Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 14 Grudnia 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) ścieram się żeby nie zgorzknieć nawilżam wspomnienia namydlam marzenia złuszczam naskórek ścieram się żeby nie stwardnieć odkłada się historia płatami i gruba skóra rośnie szorstkie myśli karmią dłonie gdy pocieram rozmodlone warstwy schodzą miękko lekko wraca oddech płynie krew lub: ścieram się żeby nie zgorzknieć nawilżam wspomnienia marzenia jeszcze żyją gdy złuszczam naskórek ścieram się żeby nie stwardnieć historię odkładam w płaty szorstkie myśli składam w dłonie kiedy pocieram warstwy schodzą miękko lekko wraca oddech Edytowane 26 Grudnia 2020 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 14
duszka Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 @beta_b Tak, nie tylko ciało, ale też i dusza potrzebuje regularnie takiej ciepłej kąpieli i myślę, że nigdy nie jest na nią za późno... Niezwykle trafna, mocna, zapisująca się głęboko metafora, a z nią - cały Twój wiersz. Szczególnie podoba mi się "rozmodlone warstwy schodzą". Jestem pod wrażeniem. Pozdrawiam serdecznie :)
tetu Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 Bardzo mi się podoba Beatko, jednak kończę czytanie na "wraca krew" daje to większe pole interpretacyjne. Pozdrawiam.
lena2_ Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 Bardzo ładny wiersz::) odbieram jako troskę o siebie, doświadczenia w nas kamienieją, stajemy się zgorzkniali a wtedy trudno o żywe emocje:)
beta_b Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 @duszka @lena2_ @tetu Dziękuję drogie Panie za słowa, szczególnie że jesteście delikatne i wrażliwe. Tetu, masz rację. Skasowałam zwrotkę, nadmiarowo rozpuszczała treść. Dobrego dnia, bb 1
Gość Radosław Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 W takiej formie najbardziej mi się podoba Twoje pisanie. Też będę namydlał marzenia - to niesie. Pozdrawiam, dobrego czasu dla Ciebie.
8fun Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przeczasownikowane grubo. Pozdrawiam :)
tetu Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 Teraz masz świetny efekt, zwłaszcza z tym rozmodleniem w trzeciej strofce. Wiersz nabrał powietrza. Choć muszę przyznać że zastanawiałam się wcześniej przed skasowaniem ostatniej strofy, czy ma być rozmodlone, czy rozmydlone;) Teraz wszystko pasuje. Super:) Serdeczności raz jeszcze.
Gość Radosław Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 @tetu Ostatnia strofa, mimo że inna w treści, była, jak wyjście z wanny. Tu jesteśmy cały czas blisko serca.
tetu Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 Ostatnia strofa Radku zbyt mocno ukierunkowywała, teraz możesz wejść do wanny i z niej wyjść, to jest bliskie mojemu sercu, ta przestrzeń i ten wybór, ale to rzecz jasna moje subiektywne odczucie. Pozdrawiam.
beta_b Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 @Radosław pisząc rymowanki nie mam zakładanej, ulubionej liczby sylab, melodia sama dyktuje słowa, a one wpadają w foremki. Polki, oberki, dance-erki. Wiersze białe przypominają jazz. Dziękuję. @8fun może dlatego, że opisy są stabilne, a ja w działaniu - nie mam do nich cierpliwości. @tetu wanna sprowadzała na ziemię, ale zbyt mocno podkreślała PL i przenośnię. Miałaś rację. To jakbym odsunęła się od obrazu i zobaczyła farfocle za ramą.
Gość Radosław Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 @beta_b Troszkę klasyki jazzu do wanny.
Radek78 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 W przedostatnim wersie: rozmodlone czy rozmydlone?:)
beta_b Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 @Radek78 Hehe, i tu Cię/Was mam. Rozmydlone jest w pierwszej zwrotce, za blisko do powtórzenia. Ale litera zmienia znaczenie, choć może modlitwa, jak mydło - rozmiękcza? Dzięki za uwagę. bb
Radek78 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 Czy autor dokonał wierszem apostazji? 1
beta_b Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 @Radek78 nie, to nie ma nic wspólnego z religią ani odejściem od niej. Gdy naprawdę źle, nawet niewierzący zaczyna się modlić. Najgorzej jest nie wierzyć w nic. Wiara i modlitwa (do kogo by nie była) łagodzi te stany, zmiękcza duszę i sensowność istnienia. bb
Radek78 Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 Rozumiem. Polecam nową modlitwę: Mydlmy się.:) 1
Gość Franek K Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 Każdemu by się przydała od czasu do czasu taka kąpiel w balii zapomnienia... Można wyprać sumienie (to chyba z któregoś wiersza by @Koziorowska, jeśli dobrze pamiętam). Nie rozpuść się ;). FK.
beta_b Opublikowano 14 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) @Franek K Sumienie reguluje życie społeczne. Ja mówię tylko o sobie. ;) Z każdej wanny trzeba w końcu wyjść! (albo Cię wyniosą). bb Edytowane 14 Grudnia 2020 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 1
tetu Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2020 A dlaczego zaraz apostazja? Skąd taki pomysł? Tutaj peelka dochodzi do pewnej równowagi, wraca oddech, wraca krew, co nas nie zabije to nas wzmocni. Nie zawsze udaje się wymodlić to, co byśmy sobie życzyli, ale to nie znaczy, że odpychamy wiarę od siebie. Nie pomyliłam się, sądząc, że wiersz nabrał uniwersalności. Teraz można o nim rozmawiać, a Radzio78 niech przeanalizuje tę metaforę, a później może się mydlić, albo modlić:) Pozdrawiam. 1
Rekomendowane odpowiedzi