Zgłoś
-
Ostatnio w Warsztacie
-
obywatel 1 728
odwrócić porządek rzeczy, ciekawe czyli Kochanowski napisałby " Pustej głowie, nie dość po słowie"
z pustego nie nalejesz1
-
-
Zarejestruj się. To bardzo proste!
Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.
-
Ostatnio dodane
-
Ostatnie komentarze
-
Przez Berenika97 · Opublikowano
@alex121 Tytuł jest prowokacyjny - kolęda to pieśń radości i narodzin, Szatan to uosobienie zła. Zestawienie tych dwóch słów określa przekaz wiersza - pokazać wojnę jako groteskowe widowisko, jako „uroczystość" odprawianą przez złe moce. Ale puentą jest ostatni wers - autorami tego spektaklu są ludzie, nie diabeł. Intrygujący pomysł. -
Przez Berenika97 · Opublikowano
@Waldemar_Talar_Talar Wiersz wciąga mnie po cichu do koła wtajemniczonych. Nagle jestem po stronie nocy i snów. Super! -
Przez viola arvensis · Opublikowano
@Charismafilos Dziękuję! Ale... Nie daj nam panie Boże doświadczyć Twojego gniewu! Amen. -
Przez Czarek Płatak · Opublikowano
@Jacek_Suchowicz @Leszczym @Leszek Piotr Laskowski @viola arvensis @Rafael Marius @Berenika97 @Annna2 @beta_b @Waldemar_Talar_Talar @Wiechu J. K. @Na liniach czasu @nazwa własna @.KOBIETA. dziękuję ślę serdeczności! -
Przez Charismafilos · Opublikowano
@viola arvensis ale, żeby było też coś pozytywnego, bo jest również gniew Boży to przytoczę, jedną z moich ulubionych perykop z 1. Księgi Królewskiej (historia proroka Eliasza): A on odpowiedział: «Żarliwością rozpaliłem się o chwałę Pana, Boga Zastępów, gdyż Izraelici opuścili Twoje przymierze, rozwalili Twoje ołtarze i Twoich proroków zabili mieczem. Tak że ja sam tylko zostałem, a oni godzą jeszcze i na moje życie» [1Krl,19,10]
-
-
Najczęściej komentowane
-
Wiersze znanych
-
Najpopularniejsze utwory
-
Najpopularniejsze zbiory
-
Inne