corival Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 (edytowane) Ze szczególną dedykacją dla GrumpyElf ;) Nazwy potraw i dodatków dziwne drogi przemierzają. Dziś nie zgadniesz co pierwotnie znaczyć mogły w tamtym kraju. Słony sos sojowo-rybny z Indonezji znany kiedyś, kecap ikan imię nosił. Co z nim później? Trzeba śledzić... Dalsza w Anglii perypetia, sos z sardeli mianowano. Tak przyprawą pełną soli, smaki potraw poprawiano. Później inne też robiono unurzane skrzętnie w soli: z grzybów, różnych rarytasów do wyboru do koloru. Cała gama pysznych sosów, w anglosaskich ziemiach znana, i w koloniach i we włościach, szeroko propagowana. W Ameryce zaszła zmiana. Nowych doznań znów szukają, Tak powstało coś, co znamy, związek ma z pomidorami. Równie słony jak przodkowie i solidnie przyprawiony, konsystencji dość mięsistej ketchupem został nazwany. Myślę, że dla informacji warto dodać jedno. Pierwszy wydany drukiem przepis na ketchup pomidorowy, ukazał się w 1812 roku. Autorem był wybitny lekarz i ogrodnik z Filadelfii, James Mease. Edytowane 14 Maja 2021 przez corival (wyświetl historię edycji) 5
Gość Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 @corival Jak mi ktoś kiedyś powie, że istnieje coś takiego jak ograniczenia tematyczne w poezji, pokażę mu Twój wiersz o ketchupie ;D
corival Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 @error_erros Proszę bardzo. Spuść mu ten wiersz na głowę. Niech go nie ograniczają okowy i konwenanse ;) Dziękuję za czytanie :)
Jo Shakti Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 Nawet o ketchupie.... potrafisz pisać poezje. Doskonały wiersz. Pozdrawiam ;)
Koziorowska Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 Chciałabym umieć tak ciekawie pisać o jedzeniu. :) Pozdrawiam! 2
corival Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 @Koziorowska Czytałam już parę Twoich wierszy i myślę, że podołałabyś. Wtedy mogłabym Ci tylko zazdrościć specyficznego stylu i użytych metafor :)
Leszczym Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 @corival Twoje wiersze uczą w fajny, poetyczny sposób;)) Z innego forum znam pewnego poetę, który ma podobny styl;) Zawsze ciekawe ;)
corival Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 @Leszczym Dziękuję. Cieszy mnie, że znajdujesz w tych wierszach coś interesującego dla siebie :) Pozdrawiam :) 1
8fun Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ano ano — Częstochowa (gramatyczne). Dalsza w Anglii perypetia, sos z sardeli mianowano. *Tak przyprawą pełną soli, smaki potraw poprawiano. *rytm *Do wyboru do koloru Rym przygodny, nieregularny — dlaczego? Później inne też robiono unurzane skrzętnie w soli: z grzybów, różnych rarytasów od wyboru głowa boli albo, zachowując rym przygodny, nieregularny: Później inne też robiono unurzane skrzętnie w soli: z grzybów, różnych rarytasów Do wyboru do koloru "szukają" — "pomagają" Częstochowa — bardzo słabe. Tak powstało coś, co znamy, "pomidory pomagają" — ? językowo niezrozumiała całość. Częstochowa, plus intuicja niech podpowie: ? ale po co jak poniżej stoi jak wół: "ketchupem jest nazywany." które poza tym, że jest bez sensu, to załamuje rytm. Mam nadzieję, że przemyślisz to i nie obrazisz się na mnie. Pozdrawiam :) 1
GrumpyElf Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @corival Nie wyobrażasz sobie mojej miny jak zobaczyłam, że napisałaś wiersz o keczupie i zadedykowałaś go mnie. Twój wiersz spadł mi z nieba :) I znowu dużo się dowiedziałam. Dzięki za tę miłą niespodziankę, Cori! :) 1
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @8fun Nigdy się nie obrażam, jeśli ktoś podsuwa mi konstruktywne komentarze. Przemyślę, wprowadzę poprawki :) Wierszydło powstało na gorąco ;) Mimo wszystko padła pochwała, co mnie cieszy. Pozdrawiam :) @GrumpyElf Jak mogłabym zignorować Twoją wypowiedź pod pomidorowym tekstem. Aż mnie kusiło. I nie wytrzymałam :) Nie wiem dlaczego wierszydło spadło Ci z nieba, ale miło mi, że sprawiłam radość. Pozdrawiam :) 1
GrumpyElf Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @corival Spadło z nieba, bo nie dalej jak wczoraj w rozmowie z kolegą napomniałam, że fajnie jakby ktoś mi wiersz dedykował :D Serio!
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @GrumpyElf Teraz, to moje oczy "urosły" ze zdumienia. Faktycznie z nieba i na zamówienie :) Wbiłam się w termin ;) @Sennek Bardzo ładne i dosłowne spostrzeżenie. Dziękuję i pozdrawiam :)
GrumpyElf Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @corival Haha, no nie dziwię się, że oczy urosły. Aż ściągnę tu ponownie @error_erros , może nie doczytał dedykacji! :) Zawsze mi mówiono, że niezła ze mnie wiedźma :P 1
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @GrumpyElf Cóż, podobno ze mnie też ;) To musiało być właśnie to :)
GrumpyElf Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @corival To mamy coś wspólnego. A ten pewien sos lubisz?
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @GrumpyElf Lubię, używam często. 1
Gość Opublikowano 14 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, skręca mnie z zazdrości, że dedykowane są Ci wiersze o ketchupie, a mnie nie. To chciałaś usłyszeć? :P
corival Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2021 @error_erros Error, nie zazdrość :)
Rekomendowane odpowiedzi