Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) przesmutny to wątek człowieczy wkochana w kochanka kobieta nikt nie ma dla niej litości nikt na nią w domu nie czeka żywi się chwil odpadami wżebrana w ostatnie ciuchy myśląc że spija ambrozję łez kaptur nosi ze skruchy pragnienia ma całkiem przeciętne jak dom którego nie będzie interes życia zrobiła dotyki kradzione w pędzie złodziejka przegłupia dziwka chętnie się z każdym zamieni by nie czuć tej bezradności co trwale pikuje do ziemi bez marzeń bo nierealne bez planów bo niegodziwe wkochana kobieta ma burkę i pętlą okutą szyję mówią że miłość wzbogaca a ona kochanie przeklina bo wpadła w głęboką studnię i nie wie jaka przyczyna hamulec nie działa w praktyce zmarnuje życie wczepiona chce odejść ale nie może na drugie ma NIESPEŁNIONA Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 22
Marek.zak1 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Smutne to. Napisałem kiedyś "Łzy kochanki" w podobnym klimacie. Tytuł to dla mnie mistrzostwo świata:). Na marginesie, zawsze przestrzegałem zasady: nigdy z babką w związku / mężatką. Pozdrawiam międzylesiankę:). M
GrumpyElf Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Tak sobie właśnie wyobrażam los kochanki. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ta strofa powala siłą przekazu. Chcę wierzyć, że można się wyrwać z tej równi pochyłej. Ale mi klimat zaserwowałaś :O Jest dużo filmów podejmujących wątek osamotnionej kochanki, nie kończą się dobrze.
beta_b Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @dot. Poprawione, dzięki. @Marek.zak1 Podaj pliss linka. Są przehu.e i tu ocena wprost podana ale przedziwka ma coś przedziwnego. Dzięki za obecność, bb
beta_b Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) @GrumpyElf straaaszne są te filmy, tępe do bólu, jak i kochanki, w tym uczuciu otępiałe. Psychologicznie tu nie ma dobrych rozwiązań, zwrotów akcji czy choćby nadziei. A są samotne kochanki, pływające w zawiesinie. Naprawdę mi ich szkoda. bb Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez beta_b (wyświetl historię edycji)
beta_b Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @dot. Przedziwka nibilituje? Nie wiem. To tekst trochę tragiczny. Taki był plan. @Gosława A jeśli nieświadomie wchodzi? I nikt nie manewruje?
Marek.zak1 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @dot. Wstawię:). To smutny tekst, a z takimi trochę się waham. Powstało po lekturze forum: "Kochanki". M.
8fun Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 A mnie zagrało w głowie... Odloty nagłe i wstydliwe, niezabawneNic nie wiedzący, a zdradzony pies czy miśŻałośnie chuda kwiatów kiśćI nowa złuda, nowa nićTo wciąż za mało... Pozdrawiam :)
beta_b Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @Gosława a jeśli jest ta wiedza a uczucie nie mija? @8fun Jan Serce (a może Osiecka) się kłania. Strasznie nie lubiłam tego filmu. Galeria porażek
8fun Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kochała i porzucała, choć często i ją porzucano. Pełna nieodwzajemnionej miłości rozdawała czułość w zwrotkach i refrenach. :) *Ula Ryciak O Agnieszce Osieckiej
Stracony Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Temat losu kochanki/a ( bo chyba są i tacy?) jest dla mnie podobna do samotności w związku. Nie wiem co lepsze. Co do wiersza,to jest p r z e j m u j ą c y i bardzo romantyczny. Trochę mnie zbija z tropu "burka i pętlą okuta szyja". Nie rozumiem też : "natychmiast się z każdym zamieni..." Czyżby? Utwór bardzo sugestywny. Czytając poczułem się na chwilę kochanką. Hmm ...można zadać sobie pytanie : czy warto? Dla niego skok w bok, dla niej kochanie. To najgorszy wariant, śmiertelny.
beta_b Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. burka tu symbolicznie oznacza formę przynależności, skojarzenie które wpadło pod rym i rytm, podobnie ukuta szyja. może ma siłę. Nie umiem się odnieść. Kochanka to postać tragiczna, wie przecież że traci. Może to one jak zjawy straszą potem po zamkach?
