Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Października 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 19 Października 2022 (edytowane) Na ławeczce usiadły wspomnienia, nie sieroty od teraz nie same. Razem z nami rozstrzygną dylemat: drobne zmiany, czy one wskazane? Garstka zmyśleń nie wchodzi w rachubę, ani sensy w widziadle rozmglonym, a dogmaty - zostaną pod murem, bo logika tu rządzi i koniec. Niezależnie; czy plucha, czy słońce, my patrzymy na życie z uśmiechem mając dystans do dysput gorących, unikając jak ognia trzech rzeczy. Pierwsze primo, jak dawniej mówiono; nie ulegać nastrojom złej chwili. Chłodno ważyć zdarzenia minione, by w przyszłości się więcej nie mylić. Drugie primo, co chodzi wśród ludu (bo secondo nie znane już prawie) miast narzekać, nadzieję obudzić i z aniołem niebiański pakt zawrzeć. Trzecie primo, (o tercjo nikt nie wie) nie popadać w nostalgię i smutek, zaś w radości a nigdy nie w gniewie, zawrzeć w wierszach przepiękne uczucie. Edytowane 20 Października 2022 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 15
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 19 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2022 Witam - fajne te twoje pisanie - Pozdr
Kwiatuszek Opublikowano 19 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2022 @Jacek_Suchowicz Nauczyć się tych trzech zasad na pamięć i codzień rano powtarzać. Życie stanie się piękne i docenione. Miłego wieczoru:-)
Jacek_Suchowicz Opublikowano 19 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Października 2022 dzięki za serducha i komentarze ale mnie już korci aby cosik zmienić Pozdrawiam
Dared Opublikowano 19 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2022 @Jacek_Suchowicz Za przekaz dziękuję, dobry
Wędrowiec.1984 Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2022 Ależ świetna pointa! Nie wiem... czytając ten utwór poczułem się jakiś taki, hmm... szczęśliwy.
Gość Franek K Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2022 Trochę tak landrynkowato ;). ale przekaz bardzo jasny i optymistyczny.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 20 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2022 dzięki wszystkim - może rzeczywiście wyszedł cukierek - trudno zostanie Pozdrawiam Jacek
Nata_Kruk Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2022 (edytowane) ... ja tam tutaj cukierka nie widzę, ponieważ wspomnienia są dla mnie bardzo ważne i póki są w głowie, wspominam. Podałeś śpiewnie zrymowany wiersz... już wstęp bardzo ważny, a potem te wskazówki, trzeba je zapamiętać. Odniesienia do.. pierwsze, drugie trzecie.. :) no i... "garstka zmyśleń nie wchodzi w rachubę", bynajmniej... Muszę chyba znowu poczytać trochę rymowanych, żeby się zarazić. Pozdrawiam. Edytowane 20 Października 2022 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 20 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2022 (edytowane) dziękuję wszystkim za serducha a Tobie Natko szczególne dzięki - wiem, że jestem okropny ale życzę Ci abyś jak najszybciej się zaraziła rymami. Jeszcze przed zimą musisz koniecznie się wybrać do Częstochowy - przed klasztorem rośnie ich mnóstwo. Ja tam jeżdżę potem nic tylko piszę wiersz Jak zbierzesz solidny bukiet to od razu napiszesz dobry wiersz:))) Serdecznie pozdrawiam Jacek Edytowane 20 Października 2022 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 20 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2022 ... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... :)) musiałam to zacytwoać, żeby żadna wichura nie porwała tych słów. Przed zimą.. nie wiem, czy się uda.. ale wiosną.. jeśli z Tobą... po drodze zabierzemy.. Alicję Wysocką.... Franka i.. ehh.. fine, bo by się lista dłuuuga zrobiła. Nie na darmo mówią, że podróże.. kształcą... :)) Serdecznie i ja. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 20 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak dość często spotykam: "pierwsze primo" itd. Powiem tak: wbrew różnym opiniom ludzie potrzebują w wierszach; radości, ciepła, nadziei, uśmiechu, bo rzeczywistość często dołuje. Tu jest inny świat zamknięty w słowach i we własnej wyobraźni. Pozdrawiam 1
Wiechu J. K. Opublikowano 21 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Jacek_Suchowicz Pewna jest jedna rzecz - wspomnienia, czas rakiem, do tyłu, czy coś się zmienia?! Budzą się różne uczucia, bez wątpienia! Pozdrawiam!
Jacek_Suchowicz Opublikowano 21 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2022 @goździk może nie wyłącznie radości ale optymizmu @WiechuJK czas rakiem nie chadza do tyłu lecz pamięć sowicie pracuje upiększa nam wszystko co miłe zmartwienia kłopoty kasuje Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi