Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Krzemowa Euterpe pod gitarą fendera

Rekomendowane odpowiedzi

@Tomasz Kucina to głupie, ale znów nie potrafię się nie uśmiechnąć. Też mam swoich muzycznych faworytów i również bardzo cenię Pezeta;)) Mam nadzieję, że z fluidami jest wszystko w porządku - nie umiem nie docenić Twoich wpisów;)) W zasadzie wypadałoby podziękować za ich wręcz niekiedy dydaktyczny wymiar. Słowem dziękuję;)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Śmiech to zdrowie 

, więc spox! Nie wiem, czy ty rap --> kojarzysz raczej tylko z polską kulturą muzyczną, i takie są głównie twoje preferencje, ... , ale jeżeli nie tylko --> to mogę dodać --> że w zasadzie od zawsze słuchalem:  eminema i jestem DRASTYCZNYM FANEM --> TWENTY ONE PILOTS! Zresztą puszczałem ich tutaj w kultowej wspólnej grierce: "moja ulubiona muza" - czy jakoś tak, nie pamiętam, bo kilka miesięcy nie uczestniczyłem w tej świetnej zabawie. Pozdrawiam.

Plastyka francuskiego języka we wszelkich odmianach muzyki relaksacyjnej jest niedościgniona.

Czego słucham? Zapodam ci Rebekę, grają elektro ale bardziej alternatywne, i takie metafizyczne. Ten utwór lubię, już kiedyś go wrzucałem, jest cała masa innych - świetnych. NAJLEPSZY EFEKT PRZEZ SŁUCHAWKI. WIĘC PROPONUJĘ -WŁAŚNIE TAK, JEŻELI WOLNO?

Promuj też Polską muzykę! 

via: #youtube - #Rebeka #fale - go youtube - #youtube

Edytowane przez Tomasz Kucina (wyświetl historię edycji)

Skoro fajnie, to thx!

Ten intelektualizm w języku precyzyjnym, ścisłym, matematycznym --> w tym ekstremum jest jednak trochę taką  funkcją okresową

, fluktuuje raczej od -"niej" do "niego", albo odwrotnie - choć w praktyce narracyjnej to "on" opowiada nam historie, nie "ona", czyli facet szkicuje ten model wrażenia, ale na szczęście jakby --> wdraża się też i w "jej" zmysły, dlatego opis wydaje się kompleksowy, ale trochę metafizyczny i rzeczywiście ma prawo bawić. Tutaj ten intelektualizm o którym piszesz - nie ma na pewno charakteru etycznego, ani nawet estetycznego - raczej fenomenologiczny czyli --> obrazowy, podglądowy, --> oczy widzą i opowiadają -> choć w opisie zmysłów już nie koniecznie --> tu czytelnik musi dopowiedzieć sobie sam co chce zobaczyć. Ale pewnie to zauważyłeś, skoro widzisz tę zaplanowaną parabole intelektualną. 

Dzięki, pozdrawiam 

A co to będzie? To którą gwiazdką do mnie zamrugasz. Znasz się na konstelacjach? Ja oglądam niebo czasami, i w aplikacji smartfonowej można pobawić się w jego obserwacje - w opisach konstelacji - jest czysta fenomenologia! ...  i w nocy to uwielbiam robić - obserwiować niebo i w telefonie ale w relacji do tego co widzę obok telefonu na żywo. . Nie chcę tu promować jakiejś konkretnej apki względem innych, ale można sobie sciągnąć ze sklepu i bawić się do białego rana. Jest tam kompas, ustawiasz zenity, nadiry itd,. Muza elektro-popowa, czy alternatywna bardzo tu pasuje, ODKRYJ ROLĘ GITARY W MUZYCE!

interesuję się niebem, dzisiaj są przeloty satelitów Muska. mam szansę drugi przelot obejrzeć, bo się przejaśnia, a później po pierwszej, także nie śpię do tej pory i czuwam :) dzisiaj jest ładny księżyc, fajnie tak za delikatnej chmury wyglądał. obejrzałam ten przelot w internecie. co miesiąc coś jest na niebie. u mnie dzisiaj fajerwerki puszczają i to takie spore :) ludzie jednak są szaleńcami, otworzyli ogródki, top wszystko im wolno. znam się na konstelacjach, jak widzę gwiazdy, na to wiem co to jest.

Wiem, wiem starlinki latają nad Polską, ciąg w linii, łatwo zobaczyć. Superanckie czasy. Czekam na Toma Cruisa w kosmosie i pierwszy film fabularny  z przestrzeni orbitalnej.

