Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Anioły

Rekomendowane odpowiedzi

@Somalija 

Dzięki Ci wielce, Siostro

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

. Za wizytę, uznanie i komentarz . 

To trudne szczęście, chociaż niesamowicie piękne . I słodkie . Po części piękno właśnie w trudności zmieniania siebie, dążenia w górę na Życzenie Anioła. 

Śpij dobrze . 

@Rafael Marius

Drogi Rafaelu, dzięki Ci za odwiedziny i komentarz

Uważam, że anioły są istotami o wolnej woli - tak samo jak ludzie. I tak samo świadomie mogą wybierać: Światło czy Mrok. Zresztą niektóre z nich były kiedyś ludźmi. Bella, o Której mowa w wierszu,  przekształca się w anioła. I, o ile mi wiadomo, jest w pełni świadoma tego przekształcania, bazującego na Jej osobistej decyzji. Zapewne w obecnych czasach jest wiele takich osób: zarówno kobiet, jak mężczyzn. Ale oczywiście masz prawo postrzegać świat z punktu widzenia religii rzymskiej. 

Serdeczne pozdrowienia . 

Edytowane przez Corleone 11
Uzupełnienie komentarza (wyświetl historię edycji)

W temacie tego wiersza to tak jak napisałem powyżej anioły są przedłużeniem woli bożej i wykonują jedynie polecenia Boga. Sama z siebie nic nie mogą. Czasem bywają  jednorazowego użytku. Dla konkretnego zadania.

Ale judaizm to tylko taka nazwa zbiorcza. Dzieli się na wiele nurtów. Aniołami zajmują się najwięcej te nurty, które czerpią z kabały. Tam jest bardzo skomplikowane i wielopoziomowe nauczanie na ten temat. Jednak nie podejmuję się tego tłumaczyć. To raczej na wiele lat zgłębiania, które ja już mam za sobą.

Wbrew pozorom jest to kwestia bardziej skomplikowana, niż mogłoby się wydawać. Ponieważ wychodzi częściowo poza sferę ducha. I poza przestrzeń prawdy. 

Dzięki Ci bardzo za wizytę, czytanie i komentarz

. Niniejszym zapraszam do przeczytania "Innego spojrzenia" w dziale prozy . 

Serdeczne pozdrowienia. 

@Rafael Marius Również interesuje się religiami świata. A poszukiwacze prawdy zawsze są ciekawi i nie łatwo dają się zaszufladkować. ;)

@Corleone 11 Być może wynika to z moich przekonań. A może poprostu wyobrażam sobie, że anioł jak dobry żołnierz,  musi trzymać się zasad i być oddanym zwierzchnikowi  ;)