Arsis Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 (edytowane) Znów stałem się niewidzialny. Noc. Ściany przytłaczają i miażdżą. Szepczą… Ze ścian wyciągają się ręce. Rozchodzi się szmer rozbudzonych widziadeł, chcących mnie dosięgnąć. Poruszają żywo kościstymi palcami. Rozwierają je. Ściskają w pięści. Rozkurcz. Skurcz. I niczym tętniące serce. Niczym drgająca bryła mięsa. Puls i krew. Zegar bije w jakiejś dziwnej sentencji odwrócony czas. Bomm… Bomm… Chrzęst zegarowego mechanizmu… — i znowu gong… Jeszcze jeden raz. Jeszcze… — tym razem śmierć… Wychodzę chyłkiem, tylnymi drzwiami, próbując się opędzić od nagromadzonych gestów, symboli i mar. (mojego odejścia nikt nie zauważy) Krążą wokół mojej rozpalonej głowy. Brzęczą, jak zgon pszczół w koniczynie, w trawie, w czerwonych różach, które płoną… Które miały być dla ciebie, jedyna… I znowu śmierć mnie dopadła znienacka i chciwie. W bełkocie i wrzawie napastliwych ścian. W pęknięciach tynku, w rdzawych nalotach skorodowanych rur, zaciekach, pajęczynach. Nade mną trzeszczenie stropowych desek. Ktoś tam chodzi w tę i z powrotem. Ktoś umarł. I przedziera się przez zimne obszary ciszy nagle zbudzonej. Za oknem szum. Deszcz skapuje z liści drzew. Za oknem szmer. Noc jest chłodna i tkliwa. Noc. Przejmująca otchłań bezkresnej pustki, która idzie przez pola, przez łąki, przez step. (Włodzimierz Zastawniak, 2023-04-16) Edytowane 20 Czerwca 2024 przez Arsis (wyświetl historię edycji) 7
violetta Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Śniłam, ze chciałam się przespać z kochankiem, chodziłam z pościelą i szukałam jego łóżka :)
Arsis Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 @violetta skoro z kochankiem, to pościel nie jest potrzebna 1
corival Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 @Arsis Jak zawsze z zawiłym, trzeszczącym rozmachem Arsis, ale podoba mi się. Pozdrawiam :)
Somalija Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2023 @Arsis Jesteś coraz bardziej romantyczny...
violetta Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2023 @Arsis pościel może być miła jak kochanek, otulałam się nią i szukałam ukochanego:)
Arsis Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2023 @violetta aha, czyli takie pantofle...
Rekomendowane odpowiedzi