Tutaj i akurat w rym temacie, to musimy nie być zbyt wrażliwi, weekend jest, ludzie w pewnej izolacji żyją, we własnym gronie, czasem chcą się spotkać. Oby bez konsekwencji. 

Muzyka, wiersze, gwiazdy, mamy pewne wspólne zainteresowania, to miłe.

Hello :) Poleciałeś z tym punkiem w szerokie otchłanie cyber świata, co za podróż - zdecydowanie do ponownego przeczytania, jak również komentarzy, które widzę mają dużo muzycznych odniesień, a te uwielbiam, więc wrócę na pewno gdy moja percepcja będzie nieco bardziej pojemna niż w tej chwili, po poranku pełnym przeżyć. Jest Fender, jest moc. 

@Tomasz Kucina Przeczytalam raz, drugi i trzeci... i komentarze... i dziwię się, jakie Wy tu tatuaże widzicie ;) Do rzeczy jednak...

Biedna Euterpe, oczywiście ta klasyczna :) Kiedy podczas czytania w mojej wyobraźni zabrzmiał dźwięk, bardzo charakterystyczny, ostry, gitary elektrycznej w solowym popisie, aż mi podskoczyły z bólu cebulki włosów. 

Wibrujące dźwięki rzeczywiście działają pobudzająco na nerwy, co wzmacniają jeszcze efekty świetlne zalewajace estradę. 

To tylko wyobraźnia, a jedynie potwierdza, że taka muzyka nie jest dla mnie. Country, szanty, poezja śpiewana, blous, reggae, folk itp., owszem, ale te bolesne doznania :) Oczywiście niczego nikomu nie zakazuję. Jak to starożytni mawiali: o gustach się nie dyskutuje :) Pozdrawiam :)

Siem. Zapraszam Skarbie w dowolnym dogodnym czasie do mnie, zawsze mile widziana

Tak, trochę wymieniliśmy preferencje muzyczne. Raperzy i punk-rockowcy i inni - jednak się dogadują, i na poziomie!  

Ten tekst szczególnie może dookreślać różne wrażliwości, dlatego metodycznie nie próbuję nawet narzucać interpretacji. Tam trochę wyżej w dyskusji  z  @valeria,  proponuję pewną interpretację - i raczej nieoczywistą. Jednak czytelnik ma prawo do własnej analizy. Każdy w poezji używa subiektywnej "echosondy". 

Fenderek ok! Do punka też!

Pytanie w charakterze otwartym. Jednak... może jako autor... spróbuję odpowiedzieć. 

Otóż wyobraź sobie, że tu w wierszu --> to nie jest obraz żadnej konkretnej sceny muzycznej. Ale opis fenomenologiczny - czyli --> wzrokowy - najprościej tłumacząc. W zupełnie innej perpektywie. Odrębnej niż - opis rzeczowy. 

Dlatego: Punk-rocker to nie gość z gitarą naparzający punk,  ale tatuator, tatuażysta w swojej pracowni.

Euterpe to nie muza od miłości i poezji --> ale pankówa z krwi i kości.

Przyszła do studia tatuażu by wydziarać sobie idola na ramieniu albo na plecach - może w okolicy "cycka"?

Tam w tekście są wyrażne odwołania do "żeliwnych wrót łopatek", "zaćwiekowanej piersi" itd.,

ten obrazek więc staje się już nie taki oczywisty?

Euterpe jest podpięta do portu jonowego pogo - jest krzemowa, czyli może do jakiegoś elektrycznego rysika w studiu tatuażu?, w tle może "leci" jej ulubiona muzyczka, pod nastrój klientki -->  (to metafory).

...a tatuażysta jest stymulowany kreatywnie - bo spełnia jakąś konkretną zachciankę klientki - dokładniej jej projekt tatuażu.

"Kable światłowodów" są technicznym wyposażeniem pracowni a nie elementem sceny muzycznej. 

"Ploter laserowy" jest np. formą wydruku projektu, który zostanie zaaplikowany na skórze naszej pani punk.

"Fotoaktywny plektron" nie jest kostką do gry na gitarze, ale --> rodzajem podświetlonego pióra do "dziar.".

Cała zabawa odbywa się w świadomości zmysłów, emocji, bólu, i innych wrażeń podświadomych, jest tam mowa o dźwiękach, trzaskach, blaskach - to wrażenia akustyczne i wizualne tego studia.