beta_b Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 @Dag Ciekawy komentarz, w zasadzie się z nim zgadzam. Trzeci element. Narusza równowagę społeczną. Rosnąca ilość rozwodów wskazuje, że jeden partner na życie to niewystarczające rozwiązanie. Ściskam, kochana. bb
Wiechu J. K. Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @beta_bWitam! O miłości napisano już bardzo dużo i tak naprawdę jest to temat niewyczerpany. Są różne rodzaje miłości, ale wydaje mi się, że zacząć należy od samego siebie, ponieważ nie kochając siebie - nie narcyzowo, akceptacja - nigdy nie będziemy w stanie pokochać kogoś innego, nie mylić z zakochaniem się. Jak wiemy, rzadko się zdarza na tym świecie taka "prawdziwa" , bezwarunkowa miłość, np: miłość rodzica do dziecka. Dobrze wiemy, że w obecnym świecie coraz modniejsze są tak zwane otwarte małżeństwa. Nie mi chwalić, czy potępiać takowe związki. Powiem krótko, wszystko co ludzkie może się zdarzyć. Pozdrawiam! Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez Wieslaw_J._Korzeniowski (wyświetl historię edycji) 2
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 @beta_b Trafiam tu bezpośrednio po przeczytaniu wiersza Marka i po Waszych utworach pozostaję w dziwnym stanie. Zwykle postać kochanki zbywa się samymi nie koniecznie pozytywnymi epitetami, a rzadko myśli się o tym, jak tragiczna bywa to rola. Żal takiej kochanki. Autentycznie żal.
tetu Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2021 Bardzo przejmujący wiersz Beatko. Uwikłać się w taki związek można bardzo szybko, gorzej z tego wyjść, bo kiedy górę naprawdę biorą uczucia jak w Twoim wierszu wtedy, chciałoby się czegoś więcej: stabilności, poczucia bezpieczeństwa, czułości, odczuwamy większą potrzebę bliskości, akceptacji, miłości, a dostajemy niestety coraz mniej, odczuwamy pustkę. Najgorsza jest świadomość, że pomimo wszystko, tak naprawdę, nadal jest się samotnym. Jedno jest pewne nie warto budować szczęścia na czyimś nieszczęściu, to się nigdy nie uda. Wzruszyła mnie całość, ale druga i trzecia najbardziej. Pozdrawiam.
Nata_Kruk Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... pasują mi słowa, Wiesława... poruszyłaś Beto ważki temat, ludziki sporo napisały, nie chcę powielać słów, ale przedstawienie zawiłości tematu w formie wiersza, pasuje do obecnych czasów, w zasadzie.. może nie tylko obecnych. Pozdrawiam. 1
[email protected] Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2021 @beta_b Betko treściowo piękny ale sylabicznie i rytmicznie wadzi. "Wkochana dwa razy to raczej błąd z mojej pozycji, taki mam warsztat. "Wkochana w kochanka" - masło maślane - nie uważasz? Wkochana faluje - ale nie wiem dlaczego? Miłej soboty.
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Nata_KrukDziękuję Nato, że wspomniałaś mnie w swoim komentarzu. Lubię wiersze Bety i uważam, że jest ona jedną z lepszych poetek na tym portalu. 1
beta_b Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 @Wieslaw_J._Korzeniowski Dziękuję za obecność, lekturę i pochwałę. Nie umiem ocenić siebie, bo pisanie nie sprawia mi wysiłku, a zawsze myślałam, że wszystko co dobre jest nim okupione. Ale wysiłek sprawia mi życie i tu upatruję jakości i wszelkiej inspiracji. @error_erros w zasadzie to najlepsze co się mogło zdarzyć. @tetu Tetu, strasznie to wszystko skomplikowane, gdzie odciąć uczucia a gdzie je dopuścić, gdzie ważne dobro społeczne a gdzie dobro jednostki. Czym jest zdrowa asertywność/rozsądek, na kolizyjnej z normą, porządkiem społecznym. Nadmierna empatia i jej brak. Szczęście jednostki a szczęście ogółu. Starczy. Pozdrawiam. @Nata_Kruk skasował mo sie z komórki kolejny raz komentarz, napiszę więc w skrócie: wolałabym opisywać piękno świata, a nie jego brzydotę. Ale nie umiem. @[email protected] Wkochana jest jak wczepiona. "W" ma charakter słowotwórczy i nadaje słowu dodatkowe znaczenie. Z kochankiem można dzielić seks a nie kochanie, dlatego nie zgadzam się z opinią "masła maślanego". Co do zastrzeżeń, że sylabicznie i rytmicznie wadzi, to może tak być, nie prasowałam go. Skróciłabym o zwrotkę lub przerobiłabym dwie przedostatnie, ale myśli już poszły w innym kierunku. Pozdrawiam wszystkich ciepło, bb
Rekomendowane odpowiedzi