Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Anna_Sendor Opublikowano 18 Czerwca 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2022 upamiętnieni na twardo i zimno w kamieniu który przegapił miękkość skóry w brązie który zaniedbał ciepło dłoni w złocie czasem tak niezdarnym w minach zbyt wesołych i zbyt ponurych 8
Somalija Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2022 @Anna_Sendor Terakotowa Armia cesarza Qin to nie jest... 1
Nefretete Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2022 @Anna_Sendor Masz 3 razy "w" Oraz 2 razy "który" Warto poszperać w tekście! Mnie się podoba - po przeredagowaniu Pozdrowienia ślę 1
Anna_Sendor Opublikowano 18 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2022 (edytowane) @Nefretete zamierzony paralelizm składniowy:), dzięki za komentarz:) @Somalija Piłsudski na Kasztance również nie ;) Edytowane 18 Czerwca 2022 przez Anna_Sendor (wyświetl historię edycji) 1
Nefretete Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. no nie wiem, czy składniowo -:) Wszystko tu gra Taka rzeczułka prawdy 1
Nefretete Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2022 @Nefretete Po moim przeredagowaniu - wybacz! Chyba się nie pogniewasz "upamiętnieni na twardo i zimno z kamienia przegapiłeś miękkość skóry brązem jaka ciepłem dłoni zaniedbywała złoto w czasie tak niezdarnym w minach wesołych i ponurych" Sorki! Wiem o czym piszesz -:) Dlatego lubię twój pomysł 1
Anna_Sendor Opublikowano 18 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2022 @Nefretete Nie gniewam się, dlaczego miałabym to robić ;), ale na proponowane zmiany też się nie zdecyduję. Dziękuję za poświęcony czas i pozdrawiam. 1
Nefretete Opublikowano 18 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2022 @Anna_Sendor Jest ok! Próbowałem jakoś pomóc. Miłego weekendu, wraz z wypoczynkiem 1
Anna_Sendor Opublikowano 18 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2022 @Nefretete Wzajemnie miłego weekendu:). 1
Anna_Sendor Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2022 (edytowane) @Dag Tak. Inna sprawa, jakiej "jakości" jest to przetrwanie. Ile i co przetrwa naprawdę? Ile dowiadujemy się o istocie tego, czego wspomnienie w jakiejś formie przetrwało? Edytowane 19 Czerwca 2022 przez Anna_Sendor (wyświetl historię edycji)
tetu Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2022 Nefretete zapomniał dodać, że jest jeszcze dwa razy zbyt w ostatnim wersie;) Anno, twoja miniaturka jest bardzo ciekawa. 3* w nie przeszkadza, czasami taka wyliczanka jest potrzebna, choć dalej masz jeszcze w minach i tak sobie głośno myślę, czy z tego w przed złotem, faktycznie by nie zrezygnować, ale to kosmetyka i tak jak napisałam niezupełnie konieczna. Podwójne zbyt imho uzasadnione, natomiast jeśli chodzi o który to jedno faktycznie bym podmieniła, bo robi się zbyt gęsto. Co powiesz na zamianę który na co, w trzecim wersie? Pozdrawiam.
Anna_Sendor Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2022 @tetu Dzięki, że wpadłaś i przeczytałaś. W tym kawałku wrażenie nawet nachalnej wyliczanki jest mi potrzebne do nakierowania na pewne treści i mechanizmy, które chciałam tu opisać. Kolejne powtórzenia jak kolejne ludzkie nieudane próby, które kończą się podobnym efektem. Powtórzenia składni to coś, do czego dość często przy pewnych tematach się odnoszę - tak po prostu czuję. Ostatnio wpadł mi w ręce bardzo ciekawy tom Jakuba Pszoniaka, który wydał mi się zdominowany przez powtórzenia, wyliczenia, a nawet wrażenie litanii. To nie jest tylko dominanta kompozycyjna jednego utworu, a całego tomu, bardzo szybko to można było wyczuć, natomiast wprost czasem nie dało się odgadnąć celowości użycia tych środków na poziomie jednego tekstu. Zapytałam autora (bo miałam okazję być na jego wieczorze poetyckim), skąd pomysł na taką organizację całego tomu. On najpierw powiedział, że cieszy się, że dało się to zauważyć, potem powiedział, że chciał tym oddać wrażenie dźwięku toczenia się tramwaju po szynach, jaki towarzyszy jego życiu i tym przemyśleniom, które opisywał. To tak na marginesie, bo przy okazji tej rozmowy przypomniała mi się ta ciekawa dla mnie sytuacja. Bardzo Ci dziękuję, że zajrzałaś i zostawiłaś miły komentarz. Pozdrawiam. 1
tetu Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgadzam się Anno. Wszystko czemuś służy, przynajmniej powinno. Dlatego właśnie uznałam powtórzenia i wyliczania w Twojej mini za zasadne. Jedynie nie broni się drugie który, ale to tylko moje zdanie. Wersja kolegi Nefretete do mnie nie przemówiła, dobrze że obstałaś przy swoim;) Jeszcze raz serdeczności dla Ciebie. 1
Anna_Sendor Opublikowano 19 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2022 @tetu Również serdecznie raz jeszcze pozdrawiam. Zawsze po jakimś czasie wracam do tekstu, czytam ponownie, wtedy kto wie:). Niejedna głowa już poleciała i niejeden swój wers zrujnowałam:).Trzymaj się ciepło.
Rekomendowane odpowiedzi