Najważniejszy jest aspekt tej zmysłowości.

A dalej każda metafora, porównanie czy epitet może kreować już subiektywne wyobrażenia czytelnika.

Dlatego tu zakończę analizę, i pozostawię do twojej dyspozycji. 

Nie wiem czy ona (Euterpe) jest biedna czy raczej naturalna a wręcz  biologiczna?, to zależy już od twojej percepcji i wyobraźni.

Muzyka sama w sobie jest kwestią subiektywnych preferencji. Więc nie wejdę tu w polemikę, z przyczyn oczywistych, bo każdy lubi to co lubi.

Wspanale

To mega ważna i mądra konstatacja. Podpisuję się obiema rękami. 

W zasadzie to wszystko.

Chciałem pokazać ci tę perspektywę tych ewentualnych "tatuaży" których - nie widzisz.

Nie widzisz ich --> bo tu w wierszu celowo zostały zakamuflowane, a raczej podmienione na atrybuty muzyczne, albo po prostu ukryte.

A w celu dania odbiorcy - dowolnego pola do interpretacji. Bardzo SZEROKIEGO. 

Wiersz celowo został tak zorganizowany. 

Pozdrawiam serdecznie Folk, reagge, szanty --> jak najbardziej. 

Doorsi kult! Alternatywa. Sex pistols tu bym dokoptował. Ja to polski stary punk raczej. Włochaty, Brygada Kryzys, Sedes, Defekt M, Proletariat --> "Pokój nam panowie"! Ach! ,  ale... NAJBARDZIEJ: ARMIA! - z rysem prokatolickim. Pixies słuchałem - to prekursorzy Nirvany trochę. Kurt na nich się wzorował. A wiesz że grunge to mi w serduchu - nawala! Wszystko ze Seattle, i Pearl Jam, i Alice in ch., Stany mają klimaty muzyczne niepodważalne! Las Pogoń winko? Szczecinianka? Uuuu!

Zgadza się lubię Stany, ale kto ich nie lubi, no sorry, może rzeczywiście są tacy ludzie.

Wolny demokratyczny kraj przyjazny nam Polakom. Rynek muzyczny - to największa fabryka produkcyjna. Lubię muzykę grunge i amerykańskie zespoły rockowe. Ot, tyle.

Twoją Irlandie też lubię. Pamiętasz jak "Kobranocka" śpiewała :"Kochać cię jak Irlandię", Polacy maja wielki szacunek do Irlandczyków, mam od kilku lat sąsiadkę w Irlandii i jej córki. Więc my Polacy jesteśmy otwarci, kochamy inne kultury, choć sami jesteśmy, bywamy często tradycjonalistami 

Mnie się nie płosz, nie ma powodu 

Nie wchodzę tylko w dyskusje w których istnieje jakaś podświadomość poróżnień rasowych, czy narodowych, czy etnicznych,  tam tak z tego twojego komentarza takie wnioski wyciągnąłem, może nie potrzebnie. WSZYSTKO OK. Jest poziom i klasa z Twojej strony. Mea culpa.

Swojego pochodzenia nie musisz się wstydzić. ODRADZAM DOBRODUSZNIE.

Bycie druhną ma sens - zwłaszcza dla dzieci. Nie, nie  jesteś nikim innym --> No widzisz sama wydzielasz wobec samej siebie jakieś podzbiory, niepotrzebnie.

A dlatego, że często tak się wydarza we współczesnym wszechświecie, że ludzie pragną wytyczać wobec siebie antagonizmy, zaś osoby wyznaczające wolę globalnego porozumienia są postrzegani jako - nienaturalni, --> dlatego właśnie, człowiek musi być aż tak bardzo czujny i wrażliwy --> na te tematy wyznaczające niepotrzebne niezrozumiałe dążenia do tychże poróżnień,

i może ja też tak zareagowałem, po dyskusji pod twoim wierszem - pewnie niepotrzebnie. Jest ok. Jestem wrażliwy w tematach kontrowersyjnych.

"Nevermind" --> ulubiony album Nirvany! ;)

Słuchaj @Dag, żeby już domknąć, tę nić drobnej kontrowersji, która wynikła pod twoim ostatnim wierszem... podsumuję przyjaźnie, co byśmy nie mieli Broń Boże do siebie jakichś niepotrzebnych ans... (bo Ciebie bardzo lubię)..., piszesz mądre wiersze i jesteś mega empatyczną osobą na portalu - WAŻNĄ!

