Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Marmolada

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Moja tytułowa "Marmolada" nawiązuje ewidentnie do masywu górskiego Dolomitów, tak ów masyw się nazywa, a życie współczesne - masz rację - jest coraz bardziej platikowe, człowiek bywa zaabsorbowany sobą. Jednakże sama fascynacja życiem, krajobrazem, sportem, czy organizacją form wypoczynku - jest naturalne - uzasadnione, i chyba nie trzeba obciążać własnej świadomości kontestowaniem upodobań ludzkich. Te upodobania są różnorodne, jedni lubią kurorty narciarskie, inni chcą latać balonami (o czym ty marzysz), są też tacy co wolą założyć ciepłe kapcie i oglądać seriale w domu, albo mecze, piją kakao, piszą wiersze. Jesteśmy różni i mamy prawo do organizacji życia w oparciu o subiektywne preferencje - zwłaszcza w wolnym czasie. Ludzie uwielbiają być moibilni inni zaś są domatorami. Ułożyłaś ten komentarz tak - jakby ostateczne przyście Chrystusa miało stanowić dla człowieka ciężką karę, - tj. jakbyś rozumiała że ludzie są tylko źli, i nic po nich się nie spodziewasz - a oczekujesz na Zbawiciela - hegemona, który zaprowadzi porządek. Och nie;)  Więcej optymizmu i wiary w człowieka, kontestacja dla reguł życia to nie jest dobra droga - w szczególności dla wierzących, nie jestem ekspertem od priorytetów wyższego rzędu i tych teologicznych w szczególności - ale tak to widzę - bo wierzę w Boga ale miłosiernego i dobrego, a cały sens polega na tym, że sama Wiara w zarodku merytorycznym -jest osobista. Szanuję inne wrażliwości, także ludzi bez wiary, takie poglądy są równouprawnione i dlatego właśnie unikam teologicznych tematów, tym bardziej jako laik, ale z tobą widzę - się nie da ;))

Mój tekst jest teraz tylko wyrazem tęsknoty za normalością w komunikacji społecznej, kiedyś był opisem wrażenia- dziś wpisuje się w obszar subiektywnej nostalgii. 

Nie jest skomplikowany - raczej wrażeniowy, życiowy. 

@valeria 

Balon w ogródku? Łeeeeee;) To nie lepiej flyboard?

Patrz w link niżej  tu Franky Zapata. No wymaga to trochę treningów, to fakt ;)) Ale, wyobraź sobie z taką deseczką po stoku narciarskim LOL ;D 

Edytowane przez Tomasz Kucina (wyświetl historię edycji)

@Tomasz Kucina Ależ Pan Nad(y)umany Panie Tomku !!

Sorry Maestro !!

Gdy dorobię się już  "punktów reputacji", wtedy włączę się w tę dworską dyskusję..

A gdybym "pióra się chwytał".. wtedy najpierw zadałbym sobie pytanie:

co chcę powiedzieć i po co ?

A gdybym już gębę otworzył, zastanowiłbym się, czy koniecznie muszę się "wyplatać" tak zawiłym i tak udziwnionym wzorem, żeby się czytelnik musiał poobracać i doszukać właściwej pozycji:

z góry na to patrzyć, z dołu, z boku, w poprzek czy na odwrót, a może ze skrętem, pokrętem lub wzdłużnie.. wznosząc się czy spadając, stojąc, leżąc, wirując.. ???

A gdy znajdę już pozycję umożliwiającą odczytanie marmolady, wtedy przynam lub odmówię Panu racji..

Ostrzę pióro. Od jutra będę poetą !!

Napiszę wiersz "Powidło" i poproszę o komentarz..

