Daniel Głowacki Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2021 Poeta poszukiwacz Pomiędzy gwiazdami w księżyca latarni Gdy się ciemność nocy wkoło czernią marni Na obu skrzydeł wciąż arytmię chory Idę szukając śpiewnej metafory Krok mój nierównym ciągle rytmem stuka A stopy po kostki w życia grzęzną błocie I słów nienapisanych przez czas cały szukam By codzienności nie dać się zgryzocie Noc mnie otula ciemnością i ciszą Wiatr zimny przez szpary w oknie się wdziera I lekko zetlałe firanki porusza Do wnętrza mych myśli głęboko spoziera I czekam w tym świetle skąpany księżyca Gdy w niewidzących zabłyśnie źrenicach Aż mnie przytuli jak czuła kochanka Dzień swoim szarym przedświtem poranka D.G. 6
dmnkgl Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo ładny fragment :) I ten też :) Łatwo się w tym wierszu odnaleźć. Jeśli chcesz jeszcze jakoś ulepszać tekst, to zwróć uwagę że w przedostatniej strofie trochę średniówka ci się rozjechała, a w ostatniej pierwsza linijka jest za długa. Pozdrawiam
huzarc Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2021 Czym by była poezja bez nocy i księżyca;) pozdrawiam:)
Sylwester_Lasota Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2021 Bardzo dobry wiersz, moim zdaniem. Ostatnio czytałem trochę J. Lechonia. Nie ukrywam, jeden z moich ulubionych poetów. Pozwolę sobie zacytować jeden z jego wierszy. Ma tytuł Rozmowa z weteranem. Z sześćdziesiątego roku siwym weteranem,Kiedy w świetle się lampy blask dzienny rozpłynieI głośniej cyka zegar w nakryciu swem szklanem,Rozmawiać lubię czasem o szarej godzinie.Ma dla mnie jakiś urok rozkosznie leniwyPoduszek białych sterta na łóżku w izdebce,Kot szary cicho mruczy lub mleko wychłepce,Figurki z porcelany gadają mi dziwy.Weteran mój powiada, że liczne brał rany,Że w bitwie padł pod konia pokłuty lancami,A wtenczas, jak mgłą, oczy zachodzą mu łzami;Wiem, że w czasie tej bitwy spał w karczmie pijany.I cieszę się, że jeśli w nim także się zbudziNieufność dla tych cudów, co co dzień mu kłamię,Pozwoli, bym mu łzy swe wypłakał na ramię,A jutro znów w niezwykłych zabawim się ludzi.Zasiądziem. Stół włóczkową przykryty serwetą,Raz po raz cyka zegar w nakryciu swem szklanem.I czujem się: staruszek - prawdziwym ułanem,Ja, biedny, głupi kłamca - prawdziwym poetą Pozdrawiam
Daniel Głowacki Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2021 @dmnkgl dziękuję serdecznie @Sylwester_Lasota dziękuję serdecznie
Rekomendowane odpowiedzi