Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 (edytowane) Umiłowana Erato - czułość recytujesz, podajesz dźwięki kitarą, spowita czekaniem. Ból Apollina w rozterce - on jej serce daje, przewodnik może opiekun buduje fabułę... ... twórczą. Jakże radosna Euterpe, fletem opętana, mityczne powiela modły, ku chwale Parnasu. Bo liryce bezgranicznej co pragniesz rozkazuj, byś poetom olimpijskim, aulosem grać chciała... ... nutą. Polihymnio w zamyśleniu ciągle zadumana, swymi chórami zawodzisz, darujesz wytchnienie. Czas smucisz, powściągasz myśli, nigdy się nie śmiejesz, jesteś dumna i wyniosła, nawet w niebie Gaja... ... śpiewa. Och... pięknolica Kalliope - zobaczę i zmilknę, wyznaczyłaś bose ślady, niejako baśniowo. Najważniejsza pośród równych, epiki królowo, zawsze mile wielkoduszna z tabliczką i rylcem... ... płochym. Śpiewająca Melpomene - tragedia przy końcu, czyż miłe złego początki... rodzicielko syren? Zdrady, mordy czy dramaty - nie powiem, pasyjne, w masce z wieńcem winorośli, jak pragniesz rozplątuj... ... słowem. Kwitnąca, rozkoszna Talia, dotykiem ją muśniesz, pasterzy uwodzisz pieśnią z bluszczykiem na głowie. Komediowo z wiechciem zielska - ha! ha! ha! - nie powiem, płakać nikt tu nie chce - po co? Bo rubaszny uśmiech... ... leczy. "Lepiej być muzą grafomana - niż żadną." - Jerzy Pilch. Edytowane 27 Kwietnia 2021 przez [email protected] (wyświetl historię edycji) 13
M.A.R.G.O.T Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 @[email protected] cudowny wiersz. Zaskoczyłeś mnie :) hm... Ty to masz talent :) Pozdrawiam 1
Marek.zak1 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Pięknie Ci to wyszło. Jakoś ponadczasowo, uniwersalnie. Pozdrawiam 1
[email protected] Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 @M.A.R.G.O.T Dziękuje za miłe słowa Margot, sprawiły mi nieopisaną radość, umieściłem tylko te muzy które są niejako spokrewnione z piórem, może kiedyś napiszę o innych. Pozdrawiam i dziękuje że znalazłaś czas. @Marek.zak1 Marku miałem dylemat, czy oceniać je z punktu widzenia współczesności, czy ugrzęznąć w starożytnej Grecji, mówisz że znalazłem złoty środek? Miłego wieczoru. 1
Marek.zak1 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 @[email protected] Tak, ten złoty środek plus piękny język, który jest ponadczasowy. Pozdrawiam 1
[email protected] Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @Lily Hamon Lily w wierszu ukryta jest sentencja, jak ktoś ją znajdzie - daję serce, ba - nawet dwa. Pozdrawiam z samego rana... muza, co respekt wzbudza.
corival Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @[email protected] "Twórczą nutą śpiewa, płochym słowem leczy" - bardzo, ale to bardzo ponadczasowa puenta. Wiersz jak wiadomo w moich klimatach, więc pożarłam ze smakiem. Ja tam jeszcze do tej miary nie dorastam jak sądzę :) Fantastycznie ubrałeś w słowa nadobne muzy. Pozdrawiam :) 1
[email protected] Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @corival Brawo Cori, ale pamiętaj że wiersz ma sylabotonikę 14 - 8//6 a więc sentencja musi iść w ten sam sposób, natomiast u Ciebie jest 12 - 6//6 - blisko, blisko jesteś. 1
corival Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @[email protected] Litości, nie znam się na tym, niemniej... wymyśliłam, że tak byłoby lepiej: "Muza twórczą nutą śpiewa, płochym słowem leczy". Pozdrawiam :) 1
[email protected] Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @corival Brawo Cori masz serce, właśnie to jest ta sentencja, teraz wybieraj gdzie Ci je dać?
