Ten utwór został doceniony przez użytkowników. kwintesencja Opublikowano 3 Marca 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 Wciąż szukam ja ciebie – człowieku! (Rozkładam na części, to scalam) Gdzieś w gestach i w drgnieniu powieką Dostrzegam wewnętrzny bałagan Grymasy na twarzy człowieczej Obszary niezmiennie pochmurne Nie sposób pogodzić ich z wnętrzem (W nim także człowieczo okrutnie) Znalazłam, po nitce i bruździe Dotarłam do kłębka, w nim skryte Oblicze, fasadę dźgam dłutem Odpada i sypie się, sypie… 12
Tectosmith Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 @kwintesencja Super! I pojawiło się pytanko. Podmiot liryczny mówi to do czytającego, innego adresata czy też do siebie? Jakakolwiek by nie była odpowiedź to podziwiam wykonanie. Pozdrawiam :-) 1
Kwiatuszek Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 @kwintesencja Świetny wiersz! Trzy razy na TAK ! Pozdrawiam! 1
kwintesencja Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 @Tectosmith Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. właśnie w tym rzecz, pozornie zwraca się przecież do kogoś, ale wydaje się jakby jednak dokonywał autoekspertyzy, (mi się wydaje, że każda odpowiedź jest dobra, dziękuję Ci i pozdrawiam Cię serdecznie :) 1
Leszczym Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 @kwintesencja Kiedyś w naszym młodzieżowym slangu mówiło się, że jak ktoś się sypie to znaczy chodzi do łóżka :))) 1
kwintesencja Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się, że przypadł ci do gustu, dziękuję za czytanie i pozdrawiam serdecznie :)
kwintesencja Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Ci bardzo! Bardz mi miło, pozdrawiam serdecznie :) 1
kwintesencja Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Owszem, znam to znaczenie, mam nadzieję, że w kontekście tego wiersza nikt tak tego nie odczytuje :) pozdrawiam
Kwiatuszek Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 @kwintesencja Nie, no mi akurat nie przyszło to do głowy. Znam to stwierdzenie, ale jestem kobietą, pewnie dlatego nie wzięłam tego znaczenia pod uwagę haha 1
Rafael Marius Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kto umie dostrzegać ten wiele zobaczy. Czasem może to zniechęcić do danej osoby. Z drugiej strony żyłka odkrywcy pcha do poznania. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 już resztka fasady odpadła wyłonił się człowiek prawdziwy żałosny spętany przez diabła żyjący w swym świecie na niby samotny wśród tłumu przyjaciół bo maska wraz z twarzą się zrosła ktoś płomień mu w sercu wygasił ratunek już tylko w niebiosach :) 4
kwintesencja Opublikowano 3 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się w takim razie, bardzo chciałam uniknąć takich konotacji... damom nie wypada ;) pozdrawiam! 1
Brmajka Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2023 @kwintesencja Czyżby autorefleksja? Bardzo dobrze napisany wiersz. @Jacek_Suchowicz Ooo, nie wiedzizlam że tak można ;) 2
kwintesencja Opublikowano 4 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 @Rafael Marius Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To prawda, ja myślę, że warto wnikliwie obserwować, zarówno innych, jak i samego siebie, lepiej być bliżej prawdy, niż dalej, nawet jeśli to niełatwa prawda, pozdrawiam serdecznie i dziękuje za Twój komentarz :) 1
kwintesencja Opublikowano 4 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 @Jacek_Suchowicz No cóż, jesteśmy tylko słabymi ludźmi, możemy mieć tylko nadzieję na ocalenie, pozdrawiam i dziękuję za wersy :) 1
kwintesencja Opublikowano 4 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, jakkolwiek zawsze zależy mi na uniwersalizmie moich tekstów, tak zdecydowanie moje pierwsze znaczenie to ekspertyza do wewnątrz, rozpracowywanie siebie, dziękuję Ci pięknie za komentarz i za czytanie, dobrego dnia!
Jacek_Suchowicz Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przepraszam co można? Można komentować super napisane teksty bawiąc się formą i treścią Podziw dla Kwintesencji za takie delikatne można powiedzieć wręcz ażurowe ujęcie tematu - jako facet przywaliłem:))) 2
kwintesencja Opublikowano 4 Marca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję, temat w Twojej interpretacji również mi się podoba :) bo przecież poezja wcale subtelna być nie musi, ważne aby przemawiała do czytelnika, pozdrawiam serdecznie!
Rekomendowane odpowiedzi