Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Serce me
punktem ciężkości łaskawe
do rozwagi szeptów
strzępem dobroci przywiera

i z pomyślunkiem 
przezornie
błyskawic bruzdy 
w perzynę marzeń obraca

w popiele 
klejnot łowi
fantazją rozumne
w swej dobroci rezolutne

namiętnością 
roztropnie
dalekowzroczną logikę kusi  

w swej anielskości dorzeczne

a gdy pławisz się w blasku
mą cnotą przemieniony
to tkliwości ciepłem
tulę

byś stóp nie ranił
o obłoków grafit

więc obmyj swój diament
gdy płatkami                                         
wielkodusznej puenty
prószę.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

@huzarc hm, wyzbyć się iluzji, szczytne. w moim zrozumieniu uniwersum —> nie istnieje racja ale nie ma tez braku racji, nie ma żadnej Drogi ale nie ma też jej braku. Kosmos mieni się mądrością paradoksów. Nic nie jest takie jakim się zdaje ale nie jest też inne. 

Opublikowano

@emwoo Wszystko jest oparte na paradoksach, ludzie chcą myśleć jednokierunkowo i gdy pewne elementy wymykają się ich modelowemu spojrzeniu, uciekają się do konfliktu, jako sposobu oznaczenia hierarchii, czyli racji podporzadkowania lub unieważnienia. Nic nie jest z zasady oczywiste.   

Opublikowano

@huzarc zgodzę się - pojęcie hierarchii jest koncepcją cywilizacji, która dopiero raczkuje w kwestiach budowania fraktalnej głębi. Kiedyś czytałam książkę niejakiego Kena Wilbera, który to wprowadził termin „holarchii” - bowiem na każdym poziomie przekraczania „niższego” rozpoznajemy, iż jednocześnie zawieramy to w sobie. „całość” narasta poprzez wykraczanie i jednoczesne zawieranie. zatem każde tzw „niższe” jest równie ważne jak to „wyższe”. i zaraz się rozmarzę, w jakimż to miejscu byśmy byli jako kolektyw gdyby tak żyć według takiego właśnie spojrzenia na byt. ach ... ;)

Opublikowano

@emwoo Gdzieś to w tradycji filozofii już się z tym spojrzeniem spotkałem, nie pomnę, gdzie, albo dyskretnie się zastanowię jeszcze, bo dawno nad tym dumałem, teraz więcej we mnie Fortynbrasa, niż Hamleta:) I nie lubię kolektywów;)