Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Gizel-la Opublikowano 24 Grudnia 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2022 (edytowane) znów majaczy kolorami świat świątecznych rytuałów kokietuje kusi mami do przesady w każdym calu uśmiech wisi na uśmiechu układając się w girlandy wykrzywione głośnym echem życzeń płytkich i banalnych i migocze niby cudnie świat przyrzeczeń tymczasowych dając piękny ale złudny obraz chwil na wskroś jałowych więc nie życzę świąt świetlistych by spłonęły w skrawku chwili czarów które szybko prysły magii która umysł zmyli światłem niech zabłyśnie swoim nie świątecznym lecz codziennym trwałość jako ta ostoja wśród wartości nader zmiennych Edytowane 25 Grudnia 2022 przez Cor-et-anima (wyświetl historię edycji) 11
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 (edytowane) @walvit Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz! :) A kontynuując myśl w wierszu - może nie będę życzyć... Prześlę za to ciepłe i szczere świąteczne pozdrowienia! Edytowane 25 Grudnia 2022 przez Cor-et-anima (wyświetl historię edycji)
Annie Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 3 pierwsze zwrotki ;) bo puenty za bardzo nie rozumiem, tzn. rozumiem ale nie do końca, inne zakończenie by się przydało.
bazyl_prost Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 @Cor-et-anima onkologia siada , nie niszczyć dusz, medycyna to trudna jest ale nie okropna, tak mi się z tytułem skojarzyło.
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 @sowa ostatnia zwrotka kuleje myślę nad nią cały czas dzięki za odwiedziny:) @Annietak, masz rację tylko że ja dla odmiany chciałaby zachować sens tej zwrotki a zmienić słowa dziękuję za podsumowanie @bazyl_prostdziękuję za komentarz choć obawiam się że nie dotyczy tego wiersza
beta_b Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 Słyszałam komentarz księdza, że laicyzacja Bożego Narodzenia to za mało powiedziane. Boże Narodzenie uległo pełnej komercjalizacji. Trudno o głębię życzeń, gdy chodzi o zwykłą sprzedaż. Pozdrawiam świątecznie. Bb 2
Leszczym Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 @Cor-et-anima W sumie stabilność też może się przydać :) I świadomość kolejnych - znów udanych Świąt. Dziękujemy :)) @beta_b E, chyba jeszcze nie jest aż tak najgorzej :))
beta_b Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 @Leszczym rangę świąt i przeżywania nadajemy sobie sami. To samo z życzeniami. Wysyłam dedykowane i "głębsze:, a inne na odczepnego. Trudno o uogólnienie. Nie chciało mi się iść na Pasterkę, zminimalizowałam prezenty, ale ubrałam choinkę i wzruszył mnie osamotniony mężczyzna, którego zaprosiliśmy na wspólną wigilię. Pusty talerz został wykorzystany. W dzieciństwie brnęłam w śniegu w gwiazdą. Dziś dzieci walą w drzwi na halloween. Nie ma sensu w zawracanie kijem Wisły. Czy jest źle, niech każdy oceni własną miarą. bb 3
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 @beta_b niestety...chyba w każdej dziedzinie zycia komercjalizacja wypiera jakąkolwiek ideę. Cóż, "pieniądz rządzi światem". Im dłużej żyję, tym bardziej przekonuje mnie to stwierdzenie. Dziekuje za czytanie:) @Leszczym stałość/ stabilność...nie ma jej teraz nigdzie...dlatego tak ważna jest ta własna, jedyna :). Dziękuję za ślad pod wierszem:).
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 @sowa mnie też.. wywaliłam- nie ma! a przy tym o jeden gramatyczny rym mniej:)
Gosława Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 Nie lubię Świąt Bożego Narodzenia bardzo mnie one przytłaczają Ociekał od stołu i sztucznej serdeczności Wolę w ciszy pomyśleć Serdeczności Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 (edytowane) @Gosława mam podobnie, ale wiem, że w przyszłości te święta będą naprawdę smutne najbliżsi - odejdą pozostanę tylko wspomnienia wspólnych świątecznych spotkań dziękuję za słówko! :) @sowadzięki za sugestię - fajnie wyszło! :) Na ostatnią zwrotkę miałam pewien pomysł, tylko pojawił się problem z ubraniem tego w słowa. Po raz kolejny poprawiłam :) Tym razem z jednej wyszły dwie. Edytowane 25 Grudnia 2022 przez Cor-et-anima (wyświetl historię edycji)
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 @sowa "I nieco mniej sztywna i dostojno - mesjanistyczna forma." Ta "chojna" - to wręcz odlotowo, powiedziałabym :))) O, teraz zainspirowałeś mnie! Może napiszę drugą wersję. Np. w stylu a'la Miron B ? ;)
Rafael Marius Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na wieki wieków amen. Jak dla mnie bardzo ładnie napisane. A na świętach się nie znam, bo nie jestem katolikiem i nie obchodzę, podobnie jak i rodzina. Zatem się nie wypowiadam. 1
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2022 @Rafael Marius dziękuję za miły komentarz:) Pozdrawiam! 1
Gosława Opublikowano 26 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2022 @sowa Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Radosław Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2022 Celny przekz i żywe pisanie. Co do zakończenia, czemu czasem nie pomoralizować, chociaż jak wspomniał @sowa w inny spsób napisane zakończenie też może przyprwić o rumieniec. Pozstaję z pozdrowieniem 1
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2022 @Radosław Witaj! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za komentarz! W takim razie zapraszam do wymyślania ostatniej zwrotki! Co poeta, to pomysł Będzie kolorowo i ciekawie. Zwrotki mogą być przedziwne, oby tylko chociaż trochę w temacie
Gość Opublikowano 31 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2022 @iwonaroma dziękuję za serduszko! Szczęśliwego Nowego Roku Wam wszystkim!!! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Rekomendowane odpowiedzi