Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 17 Maja 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2022 Kiedy wszystko się popsuje i zostanie tylko ciało, powiedz Bogu - dobrze zrobił, ból przestanie w mózgu skrzypieć. Już nie trzeba nic popychać... spocznij sobie mój Syzyfie, mdłą kronikę zostawiłem - szkoda tylko że drewnianą. Parę wierszy dla nas wszystkich, czułym smutkiem pokropionych, wysupłałem z alfabetu, nic nikogo nie pytałem. Bo i po co - powiedz szczerze, niechaj zagra nam morałem, kawalkada liter zbrojnych, po papierze mknie powoli. Włożysz pióro do piórnika, jak dzieciątko w pierwszej klasie, tak zrobiłem - drzwi zamykam, na podwórzu czeka matka. Szukaj ścieżki hen na górę, chociaż ona wciąż lichwiarska, poprowadzi w ciszy wersów, a na szczycie... ziarno zasiej. A na grani patrzy przestrzeń, co mi okiem daje znaki, wyobraźnię puść wszechwładną, niech zaplecie liter wianek. Są już widzę... czarno-białe, przetłuszczone, przez wiatr gnane, więc co zrobisz, a żem ciekaw - każę je w butelkę nabić. Niech popłyną z szumem fali, byle rekin jej nie zeżarł, znajdzie Malgasz gdzieś z Majotta, czy ognisko nim rozpali? Chociaż w ciszy swojej chaty - znalazł słowo, owe - Paryż, mnich go uczył liter prawych, zaświtała więc... nadzieja. "Lepiej podróżować z nadzieją, niż przybyć do celu." - Robert Luis Stevenson. 10
sisy89 Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2022 Życie jest podróżą, a bez nadziei nigdy nie dotrzemy nigdzie. Podoba mi się wiersz, pozdrawiam :) 2
[email protected] Opublikowano 17 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2022 @sisy89 Nadzieja daje wiarę, że można odmienić swój los, nie tylko tutaj pisząc wiersze, ale także tam gdzieś daleko na krańcach świata. Pozdrawiam Sisy.
A-typowa-b Opublikowano 17 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2022 @[email protected] Szczególną uwagę przykuły; Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam 1
[email protected] Opublikowano 17 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2022 @A-typowa-b Całość Aniu, nie fragmenty, bo poczuję się dotknięty. Miłego wieczoru.
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @[email protected]być może od wieków jesteśmy "nabijani" w butelkę ;-) pozdrawiam Grzegorzu 1
[email protected] Opublikowano 18 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2022 @WiechuJK Silni słabszych - bach w butelkę, co nam przyjdzie - tylko biednieć. Dobrego dnia.
RafGraf Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2022 (edytowane) Pisanie czy czytanie wierszy naprawdę daje nadzieję. Nieraz jak czułem się źle, wiersze dawały mi nadzieję właśnie. Nie wiadomo za bardzo na co, ale człowiek czuł się lepiej. Edytowane 18 Maja 2022 przez RafGraf (wyświetl historię edycji) 1
[email protected] Opublikowano 18 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2022 @RafGraf "Dopóki nie poczujesz się nieszczęśliwy, nie narodzi się w tobie "poezja""! - Tadeusz Różewicz. Miłego dnia. 1
Somalija Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2022 @[email protected] Wiersz to cudnej jest urody i przedniej treści... Mówią, że nadzieja matką głupich, ale ja z tych niepoprawnych, co lubią ją mieć... codziennie od nowa. Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . 1
Rolek Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2022 @[email protected] Nasz pies coś o tym wie. Pies Piorun, charcisko, Nos przy ziemi nisko. Patrzy za chyżym zającem By dopaść go przed dnia końcem. Tak naprawdę to raz dopadł ale nie zabił. 1
[email protected] Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2022 @Somalija Ago to nie o taką nadzieję chodzi, wiesz dobrze... przeczytaj jeszcze raz, zwłaszcza ostatnią strofę. Miłego dnia. @Rolek U mnie Rolek w Sowich Górach zające już dawno wytępione, kiedyś wyskakiwały spod krzaków, jak ulęgałki, teraz ani jednego. Gdzie przyczyna nie wiem? Pozdrawiam.
Rolek Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2022 @[email protected]Wiem ze sprawdzonych źródeł, że spadek populacji zajęcy, wynika z olbrzymiej liczby lisów obecnie. A to z kolei, dzięki rozrzuconym szczepionkom i antybiotykom dla tych rudnych cwaniaczków.
[email protected] Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2022 @Rolek A lisów ci u nas dostatek, tylko gdzie równowaga w naturze?
Rolek Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2022 @[email protected] Równowagę, Diabli wzięli....
Somalija Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2022 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie odpuściłam żadnej, linii. Przecież napisałam, że wiersz przedniej treści... Edytowane 19 Maja 2022 przez Somalija (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2022 @Rolek Amerykanie mają na tym punkcie hopla, jak czegoś jest za dużo, od razu puszczają tam gatunek, który uszczupla nadwyżkę. @Somalija Ago cieszę się za tak miłą ocenę... ale gdybyś, no właśnie? Jakbyś się obawiała rypnąć pięścią w stół, choć wiem że Cię to kusi.
Rolek Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2022 @[email protected] Na człowieka, ten gatunek, Dziś wystarczy słaby trunek
[email protected] Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2022 @Rolek Putin - oto ten gatunek, tylko mu poparcie udziel.
Somalija Opublikowano 19 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A właśnie, że nie... kusi; biorę teraz magnez z cynkiem i witaminą B6 dla mężczyzn uprawiających sport i jestem spokojna Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. , i skupiona... Grzesiu, niestety nie naprawimy świata, bo tylko człowiek potrafi, tak wszystko zagmatwać. Musimy jednak pamiętać...
Rekomendowane odpowiedzi