Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

WOLNE MEDIA

szept wiatru

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu milczysz, cny Człowieku? Zatkało-ć Gębę pieniędzmi?
A ty durny dalej chodzisz do pracy i napychasz kabzę innym,
Siedzisz cicho, bo tak ci panowie każą, parobasie?

W twojej pracy spokój, na ulicach autek szum,
Szef-tyran buli co miesiąc niezłą kasę, więc jest dobrze,
W sumie to czego oczekiwać po nim?

I masz gdzieś wolne media, niech sobie zdychają,
Do czasu, az kiedyś, ciemną nocą...
Do drzwi twoich zastukają.

Przyszliśmy w imieniu Najjaśniejszej RP!
Pakuj manatki i chodź do więźnia!
Właśnie padł ostatni bastion wolności!

...WOLNE MEDIA...

Warszawa, 10 lutego 2021

Edytowane przez szept wiatru (wyświetl historię edycji)

@szept wiatru Takie one wolne, jak szybki jest dany redaktor naczelny.... I dla tego słucham wszystkich np. trzech stron, by na końcu mieć własne zdanie.  Często odmienne od nich wszystkich.

I po to tzw. Wolne Media są NIEZBĘDNE.  Mimo tego że puszczają "trudne sprawy" albo chamski kabaret, co kpi z niepełnosprawnych, otyłych, innych, i tym podobne. Wszyscy powinni stanąć w ich obronie, bo inaczej....... (Z portalu poezja.org zniknął dział wiesze polityczne - dziwne, nie?)

Edytowane przez Antoine W
dopisek (wyświetl historię edycji)

Nie widzę problemu. Niech płacą podatki. Jak nie mają kasy, zwijają interes i po ptakach :))) ja to bym bogatych opodatkowała 75% dochodu, teraz to nawet 80%.

jak im zostanie 500 000 euro na miesiąc, trudno jakoś przetrwają . Konglomeraty 90%, no chyba, że wybudują mieszkania dla pracowników minimum 60 m i wyposażą, to możemy pogadać o ulgach podatkowych. Musimy knuć imtwardo negocjować, inaczej koniec z nami i bieda z nędzą.

@Nel X To tak władza ludowa po wojnie wykończyła wrednych kapitalistów, wyzyskiwaczy i kułaków.  Te same argumenty, niech płacą a jak nie, niech oddadzą majątek państwu. Nie chcą - domiar, czyli podatek z sufitu. Ta metoda się wtedy nie sprawdziła, ale może teraz lepiej wyjdzie.  

Bzdura, jakaś o tych kułakach. Propaganda burżujska,dostali to na co zasłużyli.

Korea Południowa, ma konstrukcję państwową, skandynawia itd itp, są różnemodele zarządzania, ale jedno jest pewne , w takich krajach jak Polska, Dania , Węgry,Czechy  to poważny kapitał ze zdolnością konkurowania na wolnym rynku ma tylko państwo, to samo Unia Europejska , Niemcy, Francja Włosi itp sami i solo to się nadają do pchania karuzeli przy takich graczach, jak USA, Chiny i Rosja ...

Ale dobra jak chcesz rządów burżujskich i stawki 2 zł za godzinę , bezminimalnej i 30 % stopy bezrobocia, jak jeszcze niedawno to głosuj na liberałów. I podatku VAT 35% głosuj na przestarzałe systemy i sposoby myślenia prywaciarzy zlat 70 XXw To jest zgrederskie podejście, ale ok możesz być za takim modelem. Ja nie jestem. Likwidacją tego portalu, też się nie przejmę. Pa

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Nel X masz rację jednakże znając zadania działów prawnych i księgowych medialnych korporacji nie sądzę, ze ten pomysł coś może zmienić. Ale sygnał jest. Do mnie szczerze mówiąc najciekawsze informacje płyną z paru podcastów w których w ogóle nie ma reklam a autorzy żyją z donacji.

O, tak. Ja też kiedyś słuchałam podcastu informatyka o filozofii, interpretacja mistrzowska. Bardzo nadstawiałam ucha. Konglomeraty niestety sobie poradzą

i zostaną, nie ma sensu walczyć z wiatrakami, niech mielą kasę i płacą 80% podatki. Radio Eska niech płonie

Radiowcy do sklepów , dział ogród potrzebuje ludzi ! Kilku cherlaków wyrobi sobie bicki , haha

W ZSRR pod kułaków podciąnięto około 200 tysięcy Polaków, mieszkających na tzw. Dzierżyńszczyźnie i Marchlewszczyźnie i większość została rozstrzelanych. Jeśli uważasz, że na to zasłużyli i to propaganda burżujska, to chyba rzeczywiście nie zgadzamy się fundamentalnie. , 

Nieźle, bardzo mi się podoba. Też nie jestem zwolennikiem podatków i cieszyłbym się, gdyby je zniesiono,

jak w niektórych szczęśliwych krajach.Sieczka telewizyjna o zamachu na wolne media jak widzę trafia

czasem w punkt. Szkoda tylko, ze to nie ma nic wspólnego z zamachem na wolność mediów.