corival Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @[email protected] Dziękuję za wspaniałą zabawę :) Zacna, doprawdy :) Daj, gdzie uważasz, nie będę wybrzydzała ;)
Somalija Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @[email protected] słowa leczą, mam w mojej apteczce kilka takich leków. A na serio. Dawno temu byłam przeziębiona i tak zdołowana, że energia ciała wynosiła zero. Wzięłam aspisynę i leżąc myślałam, że może łatwiej było by umrzeć niż to wszystko ciągnąć. Moje oczy wtedy skierowały się na książkę, podniosłam się i zaczęłam czytać. Aspiryna mnie rozgrzała i tekst zaczął wchodzić w mózg, wyobraźnia zaczęła pracować i jakoś, tak ogólnie dobrze się poczułam. Wstałam po godzinie, jako inna osoba. Piękny wiersz, z tych co ciągną w górę. Pozdrawiamy Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . 1
[email protected] Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @Dag "Nie wiem co jest kluczem do sukcesu, ale kluczem do klęski jest chcieć zadowolić wszystkich." - Bill Cosby. Miłego wieczoru Dag, stary komik chyba ma rację. @Somalija Ten wiersz też wyniknął z książki, pisałem o niej już wyżej, a może coś napisać o mitologii? Naszej nie ma jak pisze Witold Jabłoński, więc jeszcze raz przystawiłem się do greckiej. Marzę aby napisać o słowiańskiej, ale trzeba pokopać w annałach, aby cokolwiek znaleźć, a ponadto jest niespójne. Ago siła książki, siła słowa jest ponadczasowa, tego się nie da zdefiniować, każdy to inaczej odbiera. Miłego wieczoru.
Somalija Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) @[email protected] Grzesiu wiesz na co trafiłam ? Na książkę, w której autor wyszukuje genezę chrześcijaństwa w mitologiach egipskiej, greckiej, indyjskiej i innych. Przejrzałam ja ogólnie i mną wstrząsnęło, więc zamknęłam, bo jestem wrażliwa i było to po świętach wielkanocnych, kiedy mocno się modliłam. Jutro Ci na priv prześlę tytuł i autora, to Cię może zaciekawić. A o naszej mitologi to czytam sobie w książce Gieysztora ,,Mitologia Słowian". Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 1
Nata_Kruk Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zerknęłam na komentarze i co tu dodać.. jestem pod wrażeniem rozmachu tej pozycji. Pozdrawiam. 1
[email protected] Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2021 @Somalija Muszę poszperać w mojej bibliotece gminnej, na pewno coś znajdę, ale żeby napisać cokolwiek sensownego trzeba rozeznać temat, który dodatkowo jest skromny i niespójny. Kłaniam się Ago.
[email protected] Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2021 @Kokos-owa Siedzibą muz był Parnas, siedzibą Zeusa był Olimp, oj wiem że wysoko mierzysz chciałabyś od razu najważniejszego. To nie takie proste, miał wyrobiony gust jeśli chodzi o kobiety. Miłego dnia.
corival Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2021 (edytowane) @Kokos-owa Ja nie chcę :) Kaprysy, wojenki i romanse tych tam wszystkich, mieszkańców znaczy, chyba by mnie wykończyły ;) O, właśnie... wypadło mi z głowy... Parnasu. Dziękuję Grzegorzu, zupełnie niespodzianie podpowiedziałeś :) Edytowane 29 Kwietnia 2021 przez corival (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2021 @corival Mnie co dopiero muzy wykończyły, nawet nie zajechałem na Olimp i chyba nie zajadę, mam swoich Swarożyców, Welesów, Jarowitów - czekają na pióro i utrwalenie. Miłego dnia Cori.
[email protected] Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2021 @Kokos-owa Nie zapominaj że Zeus miał 71 dzieci, a więc był nad wyraz wydajny, poza tym był nieśmiertelny, a więc na majątek nie ma co liczyć. Lepiej spocząć gdzieś pod Tatrami i czekać!? Miłego wieczoru, ja na Herę bym się nie pisał.
Rekomendowane odpowiedzi