Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) Opustoszała stacja paliw, nikt dawno tutaj nie zaglądał. Wiadukt, tuż obok, się zawalił, śmieci walają się po kątach. W spękany asfalt pustej jezdni wrak samochodu cicho wrasta, na horyzoncie zęby szczerzy ponury zarys ruin miasta. Drogą podąża jakaś postać, odziana w łachy niezbyt czyste, podarte buty ma na nogach, zmęczone oczy, nieco mgliste. Swój wzrok wytęża, gdy się zmaga ze znakiem czasem przewróconym: Uwaga (napis tu się zatarł) człowiek! Gatunek zagrożony. Skąd przyszedł tutaj ten wędrowiec i czego w martwych zgliszczach szuka? Nikt na pytania nie odpowie, bo wokół tylko cisza głucha. Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 15
Jacek_Suchowicz Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2023 lecz nagle czuję ktoś mną tręsie i słyszę słowa otwórz oczy czemu ktoś bierze mnie za ręce w ponurym świecie jakże mrocznym świadomość wraca z każdą chwilą sen odlatuje w ciemną nicość wokoło wszystko jak jak było ta wizja to nie nasza przyszłość praca narzuca dzienny reżim z uśmiechem dzień się zapowiada senne koszmarki mrocznych przeżyć gdy na kolację żeś się nażarł :) 6
Sylwester_Lasota Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Też mam taką nadzieję. A tak na marginesie... podziwiam tempo w jakim jesteś w stanie stworzyć taką odpowiedź. Brawo! Pozdrawiam :)
Marek.zak1 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Tak może być, czyli cofnięcie cywilizacyjne, ale może wyniszczona Ziemia odetnie nam tlen i się udusimy i zatrujemy. Albo jeszcze inaczej. Dobra inspiracja do dalszej poetyckiej polemiki. Pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) @Sylwester_Lasota Tylko nikomu o tym nie mów - właśne pożarłem obfitą kolację i już czuję koszmarne sny Szaaaaa :))) Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)
dgghj Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 @Sylwester_Lasota Piękny krajobraz odmalowałeś. Fragmenty cywilizacji przejmowane przez przyrodę to mój ulubiony widok. Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ponoć wystarczy siedemdziesiąt lat braku działalności człowieka żeby przyroda powróciła do stanu pierwonego. Wystarczy sprawdzić, co dzieje się w okolicach Czarnobyla żeby zrozumieć, jak to mogłoby wyglądać. Zwierzęta radzą tam sobie całkiem nieźle. Również pozdrawiam.
jan_komułzykant Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Bardzo dobry wiersz. Przeczytałem z zainteresowaniem. Przy okazji, przypomniałeś mi ciekawy film o podobnej tematyce. Niestety, tytułu nie pamiętam, więc w skrócie: Gość wędruje piechotą i targa na plecach ogromną, może nawet średniowieczną biblię. I to jej wartości złożyły się na główny wątek filmu. Pewien wyrafinowany bandyta (Gary Oldman) wpadł na świetny, jego zdaniem, pomysł. Poszukiwał biblii po to, by móc ogłosić się mesjaszem i dzięki zapisom w niej zawartym, nieuczciwie zdobywać wszelkie dobra od pozostałych jeszcze przy życiu jednostek. A wszystko to bez walk, zabijania i niepotrzebnej straty energii, a więc inaczej niż robił to do tej pory. A to wszystko niby w imię słów zawartych właśnie w tej świętej księdze. Pozdrawiam.
Rafael Marius Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 @Sylwester_Lasota Może to ostatni człowiek na ziemi.
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Znam ten film, to Księga ocalenia (The Book of Eli). Rzeczywiście pewnych podobieństw można się dopatrzeć. Z tego co pamiętam, to zakończenie było nieco zaskakujące. Główny bohater nie miał przy sobie żadnej Księgi. Miał ją wykutą na pamięć - to on był Księgą. Bardzo dobry film. Pozdrawiam.
jan_komułzykant Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) @Sylwester_Lasota No jasne!!! :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no tak, a o zapłacie jak zwykle zapomniałem ;)) Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez jan_komułzykant (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Takie cofnięcia następowały już w przeszłości, gdy na skutek panoszących się chorób ginęli rzemieśnicy, których umiejętności były wręcz wiedzą tajemną, przekazywaną z ojca na syna lub z mistrza na ucznia. Gdy zabrakło jednego i/lub drugiego wiedza umierała wraz jej posiadaczem. Dziękuję za serducho i komentarz. Pozdrawiam. Zachowam w sekrecie. Mam nadzieję, że nie zaszkodziło. ;) Bardzo ciekawa, zaskakująca interpretacja. Pozdrawiam serdecznie.
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Początkowo miałem zakończyć ten wiersz słowami szuka drugiego człowieka, więc ta interpretacja wydaje się nad wyraz trafna, a mi udało się uniknąć dosłowności. Pozdrawiam. Lepiej późno niż wcale ;) Dzięki :) 1
violetta Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Jak będzie katastrofa to tylko południe Afryki i małe wysepki pod równikiem może ocalą się, może Australia:)
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A ja czytałem, że Polska, ale w obecnych czasach "nawet pewność niepewna". Pozdrawiam.
corival Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 @Sylwester_Lasota Muszę, po prostu muszę dać serduszko. Apokaliptyczna wizja, ale... wcale nie taka znowu nie do przyjęcia. Popraw sobie literówkę: Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i będzie lepiej. Pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie dosyć, że dyslektyk, to teraz jeszcze ślepy. Sprawdzałem ten tekst dziesiątki razy. Poprawione. Dzięki. Pozdrawiam 1
corival Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2023 @Sylwester_Lasota Proszę bardzo i pozdrawiam ponownie :)
Nata_Kruk Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zajrzałam dla tytułu, wesoło nie jest, co opisałeś w wersach. Smutna treść.
Rekomendowane odpowiedzi