Ten utwór został doceniony przez użytkowników. [email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Stary piec w leśniczówce a przy nim babunia, skrzętnie w garncu wygniata, na koty przeklina. Otrzepuje fartuszek, ściąga senną maskę, bukiet przypraw do gara dwie łyżki kopiaste. Niesie się błogie ciepło po kątach glinianych, jeszcze z mrozu nocnego, wiaterkiem zawianym. Pogrzebacz tańczy w dłoni, klekoczą fajerki, ubija w dzieży pyry, nasz robot dwuręki. Unosi się pachnidło jak z rogu Amaltei, moja babcia z rozmachem placuszki już klei. Układa rezolutnie na dużej paterze, przegryzie czasem kęsa, bo smakom nie wierzy. I tak biegnie staruszce życie kuchareczki, przecudne chwile w lesie, po dniu jakże ciężkim. Gdzie są podobne chatki i talerz czubaty, za oknem spokój, cisza, szumią tataraki. Ileż razy tam byłem, żar oczu widziałem, wciąż sama - roztargniona, serce Jej morałem. Wiejska msza pogrzebowa i wieniec od wnuka, słyszę ciebie w przestworzach... niedługo zapukam. Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez [email protected] (wyświetl historię edycji) 22
corival Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @[email protected] Piękne epitafium, doprawdy :) 2
[email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @corival Odeszła 30 lat temu, w rocznicę musiałem /chciałem/ uczcić Jej pamięć, za serce, za wychowanie mnie i rodzeństwa, za to że była wśród nas. Wszystkiego Dobrego Corival. 1
corival Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @[email protected] Musiała być niezwykłą osobą, zresztą da się to wyczytać z wiersza. Niby tak dawno odeszła, a tak żywą pamięć po sobie zostawiła :) Pozdrawiam serdecznie Grzegorzu :) 1
[email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @corival Corival, jeśli po trzydziestu latach, nadal jest w sercu, to potwierdza Twoją tezę że była wielką osobowością w swojej prostocie, bezinteresowności, uczuciowości. Robila co do niej należy, co chciała, co mogła i nigdy nie powiedziała - nie. 1
BPW Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Babcia twa wybudowała pomnik w sercach niczym Horacy w utworze Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . 1
Gość Radosław Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Piękne i Ciepłe wspomnienie. Czuć wdzięczność, tęsknotę i ... nieubłagany czas. Pozdrawiam.
[email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @BPW Akwilon... za mały bo babcia ze skały. Pozdrawiam BPW. @Radosław Wielokropek dopowiedział- choć nic o Niej nie wiedział. Radku Wszystkiego dobrego i dziękuje za zrozumienie. 1
zyzy52 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @[email protected] Kochaną osobą była Babcia. Piękny i ciepły wiersz. Pozdrówki Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
[email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @zyzy52 Pamiętam jak wyjechała od nas, widząc to co ojciec robił z matką... nie chciałem jej puścić, do dzisiaj to uwiera jak cierń. Miłego dnia Zyzy.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Witam - chwila zadumy mnie dopadła - super - Pozdr.
[email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) @Waldemar_Talar_Talar Waldku jak byś na to nie patrzył, babcie zawsze kojarzą się pozytywnie. Miłego dnia. Edytowane 24 Czerwca 2024 przez [email protected] (wyświetl historię edycji)
Marek.zak1 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Piękny wiersz o ważnej osobie. Pozdrawiam Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji)
[email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @Dag Dag babcia była bardzo uczuciowa, przytulaśna dla wnuków, nazywała się z panny - Konstancja Rokosowska, nazwisko zobowiązywało ha ha ha!
[email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @Marek.zak1 Marku zgadzam się z Tobą, babcie są nie do przecenienia. Zawsze na posterunku, takie przedłużenie macierzyństwa. Poświąteczne życzenia dla Ciebie. @Dag Czekam Dag z biciem serca na Twój wiersz. Miłego popołudnia.
M.A.R.G.O.T Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @[email protected] och jaki wzruszający wiersz Grzegorzu. Przypomiałeś mi moją Babcię. Jak ja za nią tęsknię... Tak jak Ty za swoją. Pozdrawiam cieplutko. 1
[email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @M.A.R.G.O.T Wiersz trochę się przeleżał, napisałem go 5 lat temu, po koniecznej rekonstrukcji czasowej postanowiłem dzisiaj uczcić 30 rocznicę śmierci babci, napisałem o mamie, niech babcia w niebie na mnie spokojnie czeka. Wszystkiego Dobrego miłego wieczoru. 1
Natuskaa Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Babcia przeganiająca koty, to taka trochę jak moja wiejska babcia, dorzucająca chrust do pieca, albo wołająca kury "kucu, kucu". Tyle wspomnień. Myślę, że Twoja babcia jest z Ciebie dumna. Pozdrawiam :)
[email protected] Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @Natuskaa Nigdy mi tego nie powiedziała, czy jest ze mnie dumna, zresztą nigdy tego nie oczekiwałem, dla mnie ważne że była obok mnie i prowadziła za rękę... do kościoła, na wiejski targ po zakupy, na grzyby do lasu. Popatrz jak wiele. Pozdrawiam Natusko. @Natuskaa U mnie na kury zawsze wołało się "cip, cip, cip" - zapewniam przychodziły. I zjadały wszystko. 2
Natuskaa Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niektórych rzeczy nie trzeba mówić, zresztą niektórzy ludzie nie potrafią mówić o tym, ale zrobią tak, że o tym wiesz. A co do kur, widocznie inny region, tu gdzie mieszkam też było "cip, cip". Spokojnego wieczoru :) 1
Rekomendowane odpowiedzi