corival Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Rzecz dotyczy licznych, znajdowanych przez archeologów na terenach bagiennych i torfowiskowych, darów wotywnych. Pamięć o takich rejonach tkwiła w ludziach przez setki, a nawet tysiące lat. Cisza... szumią liście, śpiew ptaków rozbrzmiewa, tu bzyknie komar, tam coś zaszeleści. Czas zatrzymany, mgły płyną o poranku, tajemniczość wraz z nimi między kępami. Wypływa z czarnej, bezdennej głębiny podsycanej wodą. Gąbczaste podłoże. Zdradliwy rejon strach rodzi w sercach, niepewność ludzi pełznie wśród oparów. Lepiej cześć oddać niebezpiecznym siłom, bóstwom miejscowym. Dary niesiemy przez tysiąclecia. 2
corival Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Cieszy mnie, że wiersz zainspirował Cię do poszukiwań w tym temacie. Dziękuję za czytanie. Pozdrawiam :)
Stracony Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Nie wiedziałem,że poezja tak pięknie może uzupełniać archeologię. Tworzyć klimat tamtych czasów, oddawać ducha tamtych ludzi. Dobrze,że umieściłaś wprowadzenie w temat. Pewnie pomna porażki co niektórych z bursztynem :) 1
corival Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 @Stracony Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyznam, że właśnie to miałam na myśli :) Dziękuję za czytanie i pozytywny odbiór wiersza. Pozdrawiam :)
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Witam - jestem na tak - zacny mądry wiersz - trafia - Pozdr. nie mrocznie. 1
corival Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 @Waldemar_Talar_Talar Mrocznych pozdrowień bym się przeraziła, dziękuję i pozdrawiam wzajemnie :)
Stracony Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie lubię obcojęzycznych zwrotów ,ale tutaj tylko jeden pasuje. Hasta la vista, baby :) 1
corival Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 @Stracony Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zapraszam :) Pozdrawiam :)
zyzy52 Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 @corival Urocze uroczysko. Pozdrówki :)
Lahaj Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 @corival utopce, topielce, wodniki muszą coś zjeść od czasu do czasu.
corival Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2021 @zyzy52 Miło, że tak oceniłaś/łeś. Pozdrawiam :) @Lahaj Ci też, ale oni to już słowiańskie czasy. Jak nazywano bóstwa "moczarowe" wcześniej, nie wiemy i z braku źródeł pisanych się nie dowiemy. A one też spragnione darów najwyraźniej :) Pozdrawiam :) @wojciech Jak to na bagnach... komarów dostatek. Pozdrawiam :)
corival Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2021 @Dag O, kolejna osoba zamierza doczytać w temacie. Cieszy mnie to. Pozdrawiam :)
Rekomendowane odpowiedzi