Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Rolek Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) Nikt nie wyjął nam z oczu szkieł. Nikt nie wyciszy nam syren. Nie zmażą nam obrazu mgieł, Miasta przykrytego kirem. Na stos kwiaty porzucone. Utopione w rzece dzwony. Dusze młode gdzieś zgubione, Ciała zjadły kruki, wrony. *Pierwszą zwrotkę napisałem rok temu. Dzisiaj dopisałem drugą. Jeśli wytrwam w postanowieniu, to w przyszłym roku napiszę kolejną. Cześć ich pamięci! Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez Rolek (wyświetl historię edycji) 9
duszka Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2023 @Rolek Niech nasza pamięć będzie silniejsza od "kruków i wron" i niech wskazuje drogę ich duszom... Pozdrawiam. 1
Rolek Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2023 @Nostalgi.Nemo Postaram się jak dożyję... Pozdrawiam. @duszka Na razie jeszcze pamiętamy. Do niedawna wolno było przedstawiać PW, tylko w bardzo złym świetle. Zresztą teraz też jest kasta pseudo-historyków, którzy twierdzą, że PW wybuchło po to, aby Polacy wymordowali resztę Żydów. Pozdrawiam
Rafael Marius Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety ta trauma odbija się echem w kolejnych pokoleniach. Znam to z autopsji jako wnuk powstańca. Dobrze napisałeś i cieszy mnie, że pamiętasz, choć chyba z Warszawy nie jesteś. A może się mylę? 1
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) @Rolek Miniaturka To żaden grzech mieć w duszy żołnierskie życie, mężczyźni, kobiety i dzieci jak karczowniki w germańskich łachmanach toną w kanałach, nad nami drżą płonące ruiny, posłuchaj serca: nam nie kazano umierać na kolanach - my mamy ginąć z dwoma palcami przy skroni. Łukasz Jasiński (sierpień 2010) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji) 1
Rolek Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) @Łukasz JasińskiNiniejszym szacunek przekazuję. Pozdrawiam @Rafael Marius To skomplikowane. Ale urodziłem się w Sochaczewie i rodzina w Warszawie jest do tej pory (mimo, że to już inna Warszawa). Dwóch poległych powstańców to moi krewni (trzy, cztery pokolenia wstecz). Pozdrawiam Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez Rolek (wyświetl historię edycji) 1
Rafael Marius Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czyli też jesteś rodzinnie zaangażowany podobnie jak ja. Tyle, że ja bliżej w czasie. Ojciec uczestniczył jako małe dziecko. Myśmy mieli więcej szczęścia, bo tylko jedna osoba z bliskiej rodziny zginęła. Zajrzyj proszę też do mojego wiersza
Rolek Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2023 @Rafael Marius Nie znałem ich. I właśnie to boli. Ot, wymienione nazwiska na tablicy i nic prawie o nich nie wiem.
Kamil Olszówka Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2023 @Rolek CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM! Przejmujący wiersz...
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2023 @Rolek Panie Rolku, nie będę tego samego powtarzał: u tego poniżej kolegi pan wszystko znajdzie, zresztą: dziś były trzy wiersze o Powstaniu Warszawskim, więc: każdy dostał "Miniaturkę" i zdjęcie (dokument trzymam w domowym archiwum), również serdecznie pozdrawiam. Łukasz Jasiński
Rolek Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2023 @Kamil Olszówka Dzięki. Cieszę się, że wiersz ma tak szeroki odbiór. Pozdrawiam @Łukasz Jasiński Dzięki. Wiele nas łączy...
Łukasz Wiesław Jasiński Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) @Rolek Nie wiem, naprawdę nie wiem... Szanuję każdą tradycję, dodam: trzydzieści procent przywódców Powstania Warszawskiego było masonami rytu szkockiego, natomiast: moim przodkiem jest Jakub Krzysztof Ignacy Jasiński herbu Topór, mason, jakobin i poeta, jego grób jest na warszawskiej Pradze - walczył z Rosjanami do samego końca, po prostu przeczytaj hasło: jakobinizm, a geny trudno zmienić, oczywiście, nikogo nie wolno oskarżać o zdradę Państwa bez jakichkolwiek dowodów, jeśli chodzi o organizacje, to: Konfederacja Targowicka i Komunistyczna Partia Polski - to zdrajcy o charakterze zbiorowym. Łukasz Wiesław Jan Jasiński herbu Topór Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez Łukasz Jasiński (wyświetl historię edycji)
Rolek Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2023 @sowa Czy zabija? U jednych tak u innych nie. Moim zdaniem, zależy to od odczuwalności, której się nauczyliśmy.
Rolek Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2023 @sowa Patos używany często, nie będzie już patosem. A może stać się groteskowy. Natomiast myślę, że warto go wykorzystać w sytuacjach wyjątkowych dla podkreślenia czegoś, bardzo rzadko.. Ja nawiązałem do utworów, Baczyńskiego, Żeromskiego i Loebla. Od nich ściągnięte są patetyczne epitety (nie wszystkie).
Rolek Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2023 @sowa Z tymi pieniędzmi, to już demagogia. Nie znosisz patosu, OK. Jest on jednak kategorią estetyczną używaną w sztuce od wieków. Jeden lubi rocka, drugi woli operę.
Bożena De-Tre Opublikowano 2 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2023 @Rolek K.K.Baczynski były z Ciebie dumny.Mocno na Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ..chociaż czasem milczenie jest złotem.Dziękuje.
Rolek Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2023 @Bozena1957 To ja dziękuję. Pozdrawiam
Wiechu J. K. Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2023 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!
viola arvensis Opublikowano 17 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2023 @Rolek Cześć i Hwała Bohaterom ! Super, czekam na c.d
Rekomendowane odpowiedzi