Gość Franek K Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) Mieszka sobie w mieście Chełmno, Bardzo znana plotkonoszka. Ktorej zawsze wszędzie pełno. Ma na imię Nabździgostka. Nie śpi wcale i nie jada, Wciąź popija tylko kawę. Słabo słucha, dużo gada, I zna dobrze każdą sprawę. Świat z uwagą ciągle śledzi, To jej główne jest zajęcie. Długo w miejscu nie usiedzi, Nic się bez niej nie obędzie. Można rzec, że z tego żyje. Wszystko zawsze jej wiadomo, Nic się przed nią nie ukryje, Choć podkreśla, że to "ponoć". Zawsze w biegu, za czymś goni, Wciąż życiowy ma dylemat, Jak niczego nie uronić, Być tam wszędzie, gdzie jej nie ma. Bardzo sprawnie bieg nadaje Chodzącym po mieście słuchom. Jest nietajnym, znanym szpiegiem Z agentury oko-ucho. Byłby z niej wręcz as wywiadu, Lecz dość słabo się maskuje. Zdradza ją też inna wada, Gdyż się ciągle wygaduje. Bardzo łatwo ją przekupić, Sama sypie sekretami. Niezmuszana nawet - mówi - A słyszała o tym pani...? Na dodatek bez zachęty, Bowiem taka jej potrzeba. Swędzi język ją bez przerwy, By za darmo plotkę sprzedać. A to wszystko w dobrej wierze. Chcąc przysłużyć się ludzkości. Przez to czują się potrzebne Wszędobylskie nabżdzigostki. Edytowane 4 Stycznia 2021 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
Luule Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 Oj zgrabnie, dużo fajnych momentów:) z tym 'ponoć' np:) no są takie i tacy nawet. Najlepiej zauważyłam działa 'tylko nie mów nikomu'. więc dalej, wyjątkowo nierozrzutnie, przekazuje się wieść tylko jednej zaufanej osobie z tą samą adnotacją, i jakby pewnością, że już dalej nie pójdzie. No i leci Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Gość Franek K Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) @Luule Tak to właśnie działa, ale myślę, że to zastrzeżenie, żeby nie mówić nikomu, to tak naprawdę jest zachętą do dystrybucji. Potwierdzam istnienie męskich nabździgostek Dzięki Luule i pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Agrafka Dzięki Aga. Tu ciekawostka - takie słowo istnieje. Google daje jeden wynik. Odserdeczności Edytowane 5 Stycznia 2021 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
Henryk_Jakowiec Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Szkoda, że jej w telewizji do ramówki nie wstawiono też by mogła się wygadać jeszcze by jej zapłacono. HeJa :) 1
Gość Franek K Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 (edytowane) @Henryk_Jakowiec Dzięki Heniutku Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Hmm... Ja tam szkła w zasadzie nie oglądam, ale myślę, że tam takich sporo się pojawia, zwłaszcza że znaczenie tego określenia to nie tylko plotkara, ale również osoba robiąca dużo szumu, wiatru (zatruwająca powietrze - czyli bżdząca ). Edytowane 4 Stycznia 2021 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
Henryk_Jakowiec Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 @Franek K Ja zaś owszem, bo nie lubię jednostajnej błogiej ciszy gdy małżonka na zakupach a w mym domu nawet myszy nie uświadczysz pod podłogą więc nie piszczy i nie chrupie wtedy włączam telewizor co gadają mam to w dupie choć polityk bije pianę i po innych słowem leci mnie to wcale nie obchodzi grunt, że ekran jasno świeci. He-Ja :)
dmnkgl Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Powalił mnie ten fragmencik :) Myślę, że na motto dobrze nadawałoby się: "Dlatego wszystko, co powiedzieliście w mroku, w świetle będzie słyszane, a coście w izbie szeptali do ucha, głosić będą na dachach. " W końcu bajka poza rozrywką niesie również przesłanie ;) Pozdrawiam
Gość Franek K Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 @Henryk_Jakowiec Każdy lubi co innego, Więc i tego nie neguję. Ja tam włączam sobie radio Lub się w ciszę zasłuchuję. @dmnkgl No właśnie. Motto świetne Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Dzięki Dominiku i pozdrawiam. @dot. Dzięki Dot. Ja o płci nie przesądzam. Tak samo jak nie każda ryba jest rybą, a nie każdy pies psem. Chociaż w zasadzie tak jest
Henryk_Jakowiec Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. U mnie w domu radio milczy bo ja nerwy mam stargane bowiem sąsiad przez dzień cały torturuje mnie przez ścianę. chcę czy nie chcę śpiewa Krawczyk albo Zenek w kółko leci za dnia jeszcze jak cię mogę ale nocą budzi dzieci. HeJa :)
huzarc Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 Z doświadczenia wiem, nie mów nikomu działa, jak zachęta do kolportażu sekretu, więc to niezawodny sposób puszczania tzw.balonów próbnych :)
Gość Franek K Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 @huzarc Tak to chyba właśnie działa. Dzięki i pozdrawiam Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Antoine W Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2021 @Franek K :) teraz w sieci ciągle siedzi komentuje co się da wszystko zawsze wie najlepiej informacje wszelkie ma :)
Gość Franek K Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2021 @iwonaroma Rozumiem, że tylko tytuł? No cóż. Dobre i to. Dobre i cokolwiek Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki i pozdrawiam @Antoine W Tak może być. W związku z tym będzie następny odcinek . Dzięki i pozdrawiam.
jan_komułzykant Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Całość ok. i puenta dobra, ale coś w tym miejscu mi kuleje Nabździgostki postać przykra więc by news nie mógł się przejeść musi w rytmie jednym wytrwać np: wygłuszanym w mieście słuchom
Gość Franek K Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2021 @Dag Oj tak. Ale czasem też uśmiechu. Dzięki Dag Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @jan_komułzykant Masz rację Janko. Trochę nie sztymuje, ale to nie jedyne takie miejsce. Jest jeszcze jedno. Nie byłem tego w stanie na razie zgrabniej napisać. Będę myślał. Dzięki i pozdrawiam
Gość Franek K Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2021 @Dag Można płakać że śmiechu, ale też i śmiać się przez łzy Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Pan Ropuch Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2021 Na koniec ta nabdźigostka za sprawą kropki stała się nabdżygostką a to już chyba wersja takiej osoby z tymże bardziej nabzdyczonej, naburmuszonej? :D :D :D Pozdrawiam Pan Ropuch
Gość Franek K Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2021 @Pan Ropuch Trochę moja nie rozumieć, ale dzięki Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi