Leszczym Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 (edytowane) Niemalże codziennie, naprzemiennie, czytam pseudonaukowe opisy zachowań narcyzów i psychopatów. To modne jest ostatnio i się intensywnie klika. Wśród bliskich mi osób nie ma podobnych ancymonów. Nawet takie opisy nie pasują, choć zdają się pasować do wszystkiego. Staram się zresztą zrozumieć każdą osobę, a nie nieumiejętnie wtłaczać w szablonowy opis. Gdy patrzę w lustro dostrzegam narcystę i psychopłatka. Edytowane 13 Sierpnia 2021 przez Leszczym (wyświetl historię edycji) 2
GrumpyElf Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Leszczym Ojej, odzywam się niczym nożyce; pisałam ostatnio z własnego doświadczenia o narcyzie. Gratuluję Ci braku osób narcystycznych w otoczeniu, ale takie osoby istnieją. 1
Nikodem Adamski Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Mam stwierdzoną osobowość narcystyczną, ale jest wiele cech, które ma narcyz podręcznikowy, a ja ani w ząb - chociażby skłonność do manipulacji. To tylko tendencje, nie zaś definicja całej osoby. Jestem człowiekiem, Nikodemem, nie Narcyzem. 1
Leszczym Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @GrumpyElf dzięki, być może faktycznie są takie osoby, ale ja nie znam fachowych opracowań na ich temat, a te internetowe po półtora strony to sobie można, no wiem, przeczytać dla zabawy:)) @Nikodem Adamski wiesz co czytam Twoje teksty, nie znamy się, wiem, że pisanie może być maską, ale ja u Ciebie nie widzę tego typu zaburzeń. A może tak jak ja jesteś narcystą? ;) @Gosława no w taką bajkę to ja Reni nie uwierzę, sorry, ja czasem myślę, że w związkach może różnie się układać co jest tak wielopoziomową i wielopłaszczyznową i wielopólną złożonością, że różne określenia czasem mogą przychodzić do głowy, zwłaszcza w złości :))
Nikodem Adamski Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Leszczym Bo tak, jak mówiłem, osobowość to tylko fundament, a na nim buduje się tak, jak się chce. Mnie w zwalczaniu narcystycznych skłonności pomaga Ewangelia. 1
Nikodem Adamski Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Nikodem Adamski Aha, i osobowość to nie zaburzenie. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Gosława Podobno w 2024 ma to być konkurencja olimpijska. :) 1
Leszczym Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Gosława ja bym rzucam kubkami i talerzami, ale nie mam do kogo, a raczej w kogo:)) Poza tym narcystyzm, psychopłatkość i Zen:))
Leszczym Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Nikodem Adamski mnie najbardziej na dolegliwości sztuka pomaga:)) @Gosława dzięki Reni ach jak miło Cię tutaj poznać:)
Nikodem Adamski Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Gosława Mnie bardziej szkoda męża. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
GrumpyElf Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Leszczym Jest sporo rzetelnych opracowań badań klinicznych, poszukaj pod NPD (narcissistic personalisty disorder) Pozdrawiam. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Leszczym Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @GrumpyElf nie chcę, choć wiem, że masz tutaj przykre doświadczenia :// Na pocieszenie mogę zapytać - kto ich nie ma, no kto? Jeśli Cię uraziłem przepraszam. Ale ja faktycznie co chwila trafiam na jakieś opracowanie, zazwyczaj totalnie pobieżne na ten temat, aż słabo mi się robi.... 1
M_arianne Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Uwzględniają dzieciństwo w tłoku i późniejszą radość z przestrzeni życiowej?
Leszczym Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2021 @Mari_anna_ może tu o łokcie się rozchodzi, o właśnie łokcie?
GrumpyElf Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 @Leszczym Nie uraziłeś mnie, no coś Ty. Początkowo sądziłam, że powątpiewasz w istnienie tego zjawiska, ale widzę, że Twoja irytacja ma źródło gdzie indziej. Oczywiście, że każdy ma własne doświadczenia, te dobre i złe. Peace :) 1
Antoine W Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 @Leszczym miniatury ani nic takiego nie widzę, ale widzę że w sobie dostrzegasz krytycznie to, co inni nie widzą... choćby kamieniem młyńskim u szyi im wisiało 1
Leszczym Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2021 (edytowane) @Antoine W tak, wiersz to to nie jest. Ot taka luźna refleksja. Może wprawka? Może spróbuję jakiś nie wiem "lepszy" tekst napisać na ten temat? A, bo bym zapomniał, fajnie Antoni, że do mnie wpadłeś:) Edytowane 14 Sierpnia 2021 przez Leszczym (wyświetl historię edycji)
Rekomendowane odpowiedzi