To przecież tylko i aż podatek od cholernych reklam, które musisz codziennie znosić, wbrew SWOJEJ woli.

Czy ktoś zapytał Cię, czy chcesz na to patrzeć? Czy ktoś martwił się o Twoją WOLNOŚĆ, kiedy oglądasz

swój ULUBIONY PROGRAM? Mają to głęboko w d*, gdzie się ona u Ciebie zaczyna i gdzie się kończy.

Bo rządzi kasa, dzięki której bogacą się firmy, podające dzisiaj fałszywą informację o zamachu

na wolność Mediów, podczas kiedy chodzi głównie o wolność zarabiania milionów.

Za zarobioną kasę, jak zapewne wiesz, płaci się haracz w postaci podatku – tak było, jest i będzie

prawdopodobnie do końca świata. I mimo że nikomu to się nie podoba – płaczemy i płacimy.

Ujnia Europejska do tej pory tej sprawy nie załatwiła, choć miało to się stać do końca 2020 r.

Dlatego niektóre kraje wzięły sprawę we własne ręce. Śmiać mi się chce, że ten cyrk rozpętano,

znowu nie biorąc Ciebie – telewidzu, pod uwagę. Nie pomyślałeś, dlaczego to tak krótko trwało?

Przeprosiny współpracujących firm? A może to właśnie one się wkurzyły, bo nie wiadomo,

czy przy dłuższej tego typu zabawie nie wpłynąłby do nich np. pozew zbiorowy od np. 10 mln Polaków,

a bo zapłacili, abonament.

Niemożliwe? :)

Jest jednak wyjście z sytuacji – nie chcą płacić, proszę bardzo, bez reklam na pewno tę wolność,

o której ‘bębnią’ zachowają na 100%. Na pewno przybędzie telewidzów przed ekranami.

Bo każdy, bez „podpasek, suplementów diety, płonących korzeni, upławów i innych bzduro-filozofii

‘ułatwiających robienie kupy’ chętnie zasiądzie w fotelu, żeby coś normalnie obejrzeć. Nawet

jeśli się nie dowie, jaki dzisiaj jest najlepszy probiotyk czy trójfarmazon na hemoroidy.

Serdecznie pozdrawiam ;)

@Agrafka Wiesz Agrafko, ja nie miałem na myśli że chodzenie do pracy jest czymś złym - sam o tym marzę. Żeby choć dorobić parę ore do skromnej renty inwalidzkiej. Ale póki co, jest jak jest. Nie zamierzam też się zbyt mocno utożsamiać z ludźmi z niepełnosprawnością. Na razie znajduję jedyną pociechę w poezji, żonie i córkach. 

Edytowane przez szept wiatru (wyświetl historię edycji)

@szept wiatru Wolne media w Polsce po roku 1989roku to taka sama bujda jak uważanie TVP Info za coś rzetelnego. Po prostu celebryci i klakierzy larum grają, bo co innego mają robić w tej sytuacji, ale powoływanie się na to, że zawsze im były bliskie ideały wolności medialnej, uczciwości i odpowiedzialności za słowa to bałamutny cynizm. Drażni mnie ta władza, którą obecnie mamy, ale przy  wszystkich zastrzeżeniach do niej, AKTA i najazdy organów ścigania na niepokorne redakcje to chyba miały miejsce przed rokiem 2015, więc histeryczny ton, o tym że zaraz zaczną się czekistowskie pogromy to bicie piany. Ten system nie mam takiej mocy, aby o czymś podobnym nawet marzyć. 

@Marek.zak1 Nie wierzę w Prezesa... A wcześniej się udało Agorze, Axel-Springer, FB, Goggle, YT... Kto kogo banuje i cenzoruje aktualnie? Ile w mediach jest rzetelności i uczciwości, ale propagandowej dyspozycyjności, wobec tych, którzy płacą za ich istnienie - a to dotyczy wszystkich graczy w tym konflikcie, a kto płaci ten wymaga przecież...