Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Dekaos Dondi Opublikowano 23 Lutego 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 (edytowane) babcia wytrwale ciasto ugniata dzieciaki patrzą z kąta gdzieś w tyle formuje śpiewnie zarysy chleba w gorącą paszczę włoży za chwilę w ciepłym już świecie rumiana skórka ciasto raduje się swym wzrastaniem kromki chrupiące wciąż połączone w kształty bochenka jeszcze schowane między szparami zapach wypłoszył odwiedzi wszelkie nosy stęsknione mleko leniwie kapie w kubeczek jak białej rosy krople łąkowe śmietana tańczy na wszystkie strony rodzi się masło pachnące gładkie na ciepłej skibce rozmazywane za srebrnym nożem wędruje zgrabnie piec tak spocony jak dziadek stary co mu włożono coś do ogrzania za chwilę babcia z niego wyciągnie famuła przyjdzie zgłodniała zaraz kochana wnuczka pajdę już wcina buzię ozdabia pysznym masełkiem popija mleczkiem siorbie uroczo zajada smacznie a nawet chętnie słychać chrupanie oraz mlaskanie biesiada w pełni jest rozpoczęta tylko wujkowi co był zachłanny z chęci na kromkę wypadła szczęka Edytowane 24 Lutego 2023 przez Dekaos Dondi (wyświetl historię edycji) 11
Sylwester_Lasota Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 Ciekawe czy młodzież potrafi to zrozumieć i docenić. Moim zdaniem ten świat już nie wróci - za duża nastąpiła dewastacja. Pozdrawiam
jan_komułzykant Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 Jak to się teraz mówi "Gimby nie zrozumiejo" ;) Wiersz zdecydowanie dla ciut -/+ 50. Może jeszcze pamiętają zapach tamtego chleba z masłem. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Dekaos Dondi Opublikowano 23 Lutego 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 Aff↔Dzięki za "fajny"↔Co do famuły, to ten wyraz, nie jest mi obcy. tak samo jak zapach chleba, i np: deczko:)↔Lubię się czasami wczuwać:)↔Pozdrawiam:) * Sylwester Lasota↔Dzięki:)↔Podobno nadzieja umiera ostatnia. To kto wie, jak jeszcze ów świat, zostanie "upieczony" Oby się za bardzo "ciasto nie przypaliło"↔Pozdrawiam:)
Dekaos Dondi Opublikowano 23 Lutego 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 * Jan_komułzykant↔Dzięki:)↔ Teraz też taki możliwy. A co nie niemożliwe, to możliwe, chociaż fakt... nie koniecznie do realizacji. Inne "nosy" teraz:)↔ Obejrzałem, przeczytałem. Jak sytuacja będzie się nasilać w tym kierunku, to my kiedyś będziemy dodatkiem, do menu↔owadów:) Pozdrawiam:)
Asia Rukmini Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 Przyjemnie się czyta. Piec ma się rozumieć kaflowy? ;) pozdrawiam
MIROSŁAW C. Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 @Dekaos Dondi Tego świata już nie ma, szkoda...
