemset tysięcy pustostanów - Śródmieście to w zasadzie slumsy, młodzi piją jak świnie, śpią na ławkach, niszczą elewacje budynków - nie szanują wspólnej własności, dodam: nie interesują mnie poglądy danej partii, tylko: powtarzam - konkretni ludzie, wiesz, jako osoba nielegalnie bezdomna byłem u sekretarki Jarosława Kaczyńskiego w siedzibie jego partii - zostałem wpuszczony przez ochronę i jej sekretarce powiedziałem o co chodzi i ona pewnie poinformowała Jarosława Kaczyńskiego, spójrz na życie - fakty, jeśli chcesz sprzedawać własne produkty - to najlepiej do Niemiec i nic nie kupować z Niemiec - sąsiad bardzo potrzebuje pomocy i wsparcia...

Łukasz Jasiński 

@Somalija

A wie pani, pani Agnieszko, na czym polega dowód złamania prawa? Na tym, że co pół roku otrzymuję pismo w sprawie niedopłaty i z góry przygotowałem kasę, którą otrzymam za dwa dni - od dwóch lat niedopłata wynosi w moim wypadku blisko 400 zł i mam wszystko czarno na białym, aż tu nagle mam zapłacić 2000 zł, tak: ze swojej natury nie lubię biurokratów z wiadomych powodów i miałem prawo stracić nerwy - jestem tylko człowiekiem, nie mogłem spać całą noc, to tak: jakby w moim mieszkaniu mieszkało pięć osób, jakbym musiał zapłacić za cały blok - u mnie jest tylko dwadzieścia pięć mieszkań, jakbym musiał zapłacić za wodę Ukrainie i jakbym miał kogoś na utrzymaniu, a przecież mieszkam sam - kupiłem dwie miski, jedną wstawiłem do zalewu i jak jest pełna - wylewam ją do kibla i przy okazji płuczę kibel, zakręcam wodę obok licznika, słowem: oszczędzam, również dobrze ktoś mógł podkręcić licznik w piwnicy - tam też są, inaczej nie mogliby wyłączać wody - nie było u mnie żadnego hydraulika i mam stary licznik - hydraulik miał być tydzień temu we wtorek i nie przyszedł - czekałem na niego do 20 30 - tyle są warte ludzkie słowa i nic dziwnego - to dwunożne ssaki agresywne - polegają tylko i wyłącznie na znajomościach, sami: nic nie potrafią zrobić - używają takich słów jak "załatwić", ma być również wprowadzany Bezwarunkowy Dochód Podstawowy - dla każdego Polaka - od biednego do bogatego i to jest logiczne ze względów ekonomicznych.

Łukasz Jasiński 

@violetta

O Matko Boska! Kto u siebie zajmuje się gospodarstwem domowym? Kto!? Wręcz przeciwnie: za prąd nie płacę do końca roku - zapłaciłem z góry trzy rachunki i będę miał obniżkę o 126 zł, prądu: też używam bardzo mało - światło, lodówka i ładowanie smartfona i niczego nie wyciągam od podatników jak ty - otrzymałaś 2000 zł pomocy od Państwa, jeśli chodzi o wodę - ona należy jako Wodociągi Warszawskie do Miasta - Miastem rządzi twój ukochany ulubieniec na smyczy Unii Europejskiej pod okupacją niemiecką, natomiast: Prąd jest pod władzą Państwa, weź idź do normalnej pracy i zacznij pracować na własne konto tak jak ja to zrobiłem, oczywiście: Mateusza Morawieckiego lubię i wierzę mu - o człowieku świadczą konkretne czyny, a twój ukochany ulubieniec - Donald Tusk - za pośrednictwem Hanny Gronkiewicz-Waltz bezprawnie wyrzucił mnie na warszawską kostkę brukową, Polacy nie wyrzucają ludzi na bruk - robią to Niemcy, folksdojcze, kapusie i szmalcownicy - zrobiłem porównanie do Drugiej Wojny Światowej, aby ci uświadomić jak bardzo masz wyprany mózg, dodam: zdrajcy, folksdojcze, kapusie i szmalcownicy byli wszędzie tam - gdzie Niemcy zdobyli władzę i w porównaniu z Francją, Czechami, Słowacją, Belgią, Holandią, Włochami, Ukrainą, Litwą, Łotwą, Estonią, Jugosławią, Grecją i Watykanem - my, pogański (ludowo-katolicki) Naród Polski - mamy czyste sumienie.

Łukasz Jasiński