Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Juan Maria Morales Obawiam się, że ten wiersz jest już od setek lat na czasie, i jeszcze przez następne kilka tysięcy takim pozostanie. No może nie całkiem dokładnie tak. Nie każdy leży przecież krzyżem. Są też tacy, co klęczą na dywanikach czy tańczą dookoła ogniska. Ale to już są takie malutkie różnice. Sens pozostaje zawsze ten sam.

Opublikowano

Świetny wiersz, na czasie i jednocześnie uniwersalny. A takie pokazywanie, wywyższanie, to blisko grzechu pychy i wiadomo co po nim następuje. Co do mało wyszukanych rymów, dla mnie osobiście jest to drugorzędna sprawa w stosunku do meritum.  Pozdrawiam. 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jasne że możesz mi zwrócić uwagę. Każda krytyka jest cenna.

Uważam jednak, że nie powinno się całkowicie zamykać nawet przed gramatycznymi rymami. Także one należą do warsztatu pisarskiego. Nawet Mickiewicz ich używał.

W wypadku tego wiersza było to potrzebne, ponieważ chciałem zachować rytm ale nich chciałem zrezygnować z rymowania.

@Marek.zak1 @greg_lipski bardzo dziękuję

Opublikowano

@Juan Maria Morales  Ja po prostu nie zwracam uwagi na modę i czy się kiedyś coś pisało a dzisiaj nie. Jeżeli poczytasz moje wiersze, to się częściej natkniesz na różnorakie archaizmy i tego podobne sprawy.

Szczerze mówiąc, nawet bardzo lubię takie grzebanie w starociach. Używam ich do własnych celów i próbuję stworzyć własny styl.

Mainstream mnie nie interesuje.

Mimo wszystko dziękuję za krytykę i proszę o dalszą, także na przyszłość.

Obiecuję, że każdą wzmianka skrupulatnie przemyślę, ale na pewno nie będę zawsze tego samego zdania.  :-)

Opublikowano

A to już jest całkiem inna historia. Też raczej jestem niepraktykujący. Ale rozumiem potrzebę innych do wiary i boga. Niektórzy jednak w nachalny sposób próbują światu narzucać swoje poglądy i go nawracać, co mnie bardzo irytuje. Także jestem zdania, że wiara nie ma nic wspólnego z ojczyzną, a kościół oraz inne tym podobne instytucje nie powinny się mieszać do polityki.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Poet Ka                                 Artykuł: 13 - Ustawa Zasadnicza             Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej zakazuje istnienia partii politycznych i różnych organizacji społecznych, które rozpowszechniają totalitarne dogmaty, ideologie i doktryny - faszyzm, komunizm, holokaustanizm, nazizm, syjonizm i banderyzm i dopuszczają mowę nienawiści na tle rasowym, seksualnym i narodowościowym, także: stosowanie wszelkich form przemocy w celu zdobycia władzy i mają utajnione struktury, członkostwo i finanse - w ten sposób ograniczając aktywność społeczną - wolność.           Trybunał Konstytucyjny Trzeciej Rzeczypospolitej Polskiej jak najbardziej - jednoznacznie zapewnia - wyżej wymieniony artykuł wraz z zasadą pluralizmu określa granice działalności politycznej, społecznej i publicznej.   Źródło: Internet (zrobiłem drobną edycję - treść bez zmian)   Pułkownik: Tajnego Ruchu Oporu - Hrabia Łukasz Wiesław Jan Jasiński Herbu Topór                                                      Propozycja             Artykuł Pierwszy Kodeksu Karnego: antypolonizm jako świadoma mowa nienawiści wobec Narodu Polskiego i Państwa Polskiego, polegająca na obrażaniu, gnębieniu i okradaniu Obywateli Polskich, także: fałszowaniu Historii Polskiej i Kultury Polskiej - jest ścigany i karany z urzędu - natychmiastowe pozbawienie wolności: od pięciu do dziesięciu lat, natomiast: w skrajnych przypadkach - odebraniem praw publicznych i obywatelstwa polskiego bez względu na pochodzenie, wyznanie i orientację - seksualną.   Łukasz Jasiński (Warszawa: 2025)   Tak przy okazji: niedługo będzie Marsz Palestyński, a w listopadzie - Marsz Niepodległości i biorę udział w tych marszach - akceptują mnie, natomiast: w Marszu Równości nie biorę udziału - nie akceptują mnie.   I dziękuję za rozmowę i życzę miłego popołudnia.   Łukasz Wiesław Jan Jasiński Herbu Topór 
    • @andrew Miałem na myśli, że politycy odchodzą co się da,ale o tym nie myślą.  Komuniści obchodzą grudzień ... jakby kto inny zabił.   Pozdrawiam 
    • @Poet Ka :D Koleżanka ma dryg do limeryków :)    

@jan_komułzykant Górale nie seplenią bo seplenią naturalnie :) Ale jak jakiś góral ma rozszczep podniebienia to musi szeplenić i wówczas:   Na piknej roż przełęczy (szo przełęcze w Szczytnie?) czon bacza grubom szoszne ino nieżbyt szprytnie    itd.    lub coś w tym rodzaju:)    
    • @bazyl_prost zakalce dobre:)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...