Dekaos Dondi Opublikowano 23 Lutego 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 Asia Rukmini↔Dzięki:)↔Oczywiście, że kaflowy. Jakby inaczej:)↔Pozdrawiam:) * MIROSŁAW C↔Dzięki:)↔Ano szkoda:)↔Zapewne miał swój swoisty urok:)↔Pozdrawiam:)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 niemałą pajdę zaliczył wnuczek z masłem co właśnie skręciła Frania spojrzał na babcię i szczery uśmiech "jeszcze jest cukier do posypania" na końcu także dostał i dziadek co się do pieca ciepło przytulił i choć był z niego niezły niejadek westchnął: o kilka plastrów cebuli szybko ułożył je na śmietance solą posypał lecz nie obficie założył szczękę co trzymał w szklance chrupiąc zajadał - jak smakowicie :) Frania - pralka używana w latach 60 do robienia masła 1
jan_komułzykant Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam wciąż sprawną Franię jeszcze po dziadkach, dzisiaj służy do mycia np. pokrzywy, ale o maśle pierwszy raz słyszę i jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Nie zapchało się nic, nie spalił się silnik? O zacierze słyszałem, ale o maśle pierwszy raz :)
violetta Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 Zapachniało chlebkiem, może dwa razy w tygodniu zjem chlebek, Boże jaki jest pyszny, gdy rzadko się je:) teraz w niedzielę idę do Palce lizać, żeby zjeść jakieś śniadanko z nim:)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 @jan_komułzykant skoro pierze i woda nie przelatuje tym bardziej nie przeleci śmietana ani maślanka a wirnik nadaje odpowiednie obroty do wytrącenia masła Pozdrawiam ps. pamiętam jak o tym usłyszałem to się długo śmiałem ale p o krótkiej rozmowie nabrałem szacunku dla pomysłowości rodaków w epoce kiedy wszystkiego brakowało
violetta Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2023 @Jacek_Suchowicz nie lepszy thermomix, masło ze śmietanki robi w 3 minuty:)
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Dekaos DondiPuenta zaiste humorystyczna i zapewne nie śmieszna dla wujka. W latach minionych miałem okazję spędzić trochę czasu w starej piekarni zbudowanej z czerwonej cegły i pamiętam tamte dwa piece w które piekarze wsuwali i wyciągali smaczne pieczywo. Świeże pieczywo plus kiełbasa na obiad, albo świeże pieczywo i prawdziwe mleko to były rarytasy tamtych czasów dla zjadacza chleba. Nigdy nie zapomnę smaku kapusty kiszonej własnej roboty, którą moja babcia kisiła w drewnianej beczce, albo smaku masła wiejskiego bez żadnych dodatków chemicznych. Na samą myśl o tym, chciałoby się tam powrócić chociaż na krótko. Dodam również i to, że moja druga babcia od czasu do czasu wypiekała chleb własnej roboty i nigdy nie zapomnę zapachu świeżego chleba i rozkoszy smakowej tegoż. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wiersz. http://wielkiezarcie.com/file/40097356.jpeg
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Jacek_SuchowiczJacku, zdarzają się przypadki, że szczękę trzeba wyjąć z ust, aby się posilić.
Dekaos Dondi Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2023 Violetta↔Dzięki:)↔ Aż mi apetytu narobiłaś Swoim komentarze. Też je. A co!:)↔Pozdrawiam:) * Wiesław J.K↔Dzięki:)↔Też zaiste plastycznie napisałem. Kiedyś, też miałem okazję, być w podobnej sytuacji zapachowej i tego co wokół:)↔Pozdrawiam * Jacek_Suchowicz↔Dzięki za uroczy, apetyczny wierszyk. Uzupełnia mój, zaiste odpowiednio. Można by napisać wiersz↔O miłości Franka do Frani:)↔Pozdrawiam:)
Kwiatuszek Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2023 @Dekaos Dondi Ile dałby człowiek, żeby zjeść jeszcze taki chleb. Bardzo ładny wiersz! Pozdrawiam! @Jacek_Suchowicz Do prania też była Frania:-)
Dekaos Dondi Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2023 Kwiatuszek↔Dzięki:)↔Ale teraz, to nawet o taką mąkę, trudno chyba? :))↔Pozdrawiam:)
Gość Franek K Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2023 Raz robiłem masło, a nadgarstek boli mnie do dzisiaj ;) Przechlapana robota. Wiersz bardzo fajny. Przy "buzię" brakuje dzyndzołka. Zmieniłbym też jakoś ten wers "zajada smacznie a nawet chętnie". Pozdrawiam.
Dekaos Dondi Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2023 Franek K↔Dzięki:)↔Oby nas roboty nie zdominowały:)) Co do zmiany wersu, czasami piszę dziwnie. Może: zjada→ale wtedy↔9 sylab:) Pozdrawiam:)
Rekomendowane odpowiedzi