Ten utwór został doceniony przez użytkowników. huzarc Opublikowano 23 Maja 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 (edytowane) Po wielu latach pilnie spędzonych w bibliotekach wiem, że cierpliwy papier bardzo łatwo się pali, użyteczny, jak łzawa wilgoć na powiekach, spieka prawdę słowami, jak żar twardość stali. Tu klasycy, tam piewcy ponowoczesności, prawa logiki, prawa epistemologia... Lecz prawdę się najłatwiej ustala grą w kości, gdy ból rychło przemawia, jak tautologia, uderzeniami pałki z gumy w gołe pięty. Pyta się o nią i rzeźbi skórzanym pasem, pociągając po grzbiecie i język spuchnięty chwiejnymi zębami, szepcze szczerym grymasem. Prawdę też wypłukuje wlana w nozdrza woda, sączy się przez zaćmienie myśli i rozbrzmiewa krzykiem krwi szklącym ciszę, ona szybko poda sens znaczeń oddzielając ich ziarno od plewa. Edytowane 23 Maja 2021 przez huzarc (wyświetl historię edycji) 9
tetu Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 W pierwszym wersie pominęłabym słowo dawnych - zbędne. Czasownik spieka na początku myślałam zamienić na scala, ale nie łączyło by się to z późniejszym żarem, jednak pomyślałabym nad zamianą, bo nie brzmi to ciekawie i rymuje się z powiekami, co dość mocno wybrzmiewa. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W poniższym fragmencie raczej brakuje przecinka. W tym wersie zamieniłabym miejscem zaimek zwrotny. A tutaj raczej bez ogonka. I ostatni wers bez już. Poza tym ciekawy wiersz. Pozdrawiam.
huzarc Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 @tetu dziękuję za cenne wskazówki i sugestię. Przemyślałem to i owo, w w ogóle dużo zmieniłem swoją pierwotną myśl. No cóż, jestem znany głównie z niedoróbek:) pozdrawiam
Gość Radosław Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 @huzarc Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To mamy wspólny mianownik ;)
huzarc Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 @Radosław moim mianownikiem to najczęściej jest niedorzędnik:) Dziękuję i pozdrawiam:)
emwoo Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @tetu A co to klasówka żeby aż taką listę błędów sporządzać? Może jeszcze ocenę wystawisz? Edytowane 24 Maja 2021 przez emwoo (wyświetl historię edycji)
GrumpyElf Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @huzarc Lata spędzone w bibliotekach pomagają pisać wnikliwe i syntetyczne wiersze, w peela/Autora przypadku. Zgadzam się, że ból jest tautologiczny i generalnie fizyczność najskuteczniej ustala fakty. A cała reszta to nasze chęci, próby, prężenie mózgów.
corival Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @huzarc Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Od plew" powinno być... Chodzi o to, że przy młóceniu ziarno oddziela się od plew. Widzę, że peel wyznaje zasadę, że jest prawda i prawda ;) Najbardziej symptomatyczna w wierszu jest prawda wbijana do głowy, bądź też wybijana z głowy... Pozdrawiam :) 1
huzarc Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @Gosława tak było za stróża robiłem w tej bibliotece;) z z prawdą jest tak, że nigdy nie jest piękna, więc trudno do domu sprowadzić:) dziękuję i pozdrawiam@GrumpyElf dziękuję, no i cóż to co boli jest najprawdziwsze. @corival zaiste racja, z tymi plewami, ale do rymu by nie było, a to moje "idea fix" hehe. Pozdrawiam:) 1
corival Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @huzarc Aaaaa, no tak rymy. Ale w oko zakuło i tak. Nawet tych tam rymów jakoś nie zauważyłam ;) 1
Leszczym Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @huzarc bardzo interesujący tekst. Intryguje. Do tego świetny dobór słów. A prawda? Chodzi swoimi ścieżkami, których my możemy się tylko domyślać.
huzarc Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2021 @corival no i gra, bo rymy powinny być dyskretne:) @Leszczym I to prawda, jakby prawda nie była głęboko utajona, nie myliła tropów i kryła swoją obecność, to by nie była ciekawiła. Dziękuję za wizytę:)
Nata_Kruk Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. .... bardzo wymowny fragmencik i bardzo dobry, mocny w treści, wiersz. Jak to niedawno było i... nadal tak bywa. Podoba mi się także tytuł i chyba na tym poprzestanę. Pozdrawiam.
huzarc Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 @Nata_Kruk Dziękuję. Poszukiwanie prawdy boli i to na różne sposoby. Pozdrawiam serdecznie:) 1
[email protected] Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2021 @huzarc Chcesz dotrzeć do prawdy, to przez ból, sumienie coś podpowiada... obym mógł. Pozdrawiam Huzi, tym się różnimy od zwierząt, one z głodu, my dla przyjemności.
Rekomendowane odpowiedzi