Ten utwór został doceniony przez użytkowników. corival Opublikowano 5 Czerwca 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2021 (edytowane) Jest wszędzie, choć trudno dostępna, życiodajna dama jakże wyjątkowa. Pozornie twarda, kamiennego serca, mądrością wieków obdzielać gotowa. Głupi kto sądzi, że przetrwa i bez niej, ciało obumrze jak roślina w suszę. Przymglony wzrok działa jakby gorzej, codzienny nadmiar na gorsze porusza. Ważny jest umiar rzecz jasna, wiadomo. Trudno o niego, kiedy dostęp wolny. Niczym kruszec cenna, ręką uzbrojoną w przeszłości garnięta, pobudzała wojny. Dziś pospolita, niemal ziarnem piasku, absurdalnie wszechobecna, tanio się oddaje, skrzętnie ukryta wśród spisów poblasku, gorycz detronizacji Pani nie ustaje. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez corival (wyświetl historię edycji) 9
corival Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2021 @Gosława Odkryłaś moją małą tajemnicę :) Pozdrawiam :)
corival Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2021 @Miro-sław Konserwacja surowców spożywczych to najbardziej znane zastosowanie soli. Miała ona jednak parę innych zastosowań, w tym bardzo szerokie znaczenie symboliczne. Dziękuję za wizytę. Pozdrawiam :)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2021 Witam - byłem czytałem - zadowolenie jest - Pozdr. serdecznie. 1
corival Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2021 @Waldemar_Talar_Talar Bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)
iwonaroma Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2021 Bardzo ciekawie :) I poetycko!
corival Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2021 @iwonaroma Usilnie się starałam, żeby uzyskać tekst mniej informacyjny, a bardziej poetycki. Jeśli faktycznie wyszło, to... chyba jakąś ofiarę przyjdzie złożyć ;) Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam :) 1
iwonaroma Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Robisz dobrą robotę, bo informacja w poezji... to nie takie częste :) (żeby nie powiedzieć rzadkość ;))
corival Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 (edytowane) @Sennek Zdecydowanie nie o tej białej królowej piszę ;) Ta jest dużo bardziej szlachetna. Żeby nie było niedomówień - to sól. Pozdrawiam :) @iwonaroma Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zauważyłam, dlatego z informacji również nie zrezygnuję :) Dziękuję za czytanie i konkluzje. Pozdrawiam :) Edytowane 7 Czerwca 2021 przez corival (wyświetl historię edycji)
corival Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 @Sylwester_Lasota@Arsis@VaruVaeri@huzarcDziękuję Wam za odwiedziny i pozostawiony ślad. Pozdrawiam :)
Nata_Kruk Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Nie wchodziłam wcześniej ze względu na tytuł, ale widzę pewne zainteresowanie wierszem, to jestem. Teraz wszystko jasne.! Sporo treści i .. nietuzinkowo o tej "królowej"... Tak, niby trudno dostępna, ale dostęp .. 'wolny'.. no bo jak inaczej... Pozdrawiam. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
corival Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 @Nata_Kruk Cieszy mnie, że jednak zdecydowałaś się tu zajrzeć. Ano, współcześnie serwuje nam się sól powszechnie i w zasadzie w każdym pożywieniu. Nawet w słodyczach, gdzie stosuje się ją dla uwypuklenia smaku. To wszystko sprawia, że nieświadomie spożywamy jej dużo więcej niż potrzebuje w ciągu doby organizm, by prawidłowo funkcjonować. A to prowadzi do chorób. Dziękuję za czytanie i komentarz. Pozdrawiam :) 1
GrumpyElf Opublikowano 7 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 @corival Jak na taką, co tanio się oddaje, nie sposób odmówić jej niesłabnącej atrakcyjności. Pewnie o soli miałabyś dużo, dużo do powiedzenia. bardzo udany wiersz! 1
corival Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2021 @GrumpyElf Ano byłoby tego naprawdę dużo. Z pewnym żalem powściągnęłam wyrywające się konie ;) Dziękuję za czytanie i pochwałę. Pozdrawiam :) 1
Antoine W Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2021 @corival przyznam że na początku też myślałem o innej białej pani (tej na k) przyznasz, że obie dają i życie i śmierć... ładnie napisane. 1
corival Opublikowano 9 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2021 @Antoine W Tym razem to ja przyznam, że zaskoczyliście mnie tą kokainą :) Nawet przez myśl mi nie przeszło, że faktycznie tak również można zinterpretować tytuł wiersza. Cieszy mnie Antoine, że tekst Ci się spodobał. Pozdrawiam :)
Gość Radosław Opublikowano 12 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2021 Doceniam pomysł. Choć nie gustuję w takiej formie, To jest urocze i z przesłaniem. Pozdrawiam.
corival Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2021 @Radosław Cieszy mnie, że mimo to przebrnąłeś przez tekst i doceniłeś. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :)
Gość Radosław Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2021 @corivalBardzo mnie ujął. Pozdrawiam.
[email protected] Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2021 @corival A ja myślałem że cukier, co w żyłach mi płynie, udaje, że nie szkodzi, smakuje... jedynie! Pozdrawiam Cori, wieloznaczność - cecha dobrego wiersza. 1
Rekomendowane odpowiedzi