Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 wierzę że od słowa wszystko się zaczęło może słowo może przepoczwarzać światy jednak serie wersów kanonady zwrotek bomby poematów ciężkich słów kartacze myśli wybuchowych spisane granaty rakiet owy skowyt treści form metafor może móc niewiele krzyk zatrzymać wojnę! nic tu nie pomoże i nie szukaj winnych krachu tego świata gdy umiera wiara poeta jest bezsilny 13
[email protected] Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 @Sylwester_Lasota "Na początku było słowo, a słowo było u Boga i Bogiem było słowo." - Biblia Ew.Św.Jana 1, 1-11. Pozdrawiam Sylwku - wiedziałeś?
Dared Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 @Sylwester_Lasota Kurczaki, złapałeś mnie niedawno o tym myślałem, może przed słowem była czysta myśl ? a słowo tylko wszystko popieprzyło ?
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No przecież. Myślałem, że nawiązanie jest wystarczająco czytelne Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. , ale i tak dzięki za przytoczenie źródła. Pozdrawiam. 1
dgghj Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 @Sylwester_Lasota Nie zgodzę się chyba, poeta może zmienić wojnę w ucztę. Ale nie ja tego nie zrobię. Inni to robią Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pozdrawiam 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To trochę nie tak, ponieważ mamy tutaj pewien problem z tłumaczeniem, które przyszło do nas z greki, a tam jest Logos, co znaczy zarówno Słowo, jak i myśl. Tak więc, w źródłowym ujęciu Słowo i Myśl, to jedno. No i tak na marginesie, moim zdaniem, słowa są bardzo blisko myśli. Myśląc czysto, mamy czystą mowę, a dbając o czystość mowy, oczyszczamy myśli. Dzięki za obecność. Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czyli w sumie się zgadzasz, bo też o tym jest ten wiersz. Przeczytaj jeszcze raz Dzięki. Wzajemnie. 1
Dared Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 @Sylwester_Lasota No nie wiem, myśli są dla mnie raczej abstraktami a słowa przywiązujemy do konkretów, ale to temat do dalszego myślenia, niczego nie jestem w tym temacie pewny a Septuaginta to nie jedyny przekład z resztą bardzo oszukany
Leszczym Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 @Sylwester_Lasota mądry tekst!
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki w imieniu tekstu. Pozdrawiam Sięgasz nieco za daleko. Mówimy tutaj o Ewangelii w.g św. Jana. To czasy nieco późniejsze, ale masz rację, temat jest szeroki i nie ma co go ciągnąć. 1
Somalija Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 @Sylwester_Lasota Oby wiary nie zabrakło...
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oby. Dzięki Agnieszko. Pozdrawiam
Marek.zak1 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Oryginalny i ciekawy wiersz. Dla mnie istotą, bazą jak mówiono, jest myśl, a słowa są jej obrazem, może nośnikiem, nadbudową (wg marksistów) czy marketingiem. Tak więc trafna myśl, ubrana w dobre słowa, może jednak wiele. Dowodem, jak autokraci tych słów się boją, tłumią krytykę, bo wiedzą, że mogą roznieść ich panowanie. Nie wiem, czy dobrze zinterpretowałem, ale pozdrawiam z podobaniem, 1
Dared Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 @Sylwester_Lasota Racja, mój błąd, przepraszam, jakoś mi ten początek zamieszał 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie przepraszaj, wymiana poglądów, przeważnie coś ciekawego wnosi do naszej wiedzy. I dobrze :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może może :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Marek.zak1Dziękuję za wnikliwy i rzeczowy, jak zwykle z resztą, komentarz. Pozdrawiam serdecznie.
Wiechu J. K. Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wszystko się zmienia, a iskra ciągle się tli... pozdrawiam 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oby. Dziękuję. Wzajemnie.
Rekomendowane odpowiedzi