Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Andrzej_Wojnowski Opublikowano 19 Grudnia 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2022 Jestem już srebrnym wróblem stracha się w końcu nie boję wiem że nic nie muszę teraz to tylko mogę nie jem ziarna z karmnika które większości smakuje menu od ogrodnika omijam szerokim łukiem i ćwierkam wciąż wesoło fruwając pośród liści nie truje mnie nienawiść bo nie mam telewizji 13
Marek.zak1 Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2022 Fajnie o tym wróblu, już go lubię:). 2
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2022 @Marek.zak1 Dzięki Marku. My srebrne wróble rozumiemy już ze: . Los całej ludzkości jak widzę Spoczywa w rękach głupców Pewnie znasz ten kawałek – Dedykuję i pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tomasz Beksiński nieźle to przetłumaczył: Pękają mury Z inskrypcjami proroków A na narzędziach śmierci Odbija się jasny blask słońca Gdy każdy z nas jest rozdarty Przez nocne koszmary i sny Nikt nie założy laurowego wieńca Gdy cisza dławi krzyk Chaos będzie moim epitafium Gdy pełznę wyboistą i zawiłą ścieżką Jeśli powiedzie się nam, usiądziemy I zaczniemy się śmiać Lecz obawiam się, że jutro będę płakał Tak, obawiam się, że jutro będę płakał Pomiędzy stalowymi bramami przeznaczenia Zasiano ziarna czasu I podlewano je uczynkami Uczonych i znanych Wiedza jest niebezpiecznym przyjacielem Jeśli nikt nie określa zasad. Los całej ludzkości jak widzę Spoczywa w rękach głupców Pękają mury Z inskrypcjami proroków A na narzędziach śmierci Odbija się jasny blask słońca Gdy każdy z nas jest rozdarty Przez nocne koszmary i sny Nikt nie założy laurowego wieńca Gdy cisza dławi krzyk Chaos będzie moim epitafium Gdy pełznę wyboistą i zawiłą ścieżką Jeśli powiedzie się nam, usiądziemy I zaczniemy się śmiać Lecz obawiam się, że jutro będę płakał Tak, obawiam się, że jutro będę płakał... Tak, obawiam się, że jutro będę płakał... Płakał... Płakał... Tak, obawiam się, że jutro będę płakał... Tak, obawiam się, że jutro będę płakał... Tak, obawiam się, że jutro będę płakał... Płakał... 1
walvit Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2022 @Andrzej_Wojnowski Dobry podtekst z tym wróblem i o tej tv. tylko szkoda, że nieco krótki ten wiersz, ale ok. pozdrawiam, W. 1
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2022 @walvit Nie rozwijałem tematu bo jest alergiczny. Nic się nie zmienia od 40 lat . Może muza z przeszłości jako rekompensata karłowatości tekstu? Pozdrawiam 1
Rafael Marius Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2022 @Andrzej_Wojnowski Była kiedyś taka dobranocka "Przygód kilka wróbla ćwirka" bardzo mi się podobała.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2022 Witam - podoba się zwłaszcza zakończenie Pozdr. 1
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bywało gorzej. Przynajmniej są tematy do tekstów satyrycznych. Pozdr. @Rafael Marius Pamiętam. Oglądałem. Pozdr. 1
Rafael Marius Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To super. 1
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pamiętam lata osiemdziesiąte jak wyrzucano telewizory przez okno. Najczęściej o 19.30. Pozdr.
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 21 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2022 @iwonaroma Niech żyją Iwony i Romy. Dziękuję Pozdrawiam 1
beta_b Opublikowano 21 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2022 Stęskniłam się za Twoją obecnością, chociaż sama rzadko na forum zaglądam. A wróbel udany. bb 1
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 1 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2023 @beta_b Jakoś mało czasu na pisanie było w ubiegłym ten mam nadzieję będzie lepszy. Niech Ci się w 2023 wydarzy to co zamarzysz. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi