poezja.tanczy Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2023 Z cyklu Śpiewnik pielgrzyma Na sto trzynaście Podano do stołu Zaczynasz jeść pospołu Nie opieraj się łokciami o stół Nie pochylaj się nad talerzem Jedz powoli, po kawałeczku Zachowuj się, nie jesteś pasterzem Nakładając potrawę Bierz pierwszy kawałek z brzegu Nie nakładaj jedzenia swoim widelcem Bo się nie znajdziesz w kolejce Tych, którzy wiedzą jak zachować się trzeba A czego nie dotyczy potrzeba Nie dmuchaj na jedzenie Nawet gdy jest gorące Gdy trafisz na chrząstkę, odłóż ją tak Aby nie dostrzegły jej oczy sąsiada widzące Nie krój pieczywa nożem Rozrywaj je na kawałki Pamiętaj, który widelec do czego Przy stole trzeba się zachować kolego W sposób należyty By nie obrazić nikogo Być jak każdy z formy jednej odlany Grać w grę na którą wpływu nie mamy Jeśli jesz po swojemu, odpadasz Nikt Cię nie szanuje i z nikim nie gadasz Jeśli jesz po swojemu, odpadasz Nikt Cię nie szanuje i z nikim nie gadasz //Marcin z Frysztaka 4
Rafael Marius Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2023 @poezja.tanczy To prawda w każdym towarzystwie obowiązuje jakaś etykieta. W różnych kulturach i środowiskach. Inna na salonach, a inna w więzieniu, czy armii. Gdy jej nie przestrzegasz wypadasz z towarzystwa. Warto poszukać takiego grona, którego reguły będą nam odpowiadały. Jest ich wiele. Lepiej niż być samotną wyspą. 1
poezja.tanczy Opublikowano 10 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To los decyduje koło kogo nas usadza. Każdy ma przed sobą karteczkę z nazwiskiem. Niewielu znajdzie się takich, którzy zabiorą swoją karteczkę i przesiądą się na inne miejsce. //dziękuję na lekturę i polubienie 1
iwonaroma Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2023 Trochę prześmiewczo, trochę zgryźliwie ale prawdziwie. 1
Rafael Marius Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hm, pewnie to zależy w dużym stopniu, gdzie kto mieszka. W dużych miastach jest wiele różnorakich środowisk. Można sobie podróżować i wybrać, to które pasuje. A gdy po kilku latach się znudzi poszukać kolejnego. Przynajmniej ma się ciekawe życie. 1
Leszczym Opublikowano 11 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2023 @poezja.tanczy Ciekawe niby prozaicznie i przyziemnie a z dozą metafory :) 1
poezja.tanczy Opublikowano 11 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2023 @iwonaroma Dziękuję @Rafael Marius To prawda. Życie miejskie różni się od tego małomiasteczkowego. Nie wiem które lepsze. To się u mnie zmienia. @Leszczym Metafory to krwiożercze potfory Wolę się trzymać z dala od tej sfory Dzięki Wam wielkie. 2
Nata_Kruk Opublikowano 13 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .... akurat 'to', mam głęboko w nosie... :) ... tak właśnie jem, czyli odpadam... :) ale zachować się, jako tako... umiem... :p Pozdrawiam... nie zza stołu. 1
poezja.tanczy Opublikowano 13 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2023 @Nata_Kruk Ja też skułem się tyle razy ile się dało Taka ta gra. Ważne jednak żeby się nie znudziła :)
Rekomendowane odpowiedzi