Sylwester_Lasota Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2021 (edytowane) Na dzwonnicy wisiał dzwon. Dzwon jak dzwon, serce miał i z sercem bił. Bim bam bom, bim bam bom. Radość, smutek - ten sam ton. Lecz nie sam, bo ile sił w grabach miał, ciągnął linę krzywy Jan. Bim bam bom, bim bam bom. Radość, trwoga - ten sam ton. Aż pewnego wreszcie dnia, kiedy Jan znów w rezonans wprawiał go - bim bam bam, bam bam bom - nagle dzwon odmienił ton. Na Janowy, łysy łeb, zwalił się oderwany z liną pręt. Umilkł dzwon, ucichł ton, nikt nie wprawia w ruch już go, bo kościelny trupem padł. Tak na śmierć zabił Jana pusty dzwon. Cicho w krąg, smutno w krąg... Naprawiano szybko dzwon. Nad kościelnym gorzki płacz, trumny mrok, już na cmentarz wiozą go. Bim bam bom, bim bam bom. Radość, smutek - ten sam ton. Edytowane 27 Lipca 2021 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji) 6
dach Opublikowano 26 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2021 @Sylwester_Lasota Skosztowałem. Sympatyczny dzwon. Ten sam ton jest ciekawym zabiegiem. Jest tutaj sporo intrygi, jak też refleksji. Pozdr.
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki. Również pozdrawiam. Może jeszcze coś przy nim pomajstruję, bo też mi jeszcze to i ówdzie nie gra. Cieszę się z podobania. Pozdrawiam. A wiesz, że wiersz ma korzenie w rzeczywistości? Dzwonnika zabiła część do której była przywiązana lina. Niestety, nie ma jej na zamieszczonej przez Ciebie ilustracji... ani na żadnej innej, które widziałem. Dla dobra wiersza chciałem napisać, że Jana zabiło urwane serce, ale nijak nie udało mi się go do tekstu wcisnąć. Zastąpiła je więc ciężka część, która nawet bardziej pasuje do autentycznego zdarzenia. Pozdrawiam :)
Marek.zak1 Opublikowano 27 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2021 Podoba mi się bo real z poezja się ładnie miksuje. Dobrze też, że tego serca nie wstawiłeś, natomiast osobiście zamiast "ciężka" użyłbym "jakaś" ale to detal. Pozdrawiam. M
corival Opublikowano 27 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2021 @Sylwester_Lasota Doskonały tekst, taki satyryczno tragiczny. Zgrabnie się jedno w drugim przeplata. Jan miał faktycznie ogromnego pecha, że spadło na niego coś, co spaść nie powinno. Spodobało mi się. Pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fakt, miał pecha. Jak widać wypadki przy pracy zdarzają się wszędzie. Cieszę się z podobania :). Również pozdrawiam :) @jaguar, @Pi_, @Marek.zak1 Trochę przeedytowałem. Mam nadzieję, że wyszło temu na lepsze ;). Wielkie dzięki za uwagi. Pozdrawiam. Edytowane 27 Lipca 2021 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To historia z zamierzchłych czasów. Wszyscy świadkowie już pomarli - nie ma kogo dopytać. Powiem szczerze, że widziałem ten dzwon na własne oczy, bo jako dzieciaki właziliśmy wszędzie (to były zupełnie inne czasy), pod sam szczyt kościelnej dzwonnicy też :))). I wydaje mi się, że nazwał bym tę część po prostu dźwignią. W każdym razie była to część mechanizmu napędowego dzwonu, do której była przywiązana lina, jeżeli dobrze pamiętam. Ale jak to ktoś, kiedyś powiedział: jest prawda życia i prawda wiersza. Mówiąc szczerze, w tej drugiej wolałbym uniknąć tak technicznych szczegółów. Z drugiej strony, zaczynam dostrzegać ogromny potencjał jaki kryje się w dzwonach: głowy, usta, wargi, gardła :)))))). Ech, poruszają wyobraźnię ;) Dzięki za dociekliwość i wszystkie uwagi :) 1
corival Opublikowano 27 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2021 @Sylwester_Lasota @Pi_ Bo też i dzwony mają przepiękne brzmienie. Poruszają coś w człowieku. Docierają do najbardziej zatwardziałych i dysharmonicznych dusz... wielu o tym mówi. Pozdrawiam :) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak życie. Dzięki i pozdrawiam :)
Sylwester_Lasota Opublikowano 27 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @corival, no to prawie minuta dzwonienia dla wszystkich :) @Pi_, na tym filmiku nieco widać elementy systemu napędowego, o których wcześniej wspominałem. Oczywiście u nas wyglądały nieco inaczej. Powiedziałbym, że były mniej zaawansowane technicznie. Jeśli można tak powiedzieć o średniowiecznej technologii :))).
Rekomendowane odpowiedzi