Tak bardzo szanuję Amerykanów i Irlandczyków i  inne demokratyczne narody świata... ale... pisałaś u siebie w komentarzu o jakimś złocie, Amerykanach, a dalej i zaraz następczo --> o miedzianych prętach w więzieniach, o Wysokim Sądzie, i pokojach generałów, --> no nie dziw się mnie, że zareagowałem?

, to było aż za bardzo niejasne nawet jak dla mnie,  liryka-wierszoklety o dość pojemnej intuicji futurystycznej 

Weź to proszę pod uwagę. Uwielbiam ciebie jako autorkę tekstów - i wrażliwego człowieka. To są podstawy bardzo pozytywne i przyjazne.

Dobra. Dag. Nie będę przecież w nieskończoność przepraszał ciebie za to, że użyłaś no napiszmy wprost dość niefortunnych metafor w KOMENTARZU. Co innego utwór wiersz,... ale my komentowaliśmy.

Gdybyś napisała mi że np.: jestem pajac, bufon, idiota, heretyk - obojętnie co - uśmiechnąłbym się i zamienił to w żart - wiesz jak komentuję i że można ze mną o wszystkim, nigdy z takich błahych powodów nie robię cyrku. Zresztą wyraźnie --> tak tam próbowałem poprowadzić dyskusję - w porównananiu charakterologicznym do Frankensteina żartowałem, że ewoluowaałem w czasie i nie jestem taki brzydki jak on. I BYŁO FAJNIE-ŚMIESZNIE

... ale, co innego jak zaczęłaś pisać o Amerykanach (szanuję ten Naród) w dziwnych niejednoznacznych kontekstach - teraz już wiemy, iż miałaś dobre zamiary i kontekst był życzliwy,

... ale jak budujesz w wypowiedziach niejasne zestawienia - np. piszesz w kontekście Ameryki o więzieniach, o Wysokim Sądzie - dalej przepraszasz ten Sąd - nie wiem za co i w czyim imieniu?, i w tym wszystkim jestem ja,... i konkludujesz w finale --> że mam tu na portalu POKÓJ GENERAŁA? No w takim trybie dyskusji zacząłem ewidentnie gubić wątki i czuć dyskomfort? 

To ja poczułem się dziwnie, a teraz ty próbujesz jakby zrzucić winę na mnie?

No przecież to nie ja wykreowałem tę niefortunną sytuacje? 

Otóż, to ja powinnem być zniesmaczony? Nie mylimy tu zasady: przyczyna-skutek? 

Chodzi tylko o to: jestem Polakiem, obywatelem, człowiekiem otwartym na świat, żyję w poczuciu szacunku i tolerancji wobec wszystkich innych nacji i narodów przyjaznych mojej Ojczyznie i nie mogę sobie pozwolić na to, żeby budować absurdalne skojarzenia do takich niejasnych zestawień, o charakterze specyficznie ksenofobicznym. Ot i cały MÓJ (a przecież nie twój) problem.

Żartować można ZE MNIE, ale są pewne momenty w dyskusjach, kiedy muszę reagować! - bo konkretne konteksty wymykają się spod racjonalnej perspektywy znaczeń w wymianie zdań w interakcjach. 

Proszę Ciebie zrozum mnie. 

Piszesz teraz, że poczułaś się jak ścięte drzewo, SPOKOJNIE, ODROŚNIESZ, ZAPUŚCISZ ŚWIEŻE KORZONKI I WYKIEŁKUJESZ - i mam nadzieję - że w komentarzach również ze mną,

liczę na to! , wiem, ufam, że jakieś jedno czy dwa zdania nie popsują naszych fajnych reacji 

Rozumiem naszą zbiorową (tutaj na portalu) artystyczną wrażliwość a nawet chimeryczność (nie wyłączając siebie spod oceny) - jednak - istnieją pewne "ramy realistyczne", których osobiście nie przekraczam i pomimo tych wszystkich wrażliwości o których wyżej mowa.

Proszę: ODROŚNIJ LISTKIEM NA WIOSNĘ. Niech nie czuję w sobie wyrzutów sumienia, że wyrządziłem Ci przykrość. Tu nie było takiego niecnego zamiaru z mojej strony. 

Już bardziej łopatologicznie nie potrafię się obronić.

Niech będzie, że za wszystko co złe i wynikło w tej dyskusji - JA ODPOWIADAM i piszę tu szczerze, bez grama sarkazmu.  

Pozdrawiam Dag