Nie, nie jestem "nadymany", ani nadumany - Szanownemu komentującemu --> zwyczajnie lepiej byłoby zrozumieć, że ludzie piszą - składają - różne teksty, pan nie może przypisywać mi cech, które mnie nie dotyczą, te insynuacje są wytworem pańskiej wyobraźni lub nadwrażliwości,... i może jakimś zamiłowaniem do turpizmu lub drastycznej prostoty- może nawet prostactwa, oraz awersją do form kreatywnych w tekstach lirycznych. Pan miesza pojęcia, autor nie ma nic wspólnego z treścią utworu. Stoi poza tym światem, który kreuje. Więc proszę nie porównywać autorów do ich tekstów. To nie jest kompatybilne. Proszę nie pisać o mnie "maestro", bo ten jak się domyślam szyderczy ton świadczy tylko o braku ogłady i kultury. Należy po prostu panu pojąć, że ludzie mają różne wrażliwości, jedni wolą "wzory zawiłe" (jak pan to raczył określić) a inni wolą prostą i łatwą drogę w wierszach, ja tego nigdy nie kontestowałem, wszytko doceniam w wierszach,... ale doprawdy... nie pan będzie wyznaczał mi kierunki subiektywnych - opisów w tekstach, bardziej zawiła i trudniejsza forma w wyrażeniu się w utworach - zresztą tylko czasem (bo nieskomplikowane teksty - mieszczące się w pańskiej regule sumienia i czucia też tu publikowałem) - jest moją tylko sprawą i wolą - NIE PAŃSKĄ. I nie ja tutaj piszę i komentuję pański tekst i mam  problem z pańskim "poszukiwaniem proporcji" (notabene --> co w ogóle nie leży w moim zainteresowaniu) - tylko pan ma problem z moją normą wymowy subiektywnej i narracji, oraz chce (próbuje) zmienić moje upodobania w liryce. Otóż to się panu nie powiedzie, bo każdy lubi to co lubi. To jest prosta i oczywista zasada. Jest pan nowym użytkownikiem (chyba ;D), więc nie rozumiem, czemu przywiązał się pan akurat do mojej skromnej osoby, ja nie mam zamiaru w ramach odwetu rekomentować w krytyce pańskich wypocin - o których pan sugerował - więc żadnego barażu z mojej strony niech pan nie oczekuje. CIEKAWE i ZASTANAWIAJĄCE jest tylko to, że łączy pan tekst bezpośrednio z autorem, i nie potrafi zrozumieć, że to dwa różne światy? PRZYZNAM DZIWNE! W dodatku stosując już w treści samego komentarza  sugestie o zabarwieniu o wiele bardziej wynikajacym z "wyplatających" się "zawiłości" (w cudzysłowie cytat z pana ostatniego komentarza - do którego się odnoszę). Więc w sumie próbuje pan mnie powielać w owej "zawiłości" - to się nazywa krytyką nieuzasadnioną --> ewentualnie "papugowaniem" - skoro w pierwszym komentarzu - uderzył pan w "papużki" -to tak to panu wykładam. Różnica pomiędzy mną a panem jest taka - że ja stosuję tylko nieco bardziej wyrafinowaną technikę wyrażania się w tym na przykład teście  (powtarzam --> tekście)- a więc: to raptem warsztat --> środków lirycznych o które się pan tak "boleśnie potyka", a pan próbuje w treści komentarza a nie w merytoryce właściwego utworu udawać -->"maestro-bis", bo skoro komentuje pan tak jak komentuje i w dodatku zamierza - cytuję --> " pióra się chwytać", to czekam tylko na to --> by wsadził pan to swoje wymyślne "piórko"  we własne "powidło". Pozdrawiam. 

Piszesz jakby balon był dla głuchoniemych facetów w łapciach przed telewizorem. Syczy, prycha, potrafi okryć jak pościel. A na serio, MASZ RACJĘ. Najbardziej liryczny środek podróży ;) W twoim ogródku?, mhm ;),"przywiązany" do kwiatków - mentalnie i fantazyjnie ;D

hehs. Już to widzę oczami wyobraźni. Leci sobie prosto z balkonu balonem taka mała calineczka Valeria, każdemu puszcza uśmiech i prosto na "zawierszowane" tu Dolomity, niestety --> trudne do realizacji. Wiatry w Polsce z tego co się orientuję są zachodnie, albo południowo-zachodnie. To oznacza, że wieją przeważnie z zachodu - i z południa.  A ty chcesz i pragniesz w odwrotnym kierunku? Chyba, że planujesz okrążyć przy okazji kulę ziemską i dotrzesz od drugiej strony  na tytułową "Marmoladę" ;)) 

Valerio, mocno w tej chwili teoretyzujemy, tu w moim wierszu jest jeszcze owa Marma-Lejdi, nie mogę jej przecież wygumkować z treści utworu, jestem facetem zasad. Choć dyskutujemy tu w płaszczyźnie stricte teoretycznej i piszemy raptem o fikcji literackiej, która stanowi introekspresje autorską - to jednak jako autor muszę szanować i dbać o wszystkie podmioty osobowe we wszystkich własnych utworach. W tym wierszu --> "niewiasta" w opisie narracyjnym wyraża i wydarza się (jak pewnie zauważyłaś) w dystrybucji oczywistego zauroczenia samego autora. Nie możesz jej podmienić nawet w teoretycznym znaczeniu - bo tak nie wypada i byłoby niemoralnym incydentem - wykluczyłoby sens "sumienia" tego tekstu. Stałby się miałki do imentu ;) 

I co Ty na taką oto zagwozdkę - odpowiesz? ;))))

hehehe. Twoje poczucie humoru jest na nieosiągalnym pułapie, to znaczy ty już lecisz sobie tym balonem wyobraźni pod szczytami. 

Jeżeli "Ona" jest tylko teoretyczna to chcesz ją zastąpić? ;) Fajnie to określiłaś - i z klasą. Bo przecież w praktyce nie da się zastąpić podmiotu lirycznego internautą z krwi i kości. Biorę to za metaforę ubraną w wielką literę poczucia humoru.

Valerio, mój i twój świat to tylko interakcja na portalu poetyckim. Tylko taka jest i tudzież moja ambicja w komunikacji z dowolnym czytelnikiem. Nie mogę i nie chcę wikłać się w głębsze relacje, a już broń Boże osobiste, nie mogę opowiadać tu o sobie, bo to nie miejsce na takie rozważania, piszę tak jak to widzę i rozumiem. To jest ważne, że określam to jasno i przecież--> nie poraz pierwszy. To też ma znaczenie. Na pewno większe nawet od podróży najznakomitszym balonem. I doceńmy to - proszę.