Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To jest ten obraz.

Czuję smak słonego morza.

Pędzel sunął, drapieżnie po płótnie.

Ręką zadrżała.

Wydobyła ciemne zakamarki martwej wody. 

Zwatpiłam, przez co włosie niepewnie kreśliło znaki na niebie.

Niebiosa bezkarnie, światłem oślepiły moje roztargnienie.

Chwiejnym ruchem weszlam w wirujący taniec.

Zmysły zostały wyostrzone.

Przestałam patrzeć, 

W końcu widzę.

Czuję cytrynowe odbicie gwiazd na mętnej fali.

To nasze wspólne dzieło.

Ja je tworzyłam,

Ty natchnąłeś.

Pokazałeś kolor nieba.

Ja go dotknęłam.

Pod szalejącym sklepieniem.

Ogień trawił, dusze niepokorne.

Zaplątani

Nie mieliśmy hamulca.

Objęci obłędem Vincenta

Wędrowaliśmy po jego zakamarkach.

Zatraceni sobą.

Nienasyceni.

W pełni skazani na wieczne potępienie.

Nie mieliśmy oporów,  aby bezszelestnie odkrywać swoje pragnienia.

Ty szkicowałeś słowami.

Ja stworzyłam poemat na szorstkim płótnie.

Byłeś poetą.

Bawiłeś się słowami.

Ja nie mogłam się nimi nasycić.

Każdego dnia było mi mało.

Gdy otwierałeś usta, moje palce się rozluźniały.

Więc gdzie jesteś?

Spiepszyłeś to.

Czy to lęk?

Wiem,ta wędrówka, była niebezpieczna.

Dlatego tęsknota za nią stała się nieznośna.

Boli mnie ciało.

W duszy brak istoty.

Chcę, znów widzieć ten blask. 

Usłyszeć słowa niewypowiedziane.

Dotknąć naszego bezkarnie cytrynowego nieba.

Pieprzę to.

Nie, już nie chcę.

Pragnę.

Edytowane przez Annaartdark (wyświetl historię edycji)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Annaartdark Wędrowiec uwielbia romantyzm. Czy anioły są romantyczne? Myślę, ze nie muszę odpowiadać na to pytanie. Czy Joker jest postacią romantyczną? Wręcz bajroniczną! Czy spokojne i refleksyjne miejsca są romantyczne? Jak cholera! :)

Widzisz... kupuję to wszystko, a postaci bajroniczne szczególnie uwielbiam.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Kładę się bezwładnie jak kłoda, droga z żelaza, czarna owca pod powierzchnią bałagan, para, hałas. Stukot setek średnic, mimikra zjełczałego stada, przedział, raz dwa trzy: nastał dusz karnawał. Chcą mi wszczepić swój atawizm przez kikuty, me naczynia, czuję dotyk, twoja ksobność, krew rozpływa się i pęka, pajęczyna przez ptasznika uwikłana- dogorywam. Stężenie powoli się zmniejsza, oddala się materia. Rozpościeram gładko gałki, błogosławię pionowatość, trzcina ze mnie to przez absynt, noc nakropkowana złotem, ich papilarne, brudne kreski, zgryz spirytualnie wbity na kość, oddalają mnie od prawdy, gryzą jakby były psem! A jestem sam tu przecież. Precz ode mnie sękate, krzywe fantazmaty! Jak cygańskie dziecko ze zgrzytem, byłem zżyty przed kwadransem, teraz infantylny balans chodem na szynowej równoważni latem.
    • kiedy pierwsze słońce uderza w szyby dworca pierwsze ptaki biją w szyby z malowanymi ptakami pomyśleć by można - jak Kielc mi jest szkoda! co robić nam w dzień tak okrutnie nijaki?   jak stara, załkana, peerelowska matrona skropi dłonie, przeżegna się, uderzy swe żebra rozwali się krzyżem na ołtarza schodach jedno ramię to brusznia, drugie to telegraf   dziury po kulach w starych kamienicach, skrzypce stary grajek zarabia na kolejny łyk wódki serduszko wyryte na wilgotnej szybce bezdomny wyrywa Birucie złotówki   zarosłe chwastem pomniki pamięci o wojnie zarosłe flegmą pomniki pogromu, falangi ze scyzorykami w rękach, przemarsze oenerowskie łzy płyną nad kirkut silnicą, łzy matki   zalegną w kałużach na drogach, rozejdą się w rynnach wiatr wysuszy nam oczy, noc zamknie powieki już nie płacz, już nie ma kto słuchać jak łkasz i tak już zostanie na wieki
    • @Migrena to takie moje zboczenie które pozostało po studiach fotograficzno-filmowych. Patrzę poprzez pryzmat sztuki filmowej i w obrazach fotograficznej - z moim mistrzami Witkacym i Beksińskim. 
    • @Robert Witold Gorzkowski nie wiem nawet jak zgrabnie podziękować za tak miłe słowa. Więc powiem po prostu -- dziękuję ! A przy okazji.  Świetne są Twoje słowa o Hitchcocku. O mistrzu suspensu. "Najpierw trzęsienie ziemi a potem napięcie narasta." Czasem tak w naszym codziennym życiu bywa :) Kapitalne to przypomnienie Hitchcocka które spowodowało, że moja wyobraźnia zaczyna wariować :) Dzięki.
    • @Robert Witold Gorzkowski myślę, że masz bardzo dobre podejście i cieszę się akurat moje wiersze, które nie są idealne i pewnie nigdy nie będą - do Ciebie trafiają. Wiersze w różny sposób do nas trafiają, do każdego inaczej, każdy co innego ceni, ale najważniejsze to do siebie i swojej twórczości podchodzić nawzajem z szacunkiem. Myślę, że większości z nas to się tutaj udaje, a Tobie, Ali czy Naram-sin na pewno. Tak to widzę :) Dobrej nocy, Robercie :)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...