emwoo Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 I odpięła się łatka wody puchową abrakadabrą opierzona w pęknięciu ciszy pieśnią waleni przyklejona w tej krainie gdzie niezachwiany horyzont lazurem głos swój przemilcza zaklęciem nam otwarty kuglami białoksiężnika wieszczy wprost z wody do lasów toni pieszczotą spływamy na muchomora dachu dziwami zasypiając odciskiem magii nad aureolą ducha szybujemy i na zwodzonej chmur kładce krasnoluda muśnięciem w falochronie światłości majaczymy łąkami ukrytymi w kwiatach świegoczemy nowiem zaklętym w księżycu kolędujemy. I jakby jaśniej? W tej krainie nie otrząśniętej z cienia. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 6
[email protected] Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 @emwoo A może świergoczemy? Taka uwaga do Ewy. Pozdrawiam nagminnie.
emwoo Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 @[email protected] nie Grzesiu, utworzyłam czasownik od słowa "świegot", a nie "świergot" :) celowy zabieg :) @[email protected] ale oczywiście dziękuję za radę :) pozdrawiaki 1
huzarc Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 @emwoo Jest magia, krasnoludki, muchomor, nasycanie barw i światła... Psychodeliczną impresją odmierzam pulsujące wrażenia chwytając okiem przeczytane słowa wiersza... Mów tak dalej:) Pozdrawiam serdecznie.
[email protected] Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 @emwoo Ale to przecież to jest to same słowo w sensie znaczeniowym, więc po co udziwniać? Miłego wieczoru.
emwoo Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) @[email protected] udziwniam bo i wiersz o dziwach jest przecie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @huzarc szczypta magii specjalnie dla Cię i Twych siersciuchów piekielnych zamiast steku z krwistego dnia - wersja vege Edytowane 4 Lutego 2021 przez emwoo (wyświetl historię edycji) 1
huzarc Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 @emwoo Zjem wszystko ze smakiem, jeśli z tak wykwintnej ręki będę karmiony:) 1
emwoo Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 @huzarc Oj czarusiu ty Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a wiesz, moje klopsy z wędzonego tofu i masła orzechowego robią furorę pośród mięsojadów
huzarc Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 @emwoo Dobra poezja i dobra kuchnia zawsze się obronią. Zresztą w dobrej kuchni ukryta jest poezja, a w poezji subtelność dobrej kuchni, obie działają na zmysły i wrażenia. Ba, czasami na pokusę i pożądanie;) 1
emwoo Opublikowano 4 Lutego 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 @huzarc obronią się, powiadasz? burger z muchomora też? Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
huzarc Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2021 @emwoo ależ oczywiście, jeśli będzie to muchomor z gatunku Amanita rubescens, nie mam nic przeciwko;) 1
Deonix_ Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2021 Jest fantazja, i to mi się podoba. Ale konstrukcja wiersza sprawia, że ciężko zauważyć w nim akcję, opisy są tak gęste i pstrokate, że w pewnym momencie idzie się zgubić. Mnogość metafor dopełniaczowych, zbitek przymiotnikowo-rzeczownikowo-przydawkowych i imiesłowów najpewniej jest za to odpowiedzialna. Sytuację ratują trochę czasowniki w formie czynnej i (znienawidzone przez niektórych !) zaimki, nawet skłonna byłabym zaproponować, by wkomponować ich więcej do tego wiersza, ale nie stosuj się do moich zastrzeżeń na cito, przemyśl i (ewentualnie) zmodyfikuj. Pomimo tych moich wspomnianych "zastrzygów" wiersz mi się spodobał, jest w nim fantastyczne obrazowanie i tytułowa magia :)) Pozdrawiam :) D.
Nefretete Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2021 @emwoo No dobra! "I odpięła się łatka wody puchową abrakadabrą opierzona" Widzisz!? to jest wielowarstwowa fraza - i podoba mi się! Zaraz tu wrócę! 1
Nefretete Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2021 (edytowane) @emwoo Z jednej strony, uważam ten tekst za osobisty, typowo kobiecy - chodzi o narodziny - i właśnie!? Z drugiej strony; właściwie to poezja, która ,jeśli kogoś namaszcza ,począwczy od wód, to sama zmiana środowiska, nie zmienia istoty poznawczej. Żywioł, w jakim się ludzie zrodzili ( przywiązanie) , przyczynia się do poszerzania horyzontów. Łono natury! Podpowiada Nam, że Avatar istnieje. I z ciekawości zapytam? Widziałaś kiedyś "Świetlankę" ? Oczywiście z dużym podobaniem. Jest magia, tym bardziej lubuję się w takich tekstach. Ejła -:) Edytowane 12 Maja 2021 przez Nefretete (wyświetl historię edycji) 1
emwoo Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie widziałam :) dziękuję za szalony wgląd - że też potrafisz takie dziwy wyłuskać z mojej "dzierganki" :) 1
Nefretete Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2021 (edytowane) @emwoo To jest rodzaj, świecącego mchu, który występuje, głownie w górach. Tatry czy Sudety. Miałem okazję ją zobaczyć, tak pod myśl twojego wiersza. Świeci w blasku księżyca, głównie, zielonym szlakiem rozciągającym się, począwszy od skał po samą ziemię. Dotknąłem jej - i zgasła. Co do historii - świetlanka to złoto Goblinów, którego Szwedzi, kiedyś tam szukali-:) Ot to ciekawostka. @emwoo Jakbym miał, w prosty sposób zinterpretować twój wiersz. To tekst o epoezjanii. Edytowane 12 Maja 2021 przez Nefretete (wyświetl historię edycji) 1
emwoo Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2021 @Nefretete ciekawe :) dzięki za wyjaśnienia :) pozdróweczki 1
Antoine W Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2021 @emwoo ale się nabrałem ;) myślałem że to o tej przyprawie ;) (ale serduszko daję) 1
emwoo Opublikowano 28 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2021 @Antoine W hehe, dobre :) i przyszło ci się obejść smakiem niestety :) ale i tak dzięki za zajrzenie 1
Antoine W Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2021 @emwoo nadrabiam zaległości - bo to ziele miłości (ale mi się powiedziało :) ) 1
Rekomendowane odpowiedzi