Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Czarek Płatak Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 wiem że smutno ale dla was lepiej Tyle lat a ty ciągle tam leżysz i masz tyle lat co ja teraz zawsze i wciąż nie nim nie jesteś i wciąż jesteś ty na drewnianej poduszce z wyrazem miękkiej błogości na twarzy kąciki ust lekko uniesione uniesione pod pachy i za nogi uniesione a ręka kiedy w łuku wahadła jakbyś machał jeszcze w kieszeń list w kopercie z krzyżykiem mówią — znaleźć krzyżyk niefart mieć będziesz chciałeś ode mnie jak nigdy niczego wcześniej tak ode mnie nie chciałeś oczy też ci się jak nigdy przedtem ładny był nie dałem wtedy to masz teraz na AMEN i lubię myśleć że pośród tych niewielu rzeczy ważnych i potrzebnych jakie dla mnie zrobiłeś w pragnieniu wejścia w posiadanie tamtego kawałka srebra nie było sroczej zachłanności a chęć przyjęcia pecha nagłego zgonu na siebie. 10
Sylwester_Lasota Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Czarku, lubię łamigłówki, ale ta została napisana za mocnym szyfrem, jak na moje możliwości. Czuję emocje, domyślam się zdarzeń, ale wszystkiego razem nie jestem w stanie poukładać w jakąś spójną całość. Nie mogę znaleźć klucza do tego kodu. Może za którymś kolejnym razem, jak jeszcze tu zajrzę, bo zdarzały już mi się takie nagłe olśnienia :) Pozdrawiam P.S.: Okay, już rozumiem. Nie trwało to długo. Myślę, że umiejętność przebaczania jest nam wszystkim bardzo potrzebna i nigdy nie jest na nią za późno. Nie mówię o zapomnieniu, ale o przebaczeniu.
Marek.zak1 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Musi Cię to boleć, ja na szczęście tego nie miałem i czasami sobie myślę, że syty głodnego nie zrozumie co w poezji jest jednak ograniczeniem, więc staram się rozwijać u siebie empatię. Wiersz, jak u Ciebie, klasa, ale to normal:). Pozdrowienia.
GrumpyElf Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Czarek Płatak Nie potrafię skomentować, zajrzałam do tej trumny i serc. Wciąż tam jestem. Pozdrawiam ciepło.
Nikodem Adamski Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mnie ten szyfr przeszkodził w popłakaniu. Żałuję, bo zrozumiałe dla mnie wersety są mocne, pięknie wyraziste. Przejmujące...
ama dablam Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Czarek Płatak o bliskiej osobie dla peela powstał wiersz pomimo akcentów niewyjaśnionych, nie ma w nim pretensji, jest chęć zrozumienia. Dojrzałe podejście do przeszłości, w której już nic nie możemy zrobić i aby pójść dalej musimy odpuścić. Zrozumienie to fenomenalna cecha, to wielopłaszczyznowy akt przebaczenia.
iwonaroma Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Bardzo wzruszający. Bardzo. Tak jak annabelle, przebaczenie to zrozumienie. I tak jak Sylwester- nie trzeba wyrzucać z pamięci. Zrozumienie wystarczy, by gnębiące emocje odeszły. Pozdrowienia
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Witam - trudno jest taki stan skomentować więc niech tak zostanie. Pozdr.
Czarek Płatak Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję za empatię Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, przebaczyć można, zapomnieć się nie da. Pozdrawiam Dzięki Marek. To tak jak ja - chciałbym wiedzieć jak to jest dorastać w domu bez tych wszystkich... Wyobraźnię mam sporą. Trudno nie jest, choć to potęguje odczucia. Pozdrawiam Dzięki, że byłaś :) Dziękuję za czytanie, wizytę. Pozdrawiam Dziękuję Cóż, to prawda. Dużo rozumiem, jak to, że dla niektórych rzeczy inne niż dom, rodzina, własne dzieci, są ważniejsze. Z płaszczyzny widzenia dziecka jest to jednak nie do zaakceptowania. Pozdrawiam Dzięki, że byłeś. Pozdrawiam
corival Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2021 @Czarek Płatak W ramach nadrabiania zaległości w czytaniu, dotarłam i do tego wiersza i... Hmmm... nie napiszę wiele, ale rozumiem co tutaj napisałeś i bez wątpienia wiem, że przebaczyć można... czasem o to łatwiej, a czasem trudniej. Zdecydowanie jednak, nie da się zapomnieć. Można rzecz odepchnąć na krańce pamięci, ale... cóż, kiedyś wypełznie. Pozdrawiam :)
Czarek Płatak Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Właśnie. Ja je tam miałem upchnięte długo. Wstydziłem się ich, aż zrozumiałem, że to nie ja powinienem się wstydzić. Dziękuję za dotarcie i tutaj. Za uwagę i słowa. Pozdrawiam serdecznie @huzarc, @Leszczym, @Pan Ropuch, @Natuskaa dziękuję 1
[email protected] Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2021 @Czarek Płatak Wykrzyczałeś Czarku, wielu z nas ma takie chwile w życiu, że chciałby wyć jak wilk, skonczyć nawet z sobą, świat jak domek z kart w mig się rozsypuje. ale najgorsze jest to, że Ty sam nie jesteś w stanie nic zrobić. Często widzę wracasz do tych chwil, ciągle uwiera, boli, nie znika... a to tyle lat. Wszystkiego dobrego.
Czarek Płatak Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Czasami po prostu wraca, bo wiem ile, jak bardzo zapsuło. Jak bardzo inaczej mogłoby wyglądać... Dobrze, że Poezja jest tak wyrozumiała. Chce słuchać i pozwala wracać będąc jednocześnie jak plasterek na ranę :) Dzięki za poświęcone chwile. Dziękuję i odwzajemniam życzenie 1
Rekomendowane odpowiedzi