Michał1975 Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 (edytowane) Gdzie nie spojrzysz, tam są Ormianie, W polsko-historii to żadne novum, Od Kazimira po dzień obecny Ormianie, Ormianie kupiecki naród. Ormianin jestem, choć po ormiańsku Nie umiem powiedzieć ani słowa. Lecz dumny jestem, że w moich żyłach Płynie krew ormiańska i wyjątkowa. Ślady pozostawili tu Ormianie Bardzo wyraźne, w postaci nazwisk, Za przykład niechaj posłużą Sienkiewicz – autor, lub Naruszewicz. A Ja wreszcie, jako (*)kiewicz, Z ormiańską końcówką „-wicz” nazwiska, Takżem niepospolity, poeta-trubadur, Co stara się Was nieco zabawić. Warszawa, 24.11.21 Edytowane 24 Listopada 2021 przez Michał1975 (wyświetl historię edycji) 4
Gość Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 @Michał1975 Jesteś pewien z tymi nazwiskami? Zawsze kojarzyłem ormiańskie korzenie raczej z końcówką -jan w nazwisku. Natomiast -icz przyporządkowałbym Białorusi. Albo Ukrainie. W każdym razie bardziej coś w tych rejonach.
Michał1975 Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 @error_erros tak, jestem pewniem. Owszem, -ian też występuje, ale to raczej na rdzennych ziemiach w Armenii. Natomiast tu końcówką jest -wicz.
Gość Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Prawdopodobnie napisałeś wiersz w wyniku jakiegoś grzebania w temacie, więc z pewnością wiesz lepiej ode mnie. Ja operuję tylko skojarzeniami i ormiańskimi nazwiskami, z którymi się spotykałem, więc praktycznie tylko z członkami System Of A Down - a to same "jany" ;D
Michał1975 Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 (edytowane) @error_erros Odsyłam Cię na stronę www.ormianie.pl :), jeśli jesteś zainteresowany Edytowane 24 Listopada 2021 przez Michał1975 (wyświetl historię edycji) 1
Michał1975 Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 @error_erros A poza tym, siedzibą mojego przodka był Lwów.
Marek.zak1 Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziwne, bo prawie wszystkie nazwiska Serbów i Chorwatów kończą się na - icz. Pozdrawiam
Gość Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No ale Lwów to nie Armenia. Lwów to przecież... Polska xD
Marek.zak1 Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 @error_erros We Lwowie było dużo Ormian, podobnie jak Żydów i Ukraińców, najwięcej jednak Polaków
Gość Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O widzisz, nie wiedziałem. Czekaj, czekaj, wyłączając Ormian to...zupełnie jak w moim mieście. Kurka, chyba mieszkam we Lwowie xD To już mój ostatni głupi komentarz dzisiaj na tym forum, obiecuję ;D
Michał1975 Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 @error_erros w Przemyślu mieszkasz? Uuu to Ukraińcy dybią na Twoje miasto, chcą włączyć je do Wielkiej Ukrainy. Sny dziecinne o potędze! :D Uważaj, bo mój Lwów już zacharapcili, teraZ szykują się na Przemyśl i Lublin :D
Gość Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie, ale mieszkam w małym miasteczku nieopodal TEJ granicy - niegdyś zdominowanym przez Żydów, a obecnie sprowadza się tu setki Ukraińców do pracy ;>
Michał1975 Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 @Marek.zak1 Konkretnie "-ić", co jest odmianą naszego ormiańskiego sufiksu "-wicz".
Marek.zak1 Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To nie jest ić, tylko c z ptaszkiem nad. Czy sugerujesz, że niemal wszyscy Chorwaci i Serbowie plus 30 procent Polaków i innych Słowian mają ormiańskie nazwiska?
Antoine W Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 (edytowane) @Michał1975 warto przypominać, warto! szczególnie tym wszystkim, co żyją tylko dlatego, że jedni tacy nie zdążyli ich przez komin wypuścić (a oni teraz, o ironio, biorą ich za swoich idoli) - nie miałem okazji kupować u ormiańskiego handlarza, dobrze że choć cymes pokosztowałem, bo bywałem z ojcem w żydowskiej knajpce… i wiem kto to Łemek i co im zrobiono - ostatnia wojna wygnała SOAD do studia i powstały nowe utwory, a Turcja :( (i tylko sobie wyobrażam jak ciekawie i fajnie by było żyć w rzeczypospolitej, pełnej tolerancji i szacunku dla tych, co upodobali sobie życie i mieszkanie z nami, na tej polskiej ziemi) Edytowane 24 Listopada 2021 przez Antoine W poprawa (wyświetl historię edycji) 1
Leszczym Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2021 @Michał1975 Ja ruskie fajki kupuję chyba u Ormian lub jakiś takich podobnych za wschodniej granicy i muszę powiedzieć, że to są bardzo sympatyczni i przyzwoici ludzie. A i towar mam za pół ceny, zresztą chyba najlepszy w mieście:)
Michał1975 Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2021 @Leszczym nie wiem, mi tam fajki nie podchodzą, no i potem cały śmierdzę dymem, dlatego rzuciłem a popalało się troszką, niestety. 1
Leszczym Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2021 @Michał1975 wiem, wiem Kolego Michale, Pan tylko czasem bywa biernym palaczem. Spoko, ja palę za dwóch albo trzech;)
Michał1975 Opublikowano 30 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2021 @Leszczym Już koledze posłałem wiersz na ten temat :-) 1
Leszczym Opublikowano 30 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2021 @Michał1975 żem zakuty łeb co się nie zmieni :))
Rekomendowane odpowiedzi