Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 17 Marca 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 Przyleciały ptaszęta... okupują drzewa, kluczami jak bombowce w karmniki i nazad. Czasami w nos podskubią słomianego dziada, a plejada gatunków kontrastem olśniewa. Gdzie żeście zimowały, gdzie druga ojczyzna, jak podróż przeleciała, czy stado w komplecie? Chyba wiem, nie liczycie, ćwierknij że nie wiecie, bo z okien nie rzucają - mówią że drożyzna. Bociany się rozparły na dachach słomianych, żaby uciekły głębiej aby bronić skóry. Nie posiedzisz tam długo, rechot w ciszy umilkł, głodne boćki dziś rządzą, klekoczą dziobami. Czy skowronki najwcześniej w tym roku przyfruną, zwiastują ciepłe lato, niosą wczesną wiosnę. Zanucą z raniuszkami - etiudę rozkosznie, a człowieka obdarzą przeżycia fortuną. Zięby biednych partnerów w gniazdach zostawiły, przylecą na gotowe.... małżeńskie spryciule. Będziemy oczekiwać, ile się wykluje, zapełnicie od nowa znane wam rewiry. Lecą żurawie, szpaki, trznadle i potrzeszcze, myszołowy z łozówką, jaskółki i żołny. Cudownie zaśpiewają, przyozdobią bory, chciało by się wykrzyknąć... prosimy kto jeszcze? Jak ptaszęta ze wschodu, fruną Ukraińcy, z podciętymi skrzydłami... niezdolni do lotu. Z przyszywanym uśmiechem, kręgosłup wyprostuj, przecież Polak Słowianin, jak najbardziej bliski. "Natura nie łamie swych PRAW". - Leonardo da Vinci. 13
Annaartdark Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Piękny poetycki zarys rzeczywistości. Dobrze czyta się Twój wiersz. Pozdrawiam Grzegorz. 1
Marek.zak1 Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 Pięknie piszesz, no i ta ostatnia zwrotka, będąca jakże trafną puentą. Pozdrawiam 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 Witam - zacnie piszesz - podoba sie - Pozdr. 1
[email protected] Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 @Annaartdark Dziękuje Anno za miłe słowa, zawsze byłem w naturze zanurzony po uszy, urodziłem się w lesie, tutaj żyję, tutaj prawdopodobnie odejdę, ale nie przestanę jej kochać. Ona jedyna mnie nie zdradzi. Życzę miłego dnia Anno. @Marek.zak1 Marku, wiersz już był dawno napisany, gdy zaczęły się te wędrówki ludów na Ukrainie. Nie trzeba było długo czekać aby uruchomić wyobraźnię. Wszystkiego dobrego, dziękuje za wizytę. @Marcin_ Marcinie na szczęście mnie nikt nie sponsoruje, wygnał bym go na cztery wiatry. Ale za opinię jakże pochlebną serdecznie dziękuje. Miłego dnia, bez sponsoringu. @Waldemar_Talar_Talar Zadowolić Waldemara, zacność mnie powala! Trzymaj się zdrowo Waldku.
jan_komułzykant Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 Świetny wiersz Grzegorz. Spokojnie, nostalgicznie i miarowo przesuwasz obrazy przemycając esencję wiersza w znanym nam już od pewnego czasu kierunku. Pamiętam z dzieciństwa ten czarno-biały film, a najbardziej właśnie muzykę. A może to telewizor był czarno-biały? Rubina nie mieliśmy, ani gaśnicy do niego. ;) I taka mi się konkluzja wykluła. Straszną krzywdę zrobił ten bandyta swojemu narodowi. Zresztą nie tylko on, poprzedni rzeźnicy również dołożyli swoje w postrzeganiu Rosji. Nie zmażą tego dziesięciolecia. Najgorsze, że to jeszcze nie koniec i może wydarzyć się wszystko. W rytm kompozycji Szostakiewicza, Prokofiewa, Rachmaninowa dziś w grobie znowu przewracają się Dostojewski z Bułhakowem. Naprawdę żal. Pozdrawiam. 1
Annaartdark Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem doskonale. Natura jest dla mnie tym samym. Piszesz bardzo wyjątkowo, zanurzam się w Twojej twórczości z przyjemnością. 1
[email protected] Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 @jan_komułzykant Korzeniami... w czarno-białym, w tiurmie siedział każdy śmiały, z Diory w Aladyna patrzył, ile widział... co zobaczył? Dzisiaj świat choć jest w kolorach, Janie gdzie Aladyn, gdzie jest Diora? Pozdrawiam pytanie oczywiście retoryczne. @Annaartdark Cieszę się Aniu że chociaż troszeczkę Cię zainteresowałem. 1
jan_komułzykant Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 @[email protected] a to Cię zaskoczę, Diory niestety już nie mam, Radmora ukradli złodzieje, ale jest jeszcze ten rodzynek, po dziadkach. 'Szarotka', pierwsze tranzystorowo - sieciowe radio w Polsce. :) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
[email protected] Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 @jan_komułzykant Kto słuchał "Szarotki" a w niej sprośne plotki o dupie panny Maryny, Janie, prawda nie kpiny! Ja wolę szarlotkę, smacznego, mówi Ci to łasuch Grzegorz! 1
Somalija Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 (edytowane) @[email protected] Nastrojowo, niestety ze znakiem czasu... Edytowane 18 Marca 2022 przez Somalija (wyświetl historię edycji)
dgghj Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 @[email protected] Szczerze, to podobają mi się pierwsze trzy wersy, czwarty już nie. Przyleciały ptaszęta jak bombowce, to jest extra. Pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
violetta Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 ja też jestem jak ptaszek, sobie wyfruwa i wraca:)
[email protected] Opublikowano 18 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2022 @Somalija Na "stojąco" niestety nie pisałem, kiedyś spróbuję - haiku piszę na stojąco. Powiedz czy ten znak czasu był potrzebny? Miłej pracy i dobrego dnia Ago. @Olgierd Jaksztas Olgierd widziane przez okno, moje oczy nie uchwycą temperamentu każdego z Was... i to jest w poezji najcudowniejsze. Piszesz dla każdego z osobna, każdy odbiera wiersz po Swojemu. Natura i wojna - dwa różne żywioły, dobrze że w proporcji sześć do jednego a nie odwrotnie. Do dzisiaj myślę czy to zestawienie jest fortunne... nie wiem, oceńcie Sami. Miłego dnia. @violetta Dwa miliony ptaków których nikt nie policzył, skuleni w sobie z dziećmi na rękach... kierunek Drohiczyn. Pozdrawiam Violetto. To że jesteś ptakiem zauważył z Twoich wierszy.
Somalija Opublikowano 18 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2022 @[email protected] Miałam na myśli ,,nastrojowo", zjadanie liter, wybacz...
[email protected] Opublikowano 18 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2022 @Somalija Jeden taki miał na myśli... Ukraina moja, Popatrz, co z niego zostało, kawałek chochoła. 1
Krzysztof2022 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Cudnie opowiedziane, oj cudnie. Gratuluję!
[email protected] Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2022 @Krzysztof2022 Widzę Krzysztofie że masz sentymenty do natury i Ukr...? Miłego dnia.
Rekomendowane odpowiedzi